EVENIMENT
Apele Române: Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă
Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române (ANAR).
Potrivit ANAR, în principalele 40 de lacuri, este disponibil un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere față de perioada anterioară.
Specialiștii estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național se va menține un coeficient de umplere de peste 70%.
„Având în vedere prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) cu privire la evoluția debitelor Dunării și a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe tot sectorul din aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere”, transmit reprezentanții Apelor Române.
În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE.
Apele Române: Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă. 214 localități funcționează în regim restricționat
În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat. Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.
În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.
În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri.
„Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6)”, arată ANAR.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
VIDEO: Festivitatea de premiere la Crosul Unirii 2024, la Alba Iulia. Alergătorii care au urcat pe podium
Alba Iulia a găzduit, sâmbătă dimineața, Crosul Unirii – ediția 55, un eveniment devenit tradiție care a reunit sute de iubitori ai mișcării.
Sute de participanți de toate vârstele s-au aliniat la start, în șanțurile Cetății Alba Carolina, pentru a lua parte la una din cele două curse: cea de un kilometru, destinată copiilor în vâstă de până la 11 ani și cea de 2,7 kilometri.
La final, primii trei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
UPDATE: INCENDIU la o pensiune din Rimetea. Focul a izbucnit la o centrală pe lemne. Pompierii intervin cu trei autospeciale
Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 13:30, în localitea Rimetea. Din primele informații, focul a izbucnit la centrala pe lemne a unei pensiuni.
Potrivit ISU Alba, Detasamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Rimetea.
Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o centrală pe lemne, la o pensiune.
Pompierii intervin cu trei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.
Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu grave probleme de sănătate.
A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani
Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.
Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Degustare de vinuri, la Alba Iulia. 50 de degustători au luat „pulsul” calității vinurilor produse în acest an
Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) a organizat sâmbătă, 23 noiembrie, o degustare tematică dedicată vinurilor din zona Alba Iulia, cu accent pe producătorii mici locali, membri ai Asociației Țara Vinului. 50 de degustători au venit la Alba Iulia pentru a lua „pulsul” calității vinurilor produse în acest an în această zonă viticolă.
În cadrul evenimentului desfășurat la Hotel…
Citește mai mult pe Alba24.ro