Connect with us

Uncategorized

Atenție șoferi! Cod galben de ceaţă densă în opt judeţe, în orele următoare

Publicat


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, valabile în orele următoare în opt judeţe din Moldova, Dobrogea şi Banat.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în localităţile Dorna Candrenilor, Poiana Stampei şi Coşna din judeţul Suceava şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se va semnala ceaţă, fenomen care va determina scăderea vizibilităţii, local, sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

Până la ora 11:30, ceaţa va persista în zona joasă a judeţului Satu Mare, iar până la 10:00 în judeţele Arad, Bihor, Timiş şi în mai multe localităţi din Constanţa. În unele zone ceaţa va fi asociată cu burniţă.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

AGERPRES

Uncategorized

FOTO-VIDEO: Doi fraţi din Brașov, au dispărut de la joacă. Unul dintre ei a fost găsit înecat în râul Olt

Publicat

Doi fraţi de 14 ani, din comuna Hoghiz, judeţul Braşov, au fost căutaţi timp de mai multe ore, după ce au plecat la joacă şi nu s-au mai întors. În urma căutărilor, unul dintre minori a fost găsit înecat, celălalt fiind în continuare dispărut.

Duminică seară, în jurul orei 18, părinții au cerut ajutorul polițiștilor, după ce copiii lor, în vârstă de 14 ani, din satul Bogata Olteană, comuna Hoghiz, judeţul Brașov, au plecat în sat la joacă și nu s-au mai întors.

Imediat, echipe operative formate din polițiști din cadrul IPJ Brașov – Secția 6 Poliție Rurală Hoghiz, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Ordine Publică, Poliția Mun. Făgăraș, Secția 3 Poliție Rurală Voila, Serviciul Criminalistic, efective din cadrul ISU Brașov, jandarmi din Grupării Mobile de Jandarmi Brașov și din cadrul IJJ Brașov si echipaje SMURD, precum și voluntari au format  echuipe și au început căutările celor doi copii atât pe raza localității Bogata, a localităților învecinate, precum și pe cursurile de apă a râului Bogata și a râului Olt.

În urma căutărilor, azi noapte a fost gasit unul dintre minori pe malul râului Olt de catre pompierii care au participat la cautări. Copilul a fost resuscitat de catre personalul medical dar din pacate nu a raspuns manevrelor de resuscitare si a fost declarat decedat.

In aceasta dimineata s-au reluat cautarile. La actiunea de cautare participa si 4 scafandri de la ISU Brasov.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SFÂNTUL VASILE, “primul petrecăreţ” şi “păzitor de duhuri rele”. 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Publicat

sfantul vasile

Aproximativ 600.000 de români își sărbătoresc onomastica, pe 1 ianuarie, de ziua Sfântului Vasile. .

Dintre aceștia, peste 500.000 sunt bărbați, iar aproximativ 90.000 sunt femei.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2020 * URĂRI de ANUL NOU 2020 * SMS cu FELICITĂRI pentru 2020 * MESAJE frumoase de REVELION  2020

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare (n. 330, Cezareea, Cappadocia – d. 1 ianuarie 379, Cezareea Cappadocia) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii și unul din cei trei doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz („Teologul”) și Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trăit în secolul al-IV-lea, provenind dintr-o familie nobilă de creștini: bunicul sau a murit ca martir, iar fratele său a fost Sfântul Grigorie de Nyssa. Un exemplu de bunătate, acesta și-a împărțit averea săracilor, apoi s-a calugărit și a întemeiat numeroase așezăminte de binefacere pentru cei nevoiași: azile, spitale, cantine, școli. A murit la doar 49 de ani, dar viața sa a rămas „un punct de referință pentru istoria creștinismului”.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL VASILE. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui

Sf. Vasile este celebrat pe data de 1 ianuarie și de asemenea pe 30 ianuarie împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur (Chrysostom) și Sf. Grigore (Nazianzus) (Sfinții Trei Ierarhi – sărbătoare hotărâtă în 1081 de către Ioan Patriarhul Constantinopolului în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși).

Numele Vasile înseamnă regal, rege, conducător.

Pe 1 ianuarie sunt sărbătoriți cei care poartă numele Vasile, Vasilică, Vasilica, Sile, Sică, Sica, Vasea, Vasilca.

Cunoscut ca păzitor de duhuri rele „primul petrecăreț” sau „cu mare putere asupra dracilor”, Sfântul Vasile este aniversat în prima zi din noul an, când, potrivit tradiţiei, dacă ninge, anul va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astăzi e curenta formă Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populara Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiind preferat numele Vasilica. Diminutivele cele mai frecvente sunt Vasilica și Sică/Sica.

Obiceiuri și tradiții

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

Pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară.

În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.

Tot de Sfântul Vasile cel Mare, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile cel Mare trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Totodată, dacă dormi în această zi, rişti să fii leneş tot anul.

Superstiţiile populare spun că la miezul nopţii e bine să ţii în mână fix ceea ce îţi doreşti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, ţine bani în mână.

Pentru un an de veselie, ţine un pahar de tărie. Vrei dragoste? Atunci ţine în mână un mănunchi de flori de vâsc.

Potrivit unei alte superstiţii din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun.

Citește mai departe

Uncategorized

Staţiunea Straja din Hunedoara, luată cu asalt de turiști. Patru pârtii de ski, cu strat de zăpadă consistent

Publicat

ski
sursa foto: skistraja.ro

Peste 1.500 de turişti se află vineri în staţiunea Straja, din Valea Jiului, unde se poate schia pe patru pârtii pe care stratul de zăpadă măsoară circa 25 de centimetri, majoritatea dintre ei petrecându-şi sărbătorile de iarnă la cabanele din zonă.

“În Straja sunt între 1.500 şi 1.700 de turişti, atraşi de pârtiile de schi. Din păcate, au apărut şi primele cazuri de fracturi şi luxaţii la schiorii de pe pârtii, în opt intervenţii fiind nevoie de transportul victimelor la spital”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

Se poate schia pe pârtiile Constantinescu, Platoul Soarelui, Canal şi în partea de sus a Pârtiei Mutu. Deoarece temperatura este în scădere, în următoarele zile este posibilă pornirea tunurilor de zăpadă artificială şi pe alte pârtii sau zone ale acestora.

Salvamontiştii atrag atenţia asupra condiţiilor meteo şi recomandă turiştilor să nu plece pe trasee deoarece vremea se poate schimba de la un moment la altul, iar vizibilitatea este scăzută.

“Atenţionăm turiştii să rămână în zona staţiunilor şi să nu se aventureze pe trasee. În zona înaltă vizibilitatea este scăzută şi vremea se poate schimba oricând”, a spus şeful Salvamont Straja.

Toate instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale, la fel ca şi telegondola care pleacă din Lupeni spre Straja.

Turiştii care vin cu maşina au la dispoziţie două parcări: prima este situată la staţia de plecare a telegondolei din Lupeni, iar a doua la intrarea în staţiunea Straja. Dincolo de această parcare accesul autoturismelor nu mai este posibil, turiştii cazaţi în staţiune fiind preluaţi de către cabanieri cu maşinile proprii. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, în continuare sub media UE la absorbţia fondurilor europene

Publicat

bani

Până la data de 1 noiembrie 2019, România a atras suma de 9,99 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, ceea ce reprezintă 32,34% din alocarea totală pentru perioada de programare 2014-2020.

Cu toate că fostul ministru al Fondurilor Europene Roxana Mînzatu spera la o absorbţie a fondurilor de 36-38% la sfârşit de an, în condiţiile în care rata ajunsese până la mijlocul lunii august la peste 31%, iată că ţara noastră nu va putea să ajungă la media UE nici în 2019.

În ceea ce priveşte rata de contractare, aceasta se situa la 96%, la nivelul lunii octombrie, fiind aşteptate alte sume ce urmau să fie declarate în lunile noiembrie şi decembrie.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, România va trebui să absoarbă anul viitor minimum 2,193 miliarde de euro pentru a evita riscul de dezangajare.

“Referitor la riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019, menţionăm că, la nivelul programelor operaţionale, pentru PO Competitivitate, PO Asistenţă Tehnică, PO Infrastructură Mare şi PO Capital Uman, sumele angajate până în prezent depăşesc plafonul de dezangajare automată a fondurilor pentru anul 2019. Potrivit estimărilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) în anul 2019, riscul de dezangajare de fonduri va fi acoperit pentru toate programele operaţionale. În conformitate cu prevederile regulamentelor europene aplicabile actualei perioade de programare, rambursarea cheltuielilor declarate s-a realizat după finalizarea procesului de desemnare a autorităţilor implicate în sistemul de management şi control al fondurilor, care a implicat evaluarea acestora de către Autoritatea de Audit din România şi emiterea unei opinii cu privire la conformitatea sistemului cu cerinţele de acreditare”, se menţionează în strategia fiscal – bugetară 2020-2022 a Guvernului.

Citește mai departe