Connect with us

Uncategorized

Avertizare meteo: Cod portocaliu de FURTUNĂ în județele Alba și Bihor, Cod galben pentru localități din județul Cluj

Publicat


ploaie

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi după-amiază, avertizări nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţele Bihor şi Alba.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Bihor, în localitatea Bulz, până la ora 15:00, se vor semnala averse torenţiale care vor cumula 35-45 l/mp, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi posibil medii.

De asemenea, fenomene similare se vor semnala și în zona de munte a judeţului Alba, la peste 1.800 metri altitudine, precum şi în localităţile Albac, Horea, Avram Iancu, Scărişoara, Gârda de Sus, Arieşeni, Poiana Vadului.

Și localități din județul Cluj se află sub avertizare cod galben de averse puternice, care vor fi, posibil, însoțite de descărcari electrice și grindină.

EVENIMENT

Reprezentanţii AEP şi BEC, audiați la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile europarlamentare

Publicat

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile europarlamentare îi audiază luni pe reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi ai Biroului Electoral Central.

Săptămâna trecută, comisia i-a audiat pe preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, şi pe prim adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan.

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică a afirmat, marţi, la audierile din Comisie, că au existat unele inadvertenţe în procesul de centralizare a datelor, însă nu au afectat rezultatul scrutinului.

De asemenea, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a declarat că nu a existat niciun angajat al STS care să opereze tableta sau să introducă date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.

Bălan a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.

Pe 26 iunie, Parlamentul a înfiinţat Comisia de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.

Între obiectivele comisiei se numără: evaluarea SIMPV – Sistemul Informatic de Prezenţă la Vot; stabilirea numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordanţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Frontiera română a fost tranzitată de peste 220.000 de persoane în ultimele 24 de ore

Publicat

frontiera

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore prin punctele de trecere ale frontierei au trecut peste 223.600 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 99.300 pe sensul de intrare şi 124.300 pe cel de ieşire din ţară şi peste 52.900 mijloace de transport, dintre care aproximativ 24.000 pe sensul de intrare și 28.900 pe sensul de ieșire din țară.

Reamintim că, informaţii privind timpul de aşteptare la controlul de frontieră în punctele de trecere se găsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/. Această aplicaţie on-line prezintă o valoare medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi  “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

  • 33 fapte ilegale (18 infracţiuni şi 15 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 46.800 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.200 lei.
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 16 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea unui număr de 11 cetăţeni români din diferite motive legal

Citește mai departe

EVENIMENT

WishFest, primul festival din România dedicat lampioanelor pe apă, la Bucureşti

Publicat

wishfest

Primul festival din România dedicat lampioanelor pe apă, WishFest, va avea loc pe 14 şi pe 15 septembrie pe malul lacului Floreasca din Bucureşti, în cadrul evenimentului urmând să se stabilească un record mondial gastronomic şi să se lanseze mii de lampioane realizate manual, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

wish fest

“WishFest propune o experienţă unică pentru toate vârstele: lampioane realizate manual, personalizate, ce vor fi lansate în fiecare seară pe lac, un tur de forţă gastronomic şi zeci de feluri pentru pofticioşi, muzică live pe ponton, plimbări cu vaporul pe lac, activităţi pentru toată familia şi târg de produse handmade. Programul este de la 10,00 la 22,00 iar intrarea pentru public este liberă”, se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în fiecare seară, începând cu ora 10,30, pe lacul Floreasca vor fi lăsate să plutească mii de lampioane, cei interesaţi putând să rezerve kit-ul ce constă într-un lampion, un săculeţ şi un marker cu care pot fi scrise dorinţele de pe site-ul evenimentului sau îl pot achiziţiona de la faţa locului.

wish fest

De asemenea, de pe site se poate rezerva şi pachetul VIP, cu acces pe bază de brăţară, ce include un kit de lampion, loc asigurat pe pontonul VIP şi acces la barul dedicat, plimbări nelimitate cu vaporul şi prioritate la toate activităţile din cadrul festivalului.

Pasionaţii de gastronomie vor putea urmări sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 12,00, cum o echipă de 30 de bucătari şi voluntari va prepara cel mai mare tapas de caracatiţă din lume, cu un timp de tăiere ce va deveni un nou record mondial – 10 minute.

“Reţeta pregătită la WishFest este una proprie, pentru care se vor folosi 500 de kg de materie primă, iar după ora 13,30 vor putea fi degustate nici mai mult, nici mai puţin de 2.500 de porţii de tapas”, au dezvăluit organizatorii.

În cele două zile ale festivalului sunt programate concerte live, iar vizitatorii se vor putea delecta cu zeci de feluri de peşte şi fructe de mare, dar şi cu preparate tradiţionale din diverse ţări: “frigărui de berbecuţ şi tantumi kebab ca pe malul Bosforului, paella şi tapas spaniole, fritto misto tipic italian, burgeri delicioşi, dar şi dulciuri tradiţionale libaneze, îngheţată şi macarons”.

Totodată, vor putea fi degustate lichioruri chinezeşti, cocktailuri thailandeze şi cubaneze şi cafea de specialitate.

Programul evenimentului cuprinde şi numeroase activităţi creative şi sportive, pentru toate vârstele, de la curse pentru profesionişti, plimbări cu barca pe lac şi demonstraţii de Muay Thai la ateliere de pictură pe lampioane şi ceramică, tatuaje cu henna sau ateliere de dreamcatchere, coroniţe cu flori şi baloane uriaşe de săpun.

“Wishfest este un eveniment responsabil, cu grijă faţă de mediul înconjurător şi toate măsurile pentru a-l proteja au fost luate – toate lampioanele sunt create manual din materiale biodegradabile (hârtie de orez şi lemn) iar seară de seară, o echipă dedicată va igieniza malurile şi suprafaţa lacului”, au precizat organizatorii.

Detalii despre programul evenimentului sunt publicate pe site-ul https://wishfest.ro/program şi pe pagina de Facebook: WishFest-Festivalul-Lampioanelor-pe-Apă.

Printre partenerii festivalului se numără Ambasada Thailandei la Bucureşti, dar şi mai multe firme private. AGERPRES/(AS – editor: Florin Marin, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: WishFest Festivalul Lampioanelor pe Apă / Facebook

Citește mai departe

SOCIAL

Moaşte ale episcopilor martiri beatificaţi de papa Francisc, în Catedrala ”Sf. Nicolae” din Oradea

Publicat

Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea a primit, duminică, moaşte ale episcopilor martiri beatificaţi de papa Francisc pe 2 iunie la Blaj, în cadrul unei celebrări arhiereşti.

“Este vorba despre relicve de gradul I sau bucăţi simbolice din osemintele episcopilor martiri Iuliu Hossu, Vasile Aftenie şi Ioan Bălan. Aceştia au fost singurii dintre cei şapte episcopi greco-catolici beatificaţi de papa Francisc pe 2 iunie, la Blaj, cărora le-a fost cunoscut cu precizie locul în care au fost înmormântaţi – Cimitirul Bellu catolic din Bucureşti – şi au putut fi obţinute rămăşiţele trupeşti. De asemenea, va exista o relicvă de gradul II din tunica fericitului episcop Valeriu-Traian Frenţiu, episcop de Oradea, Evanghelia şi potirul Preasfinţiei Sale, cu care a celebrat şi Sfântul Părinte la Blaj”, a precizat purtătorul de cuvânt al Episcopiei greco-catolice de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi.

Programul a început, cu câteva minute înainte de ora 10, cu o procesiune a moaştelor, depuse într-o casetă aurită, urmată de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, cu participarea nunţiului apostolic în România, mons. Miguel Maury Buendia, şi a episcopului romano-catolic de Oradea, László Bocskei, împreună cu un sobor de preoţi ai Eparhiei de Oradea, dintre care 20 împlinesc 25 de ani de la hirotonirea întru preoţie.

Originea venerării sfinţilor în tradiţia creştină este foarte veche. Încă din primele secole, creştinii au asociat memoria lui Cristos cu cea a martirilor săi (din greacă – martyr, aceeaşi etimologie ca “martor”), cei care şi-au mărturisit propria credinţă în El cu preţul vieţii lor.

“În acest comportament, nu a existat nicio conotaţie idolatră şi nici nu ar putea fi recunoscute abateri spre superstiţie. Veneraţia s-a născut spontan, pe baza pietăţii (pietas) faţă de sfinţi, care a caracterizat istoria umanităţii încă de la început, ca reacţie la persecuţiile împotriva adepţilor Mântuitorului. În faţa rămăşiţelor trupeşti ale martirilor, de fapt creştinii au căutat prin venerare şi rugăciuni puterea de a urma exemplul şi curajul lor de consecvenţă în credinţă. În centrul credinţei creştine se află Isus Cristos, cel pentru care sfinţii şi martirii şi-au dăruit întreaga viaţă,” a mai declarat reprezentanta episcopiei.

Moaştele vor fi aşezate într-un relicvariu, care va rămâne în Catedrala “Sf. Nicolae” din Oradea spre venerare, urmând ca apoi să ajungă, pe rând, în parohiile Eparhiei de Oradea printr-un pelerinaj dedicat lor. AGERPRES

Citește mai departe