Connect with us

EVENIMENT

Black Friday. Știți ce aveți de făcut înainte de cumpărături?

Publicat

anghel

Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le cumpere în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este şi Black Friday, dar şi să consulte site-urile care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, recomandă directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

„Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri şi a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze şi să acorde atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday. De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică care a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificaţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră”, a scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

Black Friday. Știți ce aveți de făcut înainte de cumpărături?: citirea recenziilor

Reprezentantul ANPC recomandă citirea recenziilor privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Comerciantul este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul.

Cât priveşte preţul redus, acesta trebuie să fie inferior preţului de referinţă/preţului anterior, care reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

Black Friday. Știți ce aveți de făcut înainte de cumpărături?: căutaţi https în adresa URL

„Pentru siguranţa contului dumneavoastră, când doriţi să achiziţionaţi online cu plata prin card bancar, căutaţi „https” în adresa URL şi o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiţi orice corespondenţă care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru”, subliniază sursa citată.

Cât priveşte returnarea produselor, potrivit reprezentantului de la Protecţia Consumatorilor, în cazul magazinelor clasice, legea nu permite renunţarea la contract. Odată achiziţionat un bun, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia rambursată decât dacă este defect, aplicându-se regulile privind garanţiile.

Black Friday. Știți ce aveți de făcut înainte de cumpărături?: 14 zile calendaristice

Pentru magazinele online, legea stabileşte un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului în care se poate renunţa la achiziţie, fără a oferi vreun motiv şi fără costuri suplimentare. Unele magazine online au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile. Termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, atunci clientul trebuie să plătească returul.

Comerciantul este obligat să ramburseze preţul plătit (inclusiv costurile de livrare a bunului) în maximum 14 zile de la momentul renunţării la contract.

„Există anumite cazuri în care nu vă puteţi retrage din contract, cum ar fi, de exemplu, pentru bunurile care sunt realizate după specificaţiile dumneavoastră sau înregistrările audio, video ori programele informatice care sunt livrate sigilate şi pe care le desigilaţi. Comerciantul poate reţine, în anumite cazuri, din preţul plătit de dumneavoastră valoarea diminuată a bunurilor în cazul în care le-aţi folosit mai mult decât pentru a le testa funcţionalitatea”, a mai arătat Anghel.

Black Friday. Știți ce aveți de făcut înainte de cumpărături?: Regulile privind garanţiile se aplică indiferent de modul de achiziţie

Pe de altă parte, dacă bunul ajunge la client deteriorat sau distrus vânzătorul este cel care suportă pierderea, iar cumpărătorul poate solicita un nou bun sau poate renunţa la contract. Clientul are dreptul de a verifica, la momentul primirii coletului, dacă bunul din interior este în cea mai bună stare.

Regulile privind garanţiile se aplică indiferent de modul de achiziţie. În principiu, garanţia legală este de doi ani, dar exista şi excepţii precum în cazul bunurilor cu elemente digitale (televizoare, aspiratoare smart, telefoane mobile, etc.), unde garanţia poate fi de cinci ani, sau în cazul produselor de ocazie, unde consumatorul şi vânzătorul pot conveni asupra unei perioade de garanţie de cel puţin un an.

Dacă bunul se defectează sau nu respectă specificaţiile, clientul are dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a preţului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

1713701683 nori si soare e1587975866868.jpg

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale Apusenilor. Cadouri de la copiii din Aiud, duse de ASCORi

Publicat

acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale apusenilor.

Membrii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia au desfășurat sâmbătă o acțiune umanitară pentru persoanele care locuiesc în zonele greu accesibile din Munții Apuseni.

Astfel, tinerii organizației studențești, însoțiți de părintele Andrei Bâldea, protopop al protoieriei Câmpeni, au vizitat peste 60 de familii din comuna Vidra, oferindu-le în dar pachete cu alimente neperisabile (făină, zahăr, ulei, paste, griș, orez și…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd masina cluj e1634720297384.jpg

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce s-ar întâmpla dacă un oraș din România ar trece la un consum full-electric: Trei scenarii legate de costurile pentru populație

Publicat

ce s ar întâmpla dacă un oraș din românia ar trece

Ce s-ar întâmpla dacă un oraș din România ar trece la un consum full-electric. Asociația Energie Inteligentă a analizat trei scenarii legate de costuri, pe care le-a adunat într-un studiu. 

Primul studiu privind convertirea energetică a unui oraș din România în full-electric, realizat de Asociația Energia Inteligentă, arată că din trei scenarii analizate (full electric, Mix energetic cu și fără termoficare), scenariul full electric ar aduce cele mai mari creșteri de costuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe