Connect with us

ACTUALITATE

Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Publicat

Bagheta franţuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare şi un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în curând în patrimoniul imaterial al UNESCO, transmite Reuters.

Brutarii susţin că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie.

„Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune”, spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. „Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi”, adaugă Reydellet.

Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei: acoperişurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, şi festivalul vinului Biou d’Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare preşedintelui în cursul lunii martie.

Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.

În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizza.

În anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform căruia baghetele „tradiţionale” nu trebuie să conţină mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui să dureze între 15 şi 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius.

Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restricţiile introduse anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. „Această includere i-ar linişti pe brutari şi ar încuraja următoarea generaţie”, a spus Reydellet.

Aproximativ şase milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franţa. Însă preşedintele federaţiei brutarilor, Dominique Anract, spune că obiceiul de a cumpăra zilnic o baghetă de la brutar este ameninţat, în condiţiile în care aproximativ 30.000 de brutării şi-au închis porţile începând din 1950, pe măsură ce supermarketurile s-au înmulţit.

„Primul lucru pe care îl cerem unui copil este să meargă să cumpere o baghetă de la brutar. Avem o datorie faţă de noi înşine să protejăm acest obicei”, a apreciat Dominique Anract. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Motivul pentru care Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO

Publicat

Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO, deoarece consideră că extinderea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un factor ”extrem de destabilizator”, a declarat miercuri ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov, informează EFE.

”Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional”, iar Moscova are o atitudine ”negativă” faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.

Potrivit Reuters, Riabkov a mai declarat că extinderea NATO către Suedia şi Finlanda nu contribuie la securitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

 

Motivul pentru care Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO: Summitul de la Madrid confirmă ”agresivitatea” NATO faţă de Rusia

Summitul de la Madrid confirmă ”agresivitatea” NATO faţă de Rusia, a transmis totodată diplomaţia rusă, anunţă AFP.

”Summitul de la Madrid consolidează cursul unei îndiguiri agresive a Rusiei de către blocul” atlantic, a susţinut Riabkov. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Patru SPAȚII de REFUGIU în oraș, pe perioada CANICULEI. Unde se pot RĂCORI și HIDRATA clujenii

Publicat

apa canicula facebook 1.jpg

Primăria Cluj-Napoca a deschis 4 spații de refugiu unde oamenii se pot răcori și hidrata pe timpul caniculei. De asemenea, sunt funcționale și mai multe cișmele cu apă potabilă.

Spațiile de refugiu sunt amplasate în stația CTP din zona Minerva, cartierul Mănăștur, Piața Mihai Viteazul, vis a vis de Cinema Florin Piersic, stația CTP din Piața Mărăști, în sensul de mers spre centru și zona Operei Maghiare, anunță Primăria.

apa canicula facebook (3)

De asemenea, pe lângă aceste spații de refugiu în zonele cu circulație intensă din oraș sunt amplasate cișmele de apă potabilă în Parcul central „Simion…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunicat: fermierii și beneficiarii de subvenții din Apuseni nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA

Publicat

florin roman 1 fb.jpg

Fermierii și beneficiarii de subvenții din Apuseni nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA, anunță deputatul PNL de Alba Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subvenții nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Arieș vor deveni puncte de lucru, în care singurul lucru care dispare este funcția de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trei asocieri de firme concurează pentru construirea pasajului peste Calea Borșului, care va duce la viitorul terminal intermodal (FOTO)

Publicat

pasaj centru intermodal 2022 06 29 07.jpg

Trei asocieri de firme concurează la licitația organizată de municipalitatea orădeană pentru atribuirea lucrărilor de construire a viitorului pasaj peste Calea Borșului și a drumurilor colectoare care vor duce la viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor. Investiția este estimată la 49,4 milioane lei plus TVA.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe