Connect with us

ACTUALITATE

Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Publicat

Bagheta franţuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare şi un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în curând în patrimoniul imaterial al UNESCO, transmite Reuters.

Brutarii susţin că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie.

„Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune”, spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. „Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi”, adaugă Reydellet.

Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei: acoperişurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, şi festivalul vinului Biou d’Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare preşedintelui în cursul lunii martie.

Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.

În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizza.

În anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform căruia baghetele „tradiţionale” nu trebuie să conţină mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui să dureze între 15 şi 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius.

Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restricţiile introduse anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. „Această includere i-ar linişti pe brutari şi ar încuraja următoarea generaţie”, a spus Reydellet.

Aproximativ şase milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franţa. Însă preşedintele federaţiei brutarilor, Dominique Anract, spune că obiceiul de a cumpăra zilnic o baghetă de la brutar este ameninţat, în condiţiile în care aproximativ 30.000 de brutării şi-au închis porţile începând din 1950, pe măsură ce supermarketurile s-au înmulţit.

„Primul lucru pe care îl cerem unui copil este să meargă să cumpere o baghetă de la brutar. Avem o datorie faţă de noi înşine să protejăm acest obicei”, a apreciat Dominique Anract. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

bibliovacanța 2025 începe pe 7 iulie. patru săptămâni de activități

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

a sunat la 112 că are șerpi în casă, dar

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați riscă să fie trimiși în judecată pentru cruzime față de animale

Publicat

scandalul câinilor omorâți la corlăteni bagă în ședință autoritățile. prefectul

Publicitate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.

Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.

Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali și ruinează importatorii (asociație)

Publicat

o măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. creșterea

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe