Connect with us

EVENIMENT

Campanie inedită de prevenție a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”. Consultații gratuite, pe litoral

PublicatMii de turişti prezenţi în cinci staţiuni de litoral sunt aşteptaţi, în perioada 16 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 24 de medici dermatologi şi endocrinologi în cadrul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Campania este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Dermatologie, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

„Ne-am propus să ducem medicina de prevenţie în cât mai multe programe şi campanii sustenabile menite să-i protejeze pe cei din jurul nostru şi în acest context ne-am îndreptat anul acesta, în premieră, Campania ‘Asumă-ţi să fii sănătos!’ către litoralul românesc, unde toţi cei aflaţi în vacanţă vor putea beneficia de consultaţii gratuite integrate în două importante specialităţi medicale”, a declarat rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, Viorel Jinga, potrivit unui comunicat remis vineri.

Lista locațiilor

Pe parcursul a cinci zile, toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea apela la profesionalismul celor 24 de medici rezidenţi şi specialişti care vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Vama Veche. Consultaţiile se vor face în intervalele orare 9,00 – 12,00 şi 15,00 – 18,00.

Corturile vor fi amplasate pe plajele din Neptun, Mangalia, Vama Veche lângă bazele de salvare acvatică – salvamar şi punctul de prim ajutor şi lângă containerele SMURD – ISU pe plajele din Costineşti şi Saturn.

„În contextul unui acces îngreunat la diagnostic precoce, cauzat de pandemia de COVID-19, Societatea Română de Endocrinologie se alătură proiectului Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘ Carol Davila’ din Bucureşti printr-o campanie de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic.

Campania (…) are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc”, se explică în comunicat.

Cinsprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold. De asemenea, pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

Osteoporoza, o boală gravă, aparent silențioasă în primă fază

„Osteoporoza este o boală gravă, aparent silenţioasă în primele faze, care atrage după sine complicaţii majore în lipsa unui diagnostic precoce şi a unui management adecvat.

Pandemia COVID-19 a obligat sistemul de sănătate şi spitalele să-şi regândească circuitele, accesul la diagnostic şi tratament fiind mult îngreunat pentru pacienţii cronici. Dacă ne referim la cazurile de boli endocrinologice, vedem că numărul de cazuri în spitalizare continuă a scăzut cu aproximativ 70% în 2020 faţă de 2019 (5), ceea ce a dus la agravarea bolilor în unele cazuri.

Campania de screening pe care o derulăm este esenţială pentru a aduce din nou pacientul la medic şi pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate să îşi poată evalua riscul de osteoporoză şi sindrom metabolic”, a declarat Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, citată în comunicat.

Potrivit acesteia, persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie pentru a fi îndrumate pe mai departe. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Cantitate de 18,5 tone de deşeuri aduse din Bulgaria, oprită la Vama Giurgiu

Publicat

O cantitate de 18,5 tone de deşeuri din diferite materiale, transportată ilegal din Bulgaria către o societate comercială din Bucureşti, a fost oprită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, informează un comunicat transmis joi AGERPRES.

„Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui ansamblu rutier, condus de către un cetăţean bulgar, în vârstă de 40 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din plastic şi cauciuc. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului respectiv, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu”, se arată în comunicatul de presă Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu.

În urma verificărilor efectuate, autorităţile au stabilit că în mijlocul de transport se aflau 18.500 kilograme deşeuri amestecate, respectiv polietilenă, hârtie, carton, deşeuri textile, care au fost încărcate din Bulgaria şi aveau ca destinaţie o societate comercială din municipiul Bucureşti.

Autorităţile competente nu au permis intrarea pe teritoriul României pentru deşeurile sus-menţionate, întrucât „pe timpul efectuării transferului este interzisă amestecarea acestora”, dar şi pentru faptul că „existau neconcordanţe” între marfa transportată şi documentele prezentate de către şofer.

În ultimele şase luni, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au mai oprit la intrarea în România o cantitate însumată de 570 de tone de deşeuri de oţel, plastic, Pet-uri, aluminiu, zinc, alte materiale metalice, praf metalic şi pilitură de alamă, pilitură de fier, anvelope uzate şi polistiren şi carton transportate ilegal de 27 de şoferi bulgari, opt şoferi români şi un şofer macedonean. Agerpres

sursa foto: Poliția de Frontieră

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident MORTAL în județul Tulcea. Final tragic pentru un căruțaș

Publicat

Accident mortal joi seara în județul Tulcea. Un căruțaș a murit lovit de o mașină.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 22, în comuna Văcăreni, județul Tulcea, s-a produs un accident rutier.

Un autoturism a lovit o căruță nesemnalizată, impact în urma căruia căruțașul a murit.

Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers.

Se estimează reluarea traficului în condiții normale în 30 de minute.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima țară din Europa în care certificatul verde devine obligatoriu la serviciu

Publicat

Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat decretul-lege pentru obligativitatea certificatului verde la toate locurile de muncă. Informația a fost publicată de ANSA, care citează surse guvernamentale. Este prima țară din Europa cu o astfel de măsură.

Certificatul verde va deveni obligatoriu la serviciu cel mai probabil din 15 octombrie, pentru toți angajații din sistemul public sau privat.

Persoanele vindecate de COVID nu vor mai fi nevoite să aștepte 15 zile de la prima doză de vaccin pentru a obține certificatul verde, ci îl vor obține imediat după prima administrare.

Contractul de muncă și implicit salariul se suspendă după 5 zile de acces la muncă fără certificatul verde.

Cel mai probabil, farmaciile vor fi obligate să reducă prețurile pentru testele COVID.

Obligativitatea green pass-ului va fi extinsă și pentru cei care lucrează în asociații de voluntari.

Regiunile din Italia au cerut extinderea valabilității testelor de la 48 de zile la 72.

Scopul guvernului italian este acela de a atinge cel puțin pragul de „siguranță” de 80% din populație vaccinată. Prin urmare, premierul Mario Draghi spune despre certificatul verde că funcționează și este o soluție „comodă”.

Astfel, de la jumătatea lunii octombrie italienii vor trebui să se vaccineze, să aibă un test negativ sau să se fi vindecat de COVID ca să intre în birouri publice și private.

În Italia, conform datelor guvernamentale, 13,9 milioane de angajați au deja certificatul verde, iar 4,1 milioane nu. Măsura ar afecta, așadar, un total de aproximativ 18 milioane de oameni. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții în Cluj-Napoca, începând de vineri, după ce incidența Covid a trecut de 2 la mie

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a adoptat joi o hotărâre care prevede impunerea unor restricții în Cluj-Napoca, unde incidența Covid a depășit 2 la mia de locuitori.

Potrivit autorităților, incidența în Cluj-Napoca este joi de 2,15. În comuna Florești e 2.21 și în comuna Săvădisla de 2.67. Astfel, CJSU a impus restricții pentru o perioadă de 14 zile, începând de vineri.

Astfel, în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 05:00-02:00”, a mai transmis Prefectura Cluj.

CJSU Cluj a dispus restricții începând de vineri și în comuna Săndulești, unde incidența Covid a ajuns la 3.19‰. Aici, sunt interzise activitatea cu publicul a cinematografelor, a restaurantelor și cafenelelor, a fimelor de jocuri de noroc, dar și evenimentele private.

De asemenea, restricții privind circulația persoanelor au fost luate în comuna Ploscoș, unde incidența a ajuns la 6,43, și în comuna Cătina, unde incidența este de 7,78.

Citește mai departe