Connect with us

EVENIMENT

Care sunt primele simptome ale variantei Omicron la copiii mici. Medicul Craiu, semnal de alarmă

Publicat

Medicul Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat marţi că la copiii cu vârste mici simptomele de infectare cu tulpina Omicron a noului coronavirus pot să debuteze ca o „gastro-enterită acută”.

Mihai Craiu a spus că 25% din cei aproape 100 de copii care s-au prezentat în cursul serii şi nopţii trecute la institut au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

„Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (…) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie.

Numărul pacienţilor-copii, în creștere

Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. (…) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a susţinut medicul pediatru.

În opinia sa, în zonele în care şcolile funcţionează „fără testare şi fără respectarea normelor farmacologice” este posibil să se observe „o creştere spectaculoasă”.

”Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună”

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. (…)

Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. (…) Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum, de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a mai arătat Craiu.

Craiu recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă

„Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim. Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul.

Unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare

Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare.

„Aceşti copii care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi din păcate unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă. (…) Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement”, a explicat medicul.

Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, a afirmat că în unitatea pe care o conduce numărul copiilor internaţi în prezent „nu este de natură să îngrijoreze”, deşi numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este unul mare.

„Deşi este un număr important de cazuri noi, numărul de copii internaţi la ora aceasta nu este de natură să ne îngrijoreze, cel puţin în acest moment. Dacă în valul 4 la 16.000 de cazuri noi pe zi aveam peste 40 de copii internaţi, acum avem 16 copii şi doar 3 copii în reanimare, toţi trei fiind şi cu alte comorbidităţi. (…) Este un număr important de cazuri la nivel naţional, dar cred că nu afectează cu predilecţie copiii şi nu vor produce forme suficient de grave astfel încât să determine internarea acestora”, a arătat Ulici. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Incendiu la un adăpost de animale în satul Măhăceni. Intervin pompierii din Aiud, cu două autospeciale

Publicat

masina pompieri isu.jpg

Un incendiu la un adăpost de animale în satul Măhăceni, comuna Unirea, a fost semnalat luni după-amiaza. La fața locului s-au deplasat pompierii din Aiud.

Potrivit ISU Alba, flăcările au cuprins acoperișul anexei gospodărești.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere și echipaj de prim-ajutor.

UPDATE: Incendiul se manifestă pe aproximativ 20 mp. Din interiorul anexei au fost evacuați 2 porci și mai multi pui de găină, de către proprietar. Incendiul a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Publicat

meci 2 e1743445641164.jpg

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.

Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Olimpiada de Limba Germană Modernă, etapa națională 2025 la Alba Iulia. Festivitatea de deschidere a competiției

Publicat

video: olimpiada de limba germană modernă, etapa națională 2025 la

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă se desfășoară, în această săptămână, la Alba Iulia. Participă peste 190 de elevi din țară. Evenimentul de deschidere a competiției are loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

La festivitate participă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Ministerului Educației și oficialități locale, alături de profesori și elevi.

Competiția este organizată de Ministerul Educației și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe Calea Moților din municipiu

Publicat

foto: accident la alba iulia. două mașini s au lovit, pe

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini au intrat în coliziune. La fața locului a fost prezent și echipaj de ambulanță.

Potrivit IPJ Alba, este vorba despre o tamponare. Nu a fost vreo persoană transportată la spital.

Traficul rutier a fost ușor îngreunat în zona accidentului.






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe