EVENIMENT
Cârnat haiducesc – record de 100 de metri, la Festivalul Haiducilor din Parcul Naţional din București

Festivalul Haiducilor va avea loc, de joi până duminică, în Parcul Naţional din Capitală, unde vor fi pregătite preparate haiduceşti pentru toate gusturile, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Vor fi preparate vita haiducească, oaie înăbuşită la ceaun sau rumenită în vin şi usturoi, praz cu miel, cotlet haiducesc, berbecuţ şi viţel la proţap, cărnuri aromate de vânat şi pastrame în unt, bulz ciobănesc, mămăligă în pături, grătarele vor sfârâi pline de pastrămuri, cârnaţi şi coaste haiduceşti, iar cuptoarele vor coace pâine, informează organizatorii.
Conform acestora, spectacolul gastronomic va fi desăvârşit de cârnatul haiducesc din vânat, ce va atinge dimensiuni record – 100 de metri – în care bucătarii haiduci vor îmbina perfect gustul din carne de vânat cu mirodenii îmbietoare de toamnă, dar şi de plăcinta vedetă a festivalului – plăcinta haiducească – pregătită cu aluat fraged, legume şi cărnuri fel de fel.
De asemenea, la festival vor fi plăcinte şi cozonaci din toate zonele ţării: plăcinte poale’n brâu, plăcinta creaţă de Maramureş servită cu horincă „ca la mama ei”, plăcintă Dobrogeană, plăcinte-n foi dulci sau sărate, cu dovleac sau mere, stropite din belşug cu must proaspăt stors şi vin în căni de lut.
Au fost invitaţi bucătari iscusiţi din toate colţurile ţării, care vor prepara delicatesele chiar sub ochii vizitatorilor. Organizatorii s-au pregătit şi cu o gamă variată de produse tradiţionale: dulciuri, brânzeturi, afumături şi pâine de casă, coaptă în cuptoarele amenajate „în buricul târgului”.
Meşterii populari vor veni şi ei la festival cu cele mai frumoase cadouri şi exponate lucrate manual, iar pentru cei mici a fost amenajat un parc de distracţii. Cei mari vor avea parte de muzică pentru toate gusturile: etno, folclor autohton şi tarafuri care vor anima petrecerea, relevă sursa citată.
Intrarea este liberă. AGERPRES

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Trepte spre lumină”: Expoziție de icoane a „Tezaurului uman viu” Florin Nicolae Poenariu, în Săptămâna Mare, la Sebeș

Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină” a iconarului Florin Nicolae Poenariu va avea loc marți, 15 aprilie, începând cu ora 16:00, în spațiul expozițional al Primăriei municipiului Sebeș.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.
”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. A fost o personalitate importantă a Bisericii Ortodoxe Române

11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la această dată.
Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787 în București, primind la botez numele de Constantin.
La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, iar pe 12 noiembrie 1808 a fost tuns în monahism sub numele de Calinic.
După doar o lună, a fost hirotonit ierodiacon, potrivit Creștin Ortodox.
În 1813, în timpul unei epidemii de ciumă care a…
Citește mai mult pe Alba24.ro