Connect with us

EVENIMENT

Ce categorie de pacienți are mari probleme pe perioada pandemiei de COVID-19

Publicat

Aproximativ 62% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă „cu mari probleme” pe perioada pandemiei de COVID-19, din cauza lipsei accesului la servicii medicale, a dificultăţii de a ajunge la spital, mulţi dintre ei temându-se că se pot infecta cu SARS-CoV-2, potrivit unei cercetări realizate de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC.

Studiul, realizat în luna octombrie pe un eşantion de 224 pacienţi cu boli reumatismale inflamatorii – poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus şi alte afecţiuni din gama artritelor, a fost prezentat la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, ce se desfăşoară online, începând de miercuri, pe o perioadă de trei zile.

Potrivit unui comunicat de presă al COPAC, transmis AGERPRES, 36,1% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii spun că problema cea mai mare cu care se confruntă în perioada pandemiei cu noul coronavirus este lipsa accesului la servicii medicale.

Pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului şi pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS-CoV-2, se precizează în comunicat.

Conform cercetării, 35,9% dintre aceşti pacienţi au spus că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în acest an, iar 21,5% doar trei ori. O treime (33,5%) dintre cei chestionaţi au precizat că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie.

„Mai grav este că 29,5% dintre pacienţi şi-au întrerupt tratamentul, menţionând motive precum: lipsa accesului la medicul curant, spitalul în cauză nefiind accesibil şi bolnavilor cronici, perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar, lipsa accesului la controlul periodic, imposibilitatea schimbării medicaţiei în situaţiile în care acest lucru se impunea din cauză că a lipsit accesul la medicul curant, necunoaşterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul”, indică sursa citată.

Totodată, pacienţii spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite şi pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost trataţi şi înainte.

Potrivit cercetării, 29% dintre respondenţi au susţinut că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru fie pentru că se tem de contaminare, fie spitalul la care se tratau a devenit COVID. De asemenea, ei au invocat aşteptarea lungă pentru a ajunge la programare, ca şi lipsa locurilor în spital.

„23,6% dintre pacienţi afirmă şi că au avut dificultăţi la locul de muncă din cauza bolii. Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate, dar şi a temerii de a merge cu transportul în comun, precum şi acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă”, mai arată cercetarea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

30 mai: Ziua Porților Deschise la creșele din Alba Iulia. Părinții și copiii pot vizita unitățile de educație timpurie

Publicat

30 mai: ziua porților deschise la creșele din alba iulia.

Creșa Municipiului Alba Iulia organizează vineri, 30 mai, Ziua Porților Deschise la toate creșele din municipiu. Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru părinți și copii de a vizita unitățile de educație timpurie, de a cunoaște personalul și de a se familiariza cu facilitățile oferite.

Aflată în subordinea Direcției, Învățământ, Creșe din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, creșa face parte din Registrul Național al Furnizorilor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Modificări ale circulației în Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca. Accesul auto, restricționat pe mai multe străzi

Publicat

piata 14 iulie.jpg

Primăria Cluj-Napoca anunță că proiectul de reabilitare a străzilor din cartierul Grigorescu continuă. Circulația auto a fost închisă pe două laturi ale Pieței 14 Iulie și pe mai multe străzi din zonă.

Circulația auto pe latura sudică și estică a Pieței 14 Iulie, pe sectorul cuprins între strada Sigismund Toduță și strada G. Garibaldi a fost închisă, în vederea continuării lucrărilor de modernizare, în cadrul proiectului „Creșterea și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Răzbunarea unui bărbat din Alba Iulia, pe un aparat de păcănele, i-a adus o condamnare. Ce a făcut după ce a pierdut mulți bani

Publicat

răzbunarea unui bărbat din alba iulia, pe un aparat de

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat pentru distrugere după ce a lovit cu pumnul un aparat de jocuri de noroc. O pedeapsă din partea magistraților Judecătoriei Alba Iulia a fost dată pe 14 mai 2025. 

Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru o faptă veche de trei ani. Mai exact pentru un moment în care a dat cu pumnul într-un aparat de păcănele.

Nervos că a pierdut peste 6000 de lei bărbatul s-a răzbunat pe aparat.

”În data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 10:20,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei

Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.

Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe