EVENIMENT
Ce pedepse au fost aplicate după ce un copil de trei ani şi jumătate a murit într-o ambulanță, în drum spre spital, în Botoșani

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Botoşani a fost sancţionat contravenţional în urma evenimentului petrecut în noaptea de 17 spre 18 februarie, atunci când un copil de trei ani şi jumătate a decedat într-o autospecială, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei.
Potrivit acesteia, sancţiunea, sub formă de avertisment, a fost dispusă de o echipă de control a DSP, care a verificat activitatea SJA la scurt timp după înregistrarea evenimentului şi care a constatat lipsa unor proceduri operaţionale şi a tabelelor de luare la cunoştinţă a acestora de către medicii din dispecerat, pentru activitatea de intervenţie.
Citește Anchetă în cazul unui copilaș de trei ani care a murit în ambulanţă, în drum spre spital, în Botoșani
De asemenea, medicului coordonator care era de gardă în noaptea respectivă i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională, sub formă de amendă, de 2.000 de lei, pentru neasigurarea triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă şi nestabilirea priorităţilor cazurilor.
„Copilul a fost ventilat doar mecanic, cu balon, iar medicul ar fi putut să continue tratamentul specific resuscitării cardio-pulmonare”, a afirmat Adăscăliţei.
În noaptea de 17 spre 18 februarie, un copil de trei ani şi jumătate a decedat în ambulanţă la scurt timp după ce a fost preluat de un echipaj medical. Rudele copilului au sunat la 112, solicitând intervenţia cadrelor medicale pe motiv că băieţelul scuipă sânge. Familia a convenit cu dispeceratul de la SJA să se deplaseze, cu maşina personală, dinspre localitatea de domiciliu spre localitatea Cerbu, unde urma să se întâlnească cu ambulanţa.
Inițial, a fost trimisă o ambulanță fără medic
Spre locul respectiv a fost trimisă iniţial o ambulanţă fără medic, însă, ulterior, când s-a constatat starea gravă a pacientului, a fost solicitată o ambulanţă cu medic.
Copilul a intrat în stop cardio-respirator şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, a decedat în drum spre spital. Medicii legişti au stabilit că băieţelul avea probleme cardiace.
Agerpres
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro