EVENIMENT
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron: Este mai transmisibilă, dar nu ar aduce simptome noi

O nouă sub-variantă a Omicron a fost identificată în Marea Britanie, în contextul în care ţara se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, relatează duminică The Independent.
Biroul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu COVID-19 de weekendul trecut – un nivel record în timpul pandemiei.
Creşterea numărului de cazuri ar veni ca urmare a faptului că locuitorii pot interacţiona liber după ridicarea restricţiilor asociate COVID-19 şi a apariţiei sub-variantei Omicron BA.2, supranumită şi „Omicron silenţios”.
Acum, însă, a fost detectată o altă mutaţie, care ar putea fi mai transmisibilă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. XE este o mutaţie a tulpinilor BA.1 şi BA.2 a variantei Omicron – denumită „recombinantă”
Într-un raport publicat săptămâna trecută, OMS a indicat că mutaţia XE recombinantă a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie, precizând că din primele analize a reieşit că ar putea fi mai transmisibilă.
„Estimările timpurii indică un avantaj al ratei de creştere în comunitate de 10% comparativ cu BA.2, însă această constatare necesită confirmări suplimentare. XE aparţine variantei Omicron, până la raportarea unor diferenţe semnificative ale caracteristicilor transmisiei şi bolii, inclusiv a gravităţii”, se arată în raport.
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2
Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSCA) a declarat luni că, potrivit celor mai recente date, XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2.
Cu toate acestea, UKHSCA a avertizat că „deoarece această estimare nu a rămas consecventă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creştere pentru această variantă”.
„Cifrele erau prea mici pentru ca XE recombinantă să fie analizată pe regiune”, a notat UKHSCA.
Potrivit UKHSCA, începând de la 22 martie au fost detectate 637 de cazuri de XE în Anglia.
Aceasta este doar o mică parte din cazuri, cele mai recente date de la ONS indicând o cifră record de 4,9 milioane de cazuri actuale de infectare cu coronavirus.
Varianta a fost detectată de asemenea în Thailanda.
Deoarece sub-varianta este nouă, situaţia se poate schimba, însă în prezent se crede că XE nu ar aduce simptome noi.
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. Simptome
Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate. Aceasta includ curgerea nasului, strănut şi durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a provocat în general febră, tuse şi pierderea gustului sau a mirosului.
Însă, lista oficială cu simptomele generale de COVID-19 a Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a fost extinsă luni pentru a fi incluse nouă semne noi de boală. Potrivit nhs.uk, simptomele de COVID-19 pe care populaţia trebuie să le ia de asemenea în considerare sunt: dificultăţi de respiraţie, senzaţie de oboseală sau epuizare, dureri la nivelului corpului, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzaţie de rău sau stare de rău.
Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE: Corul Magdalene al Universității Cambridge, în concert la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Corul Magdalene al Universității Cambridge susține un concert, în premieră, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, sâmbătă seara.
The Magdalene College Choir of the University of Cambridge a fost fondat în 1542. Corul este format din 20-24 de membri, interpretează în mod regulat la slujbele din capela universității, a cântat în mai multe țări din întreaga lume și a înregistrat numeroase albumuri muzicale.
Concertul a fost deschis de Corul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Investiție pe un teren de 5000 mp, ce trece în administrarea Consiliului Județean Alba

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Un teren de 5000 mp din localitate va trece în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru demararea investiției. Proiectul intră la aprobare în ședința din 7 aprilie.
Consilierii județeni au de aprobat” încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren, înscris în CF nr. 78958 Câlnic, din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al…
Citește mai mult pe Alba24.ro