EVENIMENT
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron: Este mai transmisibilă, dar nu ar aduce simptome noi
O nouă sub-variantă a Omicron a fost identificată în Marea Britanie, în contextul în care ţara se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, relatează duminică The Independent.
Biroul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu COVID-19 de weekendul trecut – un nivel record în timpul pandemiei.
Creşterea numărului de cazuri ar veni ca urmare a faptului că locuitorii pot interacţiona liber după ridicarea restricţiilor asociate COVID-19 şi a apariţiei sub-variantei Omicron BA.2, supranumită şi „Omicron silenţios”.
Acum, însă, a fost detectată o altă mutaţie, care ar putea fi mai transmisibilă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. XE este o mutaţie a tulpinilor BA.1 şi BA.2 a variantei Omicron – denumită „recombinantă”
Într-un raport publicat săptămâna trecută, OMS a indicat că mutaţia XE recombinantă a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie, precizând că din primele analize a reieşit că ar putea fi mai transmisibilă.
„Estimările timpurii indică un avantaj al ratei de creştere în comunitate de 10% comparativ cu BA.2, însă această constatare necesită confirmări suplimentare. XE aparţine variantei Omicron, până la raportarea unor diferenţe semnificative ale caracteristicilor transmisiei şi bolii, inclusiv a gravităţii”, se arată în raport.
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2
Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSCA) a declarat luni că, potrivit celor mai recente date, XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2.
Cu toate acestea, UKHSCA a avertizat că „deoarece această estimare nu a rămas consecventă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creştere pentru această variantă”.
„Cifrele erau prea mici pentru ca XE recombinantă să fie analizată pe regiune”, a notat UKHSCA.
Potrivit UKHSCA, începând de la 22 martie au fost detectate 637 de cazuri de XE în Anglia.
Aceasta este doar o mică parte din cazuri, cele mai recente date de la ONS indicând o cifră record de 4,9 milioane de cazuri actuale de infectare cu coronavirus.
Varianta a fost detectată de asemenea în Thailanda.
Deoarece sub-varianta este nouă, situaţia se poate schimba, însă în prezent se crede că XE nu ar aduce simptome noi.
Ce se știe despre subvarianta XE a Omicron. Simptome
Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate. Aceasta includ curgerea nasului, strănut şi durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a provocat în general febră, tuse şi pierderea gustului sau a mirosului.
Însă, lista oficială cu simptomele generale de COVID-19 a Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a fost extinsă luni pentru a fi incluse nouă semne noi de boală. Potrivit nhs.uk, simptomele de COVID-19 pe care populaţia trebuie să le ia de asemenea în considerare sunt: dificultăţi de respiraţie, senzaţie de oboseală sau epuizare, dureri la nivelului corpului, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzaţie de rău sau stare de rău.
Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia iluminat în culorile steagului Ucrainei. Se împlinesc 1000 de zile de la invazia Rusiei
Palatul Principilor din Alba Iulia a fost iluminat marți, 19 noiembrie, în culorile steagului Ucrainei, în semn de solidaritate cu țara vecină. Fațada Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina a fost iluminată în culorile albastru și galben.
Marți, 19 noiembrie s-au împlinit 1000 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.
”Clădirea monument istoric a Palatului Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, iluminată în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum să eviți gripa și răceala. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia: sfaturi pentru sezonul rece. VIDEO
Cum să eviți gripa. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia, a transmis cititorilor Alba24 o serie sfaturi pentru sezonul răcelilor și al gripelor.
”Este perioada din an cea mai încărcată din punct de vedere al infecțiilor respiratorii, cu foarte multe feluri de gripă, de tip A sau B (…) deci tot felul de viroze ale căilor respiratorii care afectează starea de sănătate a pacienților și care implică consum…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dotări, modernizări și construcții noi pentru șapte centre sociale din Alba. Investiții de peste 77 de milioane de lei
Șapte centre sociale din Alba, printre care cămine de vârstnici, centre pentru persoanele cu dizabilități și copiii fără părinți vor modernizate, sau chiar vor avea construcții noi.
Prefectura Județului Alba a transmis că investițiile vor fi făcute cu ajutorul unui buget de 77.344.955 lei. Este vorba despre bani de la bugetul de stat, bani de la ministerul Muncii. Contractele au fost semnate la sediul AJPIS…
Citește mai mult pe Alba24.ro