Connect with us

ACTUALITATE

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna

Publicat

iohannis
Arhivă foto

Iohannis se declară convins că autoritățile și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra refugiaților ajunși în România, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul Conferinței ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”, organizate de Guvern.

„Războiul neprovocat și ilegal pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei la începutul acestui an are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care s-au văzut nevoiți să-și lase în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura și grija celor care le-au oferit refugiu. Peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în țara noastră.

Românii și-au deschis sufletele și casele și au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta, cu o solidaritate impresionantă.Odată cu protejarea vieții persoanelor refugiate, devin necesare și o serie de măsuri care să le permită să își continue studiile, să muncească, să își poată crește copiii în siguranță.

După izbucnirea conflictului, țara noastră a adoptat imediat un cadru care a reglementat primirea refugiaților de război. Astfel, pentru copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, a fost garantat dreptul la educație în aceleași condiții cu preșcolarii și elevii români. Totodată, a fost asigurat accesul gratuit la servicii de sănătate, inclusiv pentru completarea schemei de vaccinare. Studenții au avut posibilitatea de a-și continua studiile prin suplimentarea numărului de locuri în universități”, se arată în mesaj.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Ce este important

În opinia lui Iohannis, având în vedere evoluția situației de securitate, este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetățenilor ucraineni care trec granița și să le asigure condițiile unei vieți cât mai apropiate de normalitate: „În acest sens, sunt necesare intervenții pe mai multe paliere.

Pe de o parte, cei care sunt primiți în sistemul de educație – fie că vorbim despre elevi, fie despre studenți – trebuie să beneficieze de șansa ca, pe termen mediu și lung, să-și continue studiile și formarea educațională de calitate. Pe de altă parte, este la fel de important să creăm oportunitatea unui loc de muncă celor de vârstă activă. România s-a confruntat în ultimii ani cu o penurie a forței de muncă în anumite sectoare și dispune de potențialul economic necesar pentru a oferi refugiaților ucraineni posibilități de angajare.

Recunoașterea calificărilor și reducerea barierelor birocratice pot facilita integrarea pe piața muncii, contribuind în mod hotărâtor la siguranța economică a acestora. Nu în ultimul rând, trebuie să le asigurăm, celor care au fost nevoiți să își părăsească propriului cămin, accesul la spații de locuit în condiții decente”.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Statul român a elaborat rapid,un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați

Președintele arată că, pentru gestionarea acestei crize umanitare de proporții, statul român a elaborat rapid, în funcție de evoluția evenimentelor, un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați: „De multe ori s-a lucrat contra cronometru, într-un context cu o dinamică în continuă schimbare.

În aceste vremuri dificile, prin solidaritatea de care a dat dovadă și angajamentele asumate, România a devenit un exemplu în regiune. Un cadru normativ adaptat și flexibil trebuie însoțit de o deschidere cât mai largă, atât a administrației publice, pe toate nivelurile, cât și a sectorului privat. Împreună, avem șansa de a oferi un dram de normalitate celor care, cu doar câteva luni în urmă, își duceau existența sub certitudinea păcii.

Totodată, este nevoie ca acest plan să ofere soluții și oportunități pe termen lung, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest conflict. Dar știm sigur că, în această perioadă, avem responsabilitatea de a fi solidari și toleranți pentru a le oferi refugiaților protecția și liniștea de care au nevoie, până în momentul în care cei care vor dori să se întoarcă acasă o vor putea face în siguranță.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: „Trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România”

În același timp, trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România, dispun de toate instrumentele necesare și de toată susținerea statului și a societății.

În acest context, salut lansarea celor două planuri de răspuns ale Guvernului României, respectiv Agențiilor ONU, care detaliază măsurile și acțiunile pe termen mediu și lung. Am convingerea că autoritățile statului și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra cetățenilor refugiați pe teritoriul României, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: Căutări fără oprire la Tudora, pentru găsirea unui copil de doi ani. Polițiștii și jandarmii fac tot ce este posibil

Publicat

whatsapp image 2024 03 17 at 18.53.16 1000x600.jpeg

Comunitatea din Tudora și botoșănenii care au aflat din media de acest caz, stau cu sufletul la gura, cu speranța că puiul de om va fi găsit din moment în moment.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botosani, copilul este căutat fără încetare, polițiștii și jandarmii fiind dispuși să facă tot ce este posibil.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani, aflat în stare gravă.

Botoșăneanul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din Botoșani, bătut crunt în gara din Bacău. A fost transportat la spital

Publicat

batut1.jpg

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Botoșani, a fost agresat în urma unei discuții tensionate cu un alt bărbat, vineri seara, în jurul orei 19.45, în gara din Bacău.

Echipajul de jandarmi din Bacău a intervenit imediat după alertă și a acționat rapid în acest caz. Victima a primit primul ajutor pe loc și a fost asistată până la sosirea unei ambulanțe, care a preluat-o și transportat-o la spital pentru investigații suplimentare și tratament medical, relatează desteptarea.ro.

Agresorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Bacău, a fost identificat și reținut de către jandarmi. Incidentul a avut loc în cadrul unei dispute care a escaladat, culminând cu agresiunea în zona feței a victimei.

Jandarmii au întocmit actele necesare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr de 32 de ani, bănuit de furtul a 6500 de lire în comuna Mihai Eminescu, săltat de polițiști și dus în arest

Publicat

arest1.jpg

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au anunțat astăzi că la data de 16 martie a.c., în jurul orei 21:00, au identificat, în municipiul Botoșani, pe strada Sucevei, un tânăr de 32 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de aducere.

Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat, comisă la data de 25 februarie a.c.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi pătruns fără drept, în locuința persoanei vătămate, un barbat de 53 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde ar fi sustras 6.400 de lire.

“Tânărul a fost condus la sediul poliției, iar ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore”, a transmis purtătorul de cuvânt al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe