Connect with us

ACTUALITATE

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna

Publicat

iohannis
Arhivă foto

Iohannis se declară convins că autoritățile și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra refugiaților ajunși în România, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul Conferinței ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”, organizate de Guvern.

„Războiul neprovocat și ilegal pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei la începutul acestui an are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care s-au văzut nevoiți să-și lase în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura și grija celor care le-au oferit refugiu. Peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în țara noastră.

Românii și-au deschis sufletele și casele și au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta, cu o solidaritate impresionantă.Odată cu protejarea vieții persoanelor refugiate, devin necesare și o serie de măsuri care să le permită să își continue studiile, să muncească, să își poată crește copiii în siguranță.

După izbucnirea conflictului, țara noastră a adoptat imediat un cadru care a reglementat primirea refugiaților de război. Astfel, pentru copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, a fost garantat dreptul la educație în aceleași condiții cu preșcolarii și elevii români. Totodată, a fost asigurat accesul gratuit la servicii de sănătate, inclusiv pentru completarea schemei de vaccinare. Studenții au avut posibilitatea de a-și continua studiile prin suplimentarea numărului de locuri în universități”, se arată în mesaj.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Ce este important

În opinia lui Iohannis, având în vedere evoluția situației de securitate, este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetățenilor ucraineni care trec granița și să le asigure condițiile unei vieți cât mai apropiate de normalitate: „În acest sens, sunt necesare intervenții pe mai multe paliere.

Pe de o parte, cei care sunt primiți în sistemul de educație – fie că vorbim despre elevi, fie despre studenți – trebuie să beneficieze de șansa ca, pe termen mediu și lung, să-și continue studiile și formarea educațională de calitate. Pe de altă parte, este la fel de important să creăm oportunitatea unui loc de muncă celor de vârstă activă. România s-a confruntat în ultimii ani cu o penurie a forței de muncă în anumite sectoare și dispune de potențialul economic necesar pentru a oferi refugiaților ucraineni posibilități de angajare.

Recunoașterea calificărilor și reducerea barierelor birocratice pot facilita integrarea pe piața muncii, contribuind în mod hotărâtor la siguranța economică a acestora. Nu în ultimul rând, trebuie să le asigurăm, celor care au fost nevoiți să își părăsească propriului cămin, accesul la spații de locuit în condiții decente”.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Statul român a elaborat rapid,un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați

Președintele arată că, pentru gestionarea acestei crize umanitare de proporții, statul român a elaborat rapid, în funcție de evoluția evenimentelor, un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați: „De multe ori s-a lucrat contra cronometru, într-un context cu o dinamică în continuă schimbare.

În aceste vremuri dificile, prin solidaritatea de care a dat dovadă și angajamentele asumate, România a devenit un exemplu în regiune. Un cadru normativ adaptat și flexibil trebuie însoțit de o deschidere cât mai largă, atât a administrației publice, pe toate nivelurile, cât și a sectorului privat. Împreună, avem șansa de a oferi un dram de normalitate celor care, cu doar câteva luni în urmă, își duceau existența sub certitudinea păcii.

Totodată, este nevoie ca acest plan să ofere soluții și oportunități pe termen lung, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest conflict. Dar știm sigur că, în această perioadă, avem responsabilitatea de a fi solidari și toleranți pentru a le oferi refugiaților protecția și liniștea de care au nevoie, până în momentul în care cei care vor dori să se întoarcă acasă o vor putea face în siguranță.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: „Trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România”

În același timp, trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România, dispun de toate instrumentele necesare și de toată susținerea statului și a societății.

În acest context, salut lansarea celor două planuri de răspuns ale Guvernului României, respectiv Agențiilor ONU, care detaliază măsurile și acțiunile pe termen mediu și lung. Am convingerea că autoritățile statului și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra cetățenilor refugiați pe teritoriul României, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță”.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Furt lângă o sală de jocuri de noroc, la Alba Iulia. Un bărbat a fost reținut. Câți bani a sustras

Publicat

masina politia.jpg

Un bărbat din comuna Meteș a fost reținut de Poliție după ce i-a furat banii altui bărbat, lângă o sală de jocuri de noroc din Alba Iulia. Cei doi consumaseră alcool și jucaseră la jocuri de noroc. 

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din comuna Meteș, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată, prin 112, în dimineața aceleiași zile.

Sâmbătă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați din Hunedoara, REȚINUȚI pentru furt într-un sat din Alba. Au sustras bani dintr-o casă

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Doi bărbați din județul Hunedoara au fost reținuți pentru furt dintr-o locuință din județul Alba. Cei doi au intrat în gospodăria unei vârstnice din satul Dealul Geoagiului și au furat bani.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au identificat și reținut doi bărbați de 35 și 38 de ani, ambii din județul Hunedoara, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt din locuință, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată în aceeași zi.

În jurul orei 13,00, cei doi bărbați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ALBA: Câte cazuri COVID au fost înregistrate după 96 testări, în 24 de ore. Situația infectărilor pe localități, 2 octombrie

Publicat

teste alba covid coronavirus 1000x600.jpg

Au fost înregistrate 9 cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), duminică, 2 octombrie. 

Comparativ, sâmbătă erau 14 cazuri noi. În județ sunt 356 de cazuri active în total.

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 59.174 cazuri confirmate, 57.862 persoane vindecate, 1.309 decese.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 96 testări: 22 PCR la spitalul județean) și 74 teste rapide.

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste o sută de șoferi verificați și zeci de amenzi, bilanțul raziei de sâmbătă a polițiștilor din Botoșani

Publicat

razie 1 e1660637687874 800x600.jpeg

Sâmbătă, polițiștii botoșăneni au acționat pe raza orașelor Flămânzi, Ștefănești și Săveni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise cu violență și pentru prevenirea accidentelor rutiere prin creșterea gradului de disciplină a conducătorilor auto.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 130 de persoane și controlate aproximativ 100 de autovehicule.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de 5.300 de lei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe