Connect with us

ACTUALITATE

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna

Publicat

iohannis
Arhivă foto

Iohannis se declară convins că autoritățile și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra refugiaților ajunși în România, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul Conferinței ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”, organizate de Guvern.

„Războiul neprovocat și ilegal pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei la începutul acestui an are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care s-au văzut nevoiți să-și lase în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieți schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura și grija celor care le-au oferit refugiu. Peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în țara noastră.

Românii și-au deschis sufletele și casele și au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta, cu o solidaritate impresionantă.Odată cu protejarea vieții persoanelor refugiate, devin necesare și o serie de măsuri care să le permită să își continue studiile, să muncească, să își poată crește copiii în siguranță.

După izbucnirea conflictului, țara noastră a adoptat imediat un cadru care a reglementat primirea refugiaților de război. Astfel, pentru copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, a fost garantat dreptul la educație în aceleași condiții cu preșcolarii și elevii români. Totodată, a fost asigurat accesul gratuit la servicii de sănătate, inclusiv pentru completarea schemei de vaccinare. Studenții au avut posibilitatea de a-și continua studiile prin suplimentarea numărului de locuri în universități”, se arată în mesaj.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Ce este important

În opinia lui Iohannis, având în vedere evoluția situației de securitate, este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetățenilor ucraineni care trec granița și să le asigure condițiile unei vieți cât mai apropiate de normalitate: „În acest sens, sunt necesare intervenții pe mai multe paliere.

Pe de o parte, cei care sunt primiți în sistemul de educație – fie că vorbim despre elevi, fie despre studenți – trebuie să beneficieze de șansa ca, pe termen mediu și lung, să-și continue studiile și formarea educațională de calitate. Pe de altă parte, este la fel de important să creăm oportunitatea unui loc de muncă celor de vârstă activă. România s-a confruntat în ultimii ani cu o penurie a forței de muncă în anumite sectoare și dispune de potențialul economic necesar pentru a oferi refugiaților ucraineni posibilități de angajare.

Recunoașterea calificărilor și reducerea barierelor birocratice pot facilita integrarea pe piața muncii, contribuind în mod hotărâtor la siguranța economică a acestora. Nu în ultimul rând, trebuie să le asigurăm, celor care au fost nevoiți să își părăsească propriului cămin, accesul la spații de locuit în condiții decente”.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: Statul român a elaborat rapid,un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați

Președintele arată că, pentru gestionarea acestei crize umanitare de proporții, statul român a elaborat rapid, în funcție de evoluția evenimentelor, un plan extins de măsuri menite să îi sprijine pe refugiați: „De multe ori s-a lucrat contra cronometru, într-un context cu o dinamică în continuă schimbare.

În aceste vremuri dificile, prin solidaritatea de care a dat dovadă și angajamentele asumate, România a devenit un exemplu în regiune. Un cadru normativ adaptat și flexibil trebuie însoțit de o deschidere cât mai largă, atât a administrației publice, pe toate nivelurile, cât și a sectorului privat. Împreună, avem șansa de a oferi un dram de normalitate celor care, cu doar câteva luni în urmă, își duceau existența sub certitudinea păcii.

Totodată, este nevoie ca acest plan să ofere soluții și oportunități pe termen lung, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest conflict. Dar știm sigur că, în această perioadă, avem responsabilitatea de a fi solidari și toleranți pentru a le oferi refugiaților protecția și liniștea de care au nevoie, până în momentul în care cei care vor dori să se întoarcă acasă o vor putea face în siguranță.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina: „Trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România”

În același timp, trebuie să ne asigurăm că persoanele care aleg să își construiască o viață nouă, în România, dispun de toate instrumentele necesare și de toată susținerea statului și a societății.

În acest context, salut lansarea celor două planuri de răspuns ale Guvernului României, respectiv Agențiilor ONU, care detaliază măsurile și acțiunile pe termen mediu și lung. Am convingerea că autoritățile statului și societatea civilă vor continua să depună eforturi pentru diminuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra cetățenilor refugiați pe teritoriul României, oferindu-le acestora speranța unui viitor în siguranță”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe