Connect with us

EVENIMENT

Bloc de locuințe din Alba Iulia construit lângă o linie de 110 KV. Un tânăr care lucra la mansardă a fost electrocutat. Ce spun autoritățile

Publicat

Un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul unui bloc aflat în construcție din Alba Iulia. Un tânăr de 21 de ani a suferit arsuri pe 65% din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat la linia de 110 kV, informează ziarul Alba24.ro.

Tânărul muncitor a fost preluat și transportat cu un elicopter SMURD către Cluj-Napoca, iar de acolo cu un avion, la Bruxelles, pentru a fi internat și tratat într-un spital militar.

În urma accidentului de muncă, o serie de verificări au fost începute de către instituțiile abilitate pentru a se afla dacă există probleme legate de ridicarea construcției.

Beneficiarul blocului de pe strada Ana Aslan din Alba Iulia este firma OMAN ALLURE SRL. Asociatul unic și administrator al firmei, potrivit TERMENE.RO este Sinea Dumitru.

Aspectul cel mai important al verificărilor este amplasarea clădirii față de liniile de înaltă tensiune.

Reporterii Alba24 au contactat mai multe instituții abilitate pentru a informa corect cititorii cu privire la acccident și cauzele acestuia:

CITEȘTE ȘI:  VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Inspectoratul de Stat în Construcții

Contactat telefonic de Alba24, directorul de la Alba, Cetean Victor Doru, a fost întrebat dacă angajații instituției au efectuat vreodată un control în teren și dacă au constatat probleme referitoare la construcția respectivă.

Inspectorul șef a spus că nu face declarații presei și că de acest lucru se ocupă structura centarală de la București.

Reprezentanții biroului de presă de la București au declarat că au primit solicitarea în baza Legii 544, formulată de Alba24 și că momentan aceasta se află în lucru. (revenim cu un update după primirea răspunsului oficial)

Primăria Alba Iulia

Contactați telefonic, mai mulți reprezentanți ai primăriei Alba Iulia au declarat:

În dimineața accidentului – șeful Serviciului Urbanism Alba Iulia, Romanițan Mircea Alexandru, a declarat că proiectul constucției a primit aprobare, că aceasta nu se află sub liniile de înaltă tensiune și că ar exista un aviz (un studiu de impact) din partea Electrica care i-ar fi lăsat pe constructori să se aproprie mai mult.

Prin avizul de la Electrica ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune.

Viceprimarul Gabriel Pleșa, întrebat de reporterii Alba24 dacă a fost verificată în teren conformitatea avizelor, a declarat că la nivelul municipiului Alba Iulia există „Disciplina în construcții” care aparține de Poliția Comunitară și că această instituție, în urma unor suspiciuni sau a unor plângeri, poate verifica dacă datele de pe hârtie sunt întocmai cu realitatea din teren.

CITEȘTE ȘI: Tânărul electrocutat la Alba Iulia va fi transferat la Spitalul Militar din Bruxelles. Are arsuri pe 65% din suprafața corpului

Mai mult, Gabriel Pleșa a declarat că nu se merge în teren pentru verificarea fiecărui dosar pentru construcții. Cel care se ocupă de serviciul „Disciplina în construcții”, Gheorghe Bucur nu a putut fi contactat de către Alba24.ro.

„Este o construcție autorizată, dar era destul de aproape de linia de înaltă, de 110 kV, din câte știu de la foștii mei colegi de la Electrica. Se pare că ei (n.r. Electrica) ar fi zis că nu au voie la mai puțin de 20 de metri de linie și se pare că nu prea au respectat chestia asta, a făcut arc electric și l-a electrocutat”, a mai spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, consilierul local Mircea Trifu a făcut o declarație de-a  dreptul șocantă: „No.. Urbanistic vorbind am început să omorâm oameni.. Mafia imobiliară, avize date iresponsabil.. duc la moarte.. Împreună cu colegii mei am aprobat un plan urbanistic care ucide.. Suntem mai mult decât vinovați morali..”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba

Șeful departamentului SSM, Vasile Suciu, întrebat dacă inspectorii de la ITM au mers în teren și nu au observat vreun element care ar putea pune în pericol viața muncitorilor de pe șantier a declarat că angajații de la ITM Alba au fost în inspecție la construcția respectivă doar în prima fază, mai exact când a fost turnată placa de construcții și că atunci nu aveau de unde să știe cum va evolua proiectul.

Electrica

La solicitarea Alba24.ro să precizeze ce tip de linii sunt, distanța minimă legală pentru amplasarea unei construcții față de linii, la ce distanță este amplasată construcția de pe strada Ana Aslan față de liniile de înaltă tensiune și pentru ce distanță a fost dat avizul de la Electrica pentru construcția respectivă, reprezentanții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) au răspuns printr-un comunicat de presă:

„Linie Electrică Aeriană  110kV dublu circuit Alba-Sebeș circuitul 1+2;

Conform NTE 003/04/00 (Normativ pentru construcția liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1.000 V, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 32/2004), Art.181, Tabel nr. 32 <Traversări şi apropieri faţă de clădiri>, distanța minimă la care se poate construi este distanța între conductorul extrem al LEA 110kV la deviația lui maximă + 4m , față de cea mai apropiată parte a clădirii , fără să constituie traversare;

Pentru determinarea distanței existente între construcție și conductorul cel mai apropiat al LEA 110 kV sunt necesare ridicări topografice;  (n.r. comunicatul nu precizează dacă aceste măsurători au fost făcute la acordarea avizului pentru autorizarea de construire sau urmează a fi făcute în urma accidentului de azi).

Conform Avizului de Amplasament, distanța minimă la care se poate construi este de 12,8 m.

Dorim să precizăm că tânărul accidentat nu este angajatul societății noastre, dar oferim autorităților sprijinul total și cooperarea în anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul” au precizat reprezentanții SDEE Transilvania SUD.

Direcția de Sănătate Publică Alba

Întrebat de Alba24.ro dacă DSP a dat aviz favorabil, în procedura de autorizare a construcției imobilului de pe Ana Aslan, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că probabil a fost dat avizul atâta timp cât există o autorizare de construire.

De asemenea, întrebat dacă în legislație există prevederi privind efectul negativ asupra oamenilor a radiaților electromagnetice, provenite de la liniile de înaltă tensiune și dacă în actele normative există și o distanță minimă la care se pot construi locuințe, acesta a spus că nu știe să existe în legislație o asemenea prevedere.

Întrebat dacă există vreo legătură între domnia sa și Dumitru Sinea, administrator și unic asociat al firmei beneficiare a construcției în cauză, sau este doar o coincidență de nume, directorul DSP Alexandru Sinea a declarat că acesta este tatăl său, însă a precizat pentru Alba24 că el personal nu are nicio legătură cu afacerea respectivă sau cu firma OMAN ALLURE SRL.

IPJ Alba

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Alba, anchetatorii au deschis un dosar penal de urmărire în REM ( cu privire la faptă) pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Publicat

incendiu1 palatca.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej, respectiv 1 Cluj-Napoca, intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă situată în localitatea Pălatca.

Incendiul s-a manifestat generalizat atât la acoperișul casei, cât și la interior, pe o suprafață de aproximativ 75 de metri pătrați.

Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Până la sosirea forțelor ISU Cluj, un bărbat care încerca…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul Autostrada A7, Lot 1 Dumbrava-Mizil: Perseverența și eficiența, două noțiuni de bază ale constructorului RETTER

Publicat

colaj montare tabliere a7 lot 1

Finalizare montaj tabliere

Construit într-un ritm intens, alert și susținut, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Dumbrava-Mizil cu o lungime de 21 km se apropie în câteva zile de final.

a7 lotul 1 finalizare montaj tabliere 4

Astăzi, 23 noiembrie, s-a atins o etapă extrem de importantă pentru constructorul RETTER: montajul tuturor tablierelor din cadrul proiectului a fost finalizat cu succes, milestone atins printr-o coordonare eficientă a tuturor resurselor și implicarea exemplară a echipei.

Ultima grindă de pe A7 Lot 1!

Progres și detalii tehnice

Lotul include un total de 15 de poduri și pasaje, din care se evidențiază două structuri de o complexitate tehnică ridicată, un pasaj superior în lungime de 550 m peste DJ101F și CF804, respectiv un pod peste A3 cu o lungime de 370 m.

a7 lotul 1 finalizare montaj tabliere 3

Cele 15 structuri cumulează un număr total de 501 grinzi, dintre care:

  • 478 grinzi de beton, prefabricate, precomprimate, cu diverse lungimi, simplu rezemate continuizate cu placa monolit;
  • 23 grinzi metalice, parte din structuri mixte oțel-beton, cu lungimi de până la 145 de metri, pentru care s-a utilizat un total de peste 5000 tone de oțel.

Acest progres marchează o realizare remarcabilă în contextul unui proiect complex, cu un buget de peste 1,5 miliarde lei, care a necesitat o sincronizare atentă a resurselor și a echipelor de lucru.

 Eficiența și colaborarea au asigurat un progres constant al proiectului iar, în mare parte, succesul este datorat:

  • Suplimentării resurselor pe toate planurile, incluzând echipamente de montaj performante printre care macarale de tonaj ridicat de 650 to sau macarale cu care s-a efectuat montajul in tandem pentru un plus de eficienta, precum și personal calificat.
  • Muncii în echipă, care a asigurat un flux de lucru continuu, reducând timpii de așteptare și optimizând procesele, cu o coordonare impecabila de catre sefii de echipa.
  • Perseverenței, fiecare provocare tehnică fiind abordată rapid și eficient.

Structurile realizate, precum podurile peste Cricovul Sărat (grinzi metalice) și cel peste DN1D (grinzi metalice) dar, mai ales, structura 3, pun în evidență utilizarea tehnologiilor moderne de construcție.

autostrada moldovei a7 montare tabliere 22.11.2024 2

Structura metalică a celui mai mare pod de pe pe lotul 1, podul care trece atât peste drumul județean 101 F, cât și peste calea ferată, având o lungime impresionantă de 550 de metri și o lățime totală de 42,4 metri, a reprezentat o lucrare amplă și dificilă, fiind o reală provocare din punct de vedere tehnic pentru constructorul RETTER.

Este vorba despre un pasaj cu 14 deschideri compus din 8 grinzi metalice tip VTR® (ger. VerbundTrägerRost – rețea de grinzi compusă), fiecare grinda avand o lungime de 140 de metri liniari, la care se adauga alte 20 de grinzi din beton precomprimat pe deschiderile laterale. Sistemul modular VTR®, al cărui concept a fost dezvoltat la München de partenerii RETTER – SSF Germania si SSF RO, reprezintă o inovatie tehnica fiind aplicată cu succes de RETTER Projectmanagement în cadrul proiectelor de infrastructură mare de pe Autostrazile din Romania (ex. Autostrazile Sebes-Turda Lot 2, A7 Lot 1)

În concluzie, finalizarea montajului tuturor tablierelor demonstrează dedicarea echipei RETTER și dorința de a livra un proiect de înaltă calitate, esențial pentru infrastructura României. Lotul 1 al Autostrăzii A7 reprezintă un model de eficiență și implicare, punând bazele conectivității rapide și sigure între Ploiești și Buzău. Următoarele etape se concentrează pe finisaje și verificări, asigurând respectarea termenelor și standardelor de calitate.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza

Publicat

foto: accident rutier la alba iulia. două mașini s au lovit,

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 16:45, în municipiul Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pomoieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier în municipiu Alba Iulia, strada A.I. Cuza, zona Ambient.

În accident au fost implicate două autoturisme, marca Audi și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

Publicat

florin piersic foto filarmonica botosani.jpg

Actorul clujean Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant la trecerea în neființă a prietenului său, cântărețul Gabi Cotabiță.

Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă la Spitalul Universitar din București. Avea 69 de ani.

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

“Nu e adevarat! Nu se poate!”, a scris îndrăgitul actor clujean pe pagina sa de Facebook, la aflarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe