EVENIMENT
Chimcomplex închide temporar producţia la platforma Borzeşti. Care este motivul

Chimcomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din România, a anunţat închiderea temporară a activităţii de producţie în cadrul platformei Borzeşti pe o perioadă de 14 zile, începând de joi, din cauza preţurilor în creştere la energie electrică şi gaze, potrivit unui raport publicat la bursă.
„Contractele individuale de muncă ale salariaţilor afectaţi de încetarea temporara a activităţii se suspendă în această perioadă, aceştia urmând să primească o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile si contractului colectiv de muncă. Vom tine la curent investitorii in legătură cu evoluţia situaţiei”, notează compania în raport.
Din cauza scumpirilor din energie, Chimcomplex a raportat un profit în scădere puternică în S1/2022 şi atrage atenţia că tendinţa negativă va continua până la finele acestui an. Compania controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza a încheiat primele şase luni cu un profit net de 166 mil. lei, în scădere cu 41,3% comparativ cu S1/2021, la afaceri de 1,2 mld. lei, plus 7%.
Chimcomplex închide temporar producţia la platforma Borzeşti: Rezultate financiare în scădere
„Rezultatele financiare sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. (…) Ca şi alte companii din industrie avem nevoie de intervenţia statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producţiei şi optimizarea structurii organizaţionale“, se arată în raportul semestrial publicat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti.
Compania mai notează în raportul financiar că are trei proiecte de investiţii în energie – o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă de 49Mw, o instalaţie de trigenerare de înaltă eficienţă de 8 Mw şi monitorizarea consumurilor de energie.
Acţiunile CRC înregistrează o scădere de 27,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 44 mil. lei, conform datelor BVB. Din acţionariat fac parte CRC Alchemy Holding (85,2%) şi statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (8,9%), restul revenind altor acţionari. Compania are o capitalizare de circa 6 miliarde de lei.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.
El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.
Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”
“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni.
Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
„Summitul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro