Connect with us

EVENIMENT

Circa 60% dintre femeile europene spun că au fost victime ale sexismului la locul de muncă (studiu)

Publicat

Circa 60% dintre femeile din Europa susţin că au fost victimele cel puţin unei forme de violenţă sexuală sau sexistă la locul de muncă, potrivit unui studiu al IFOP pe un eşantion de 5.000 de femei realizat în cinci ţări şi publicat sâmbătă, relatează AFP.

Pentru femeile în cauză, fenomenul nu este neapărat o amintire îndepărtată: 21% dintre ele spun că au avut de a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni (şi chiar 42% în rândul celor cu vârste sub 30 de ani), potrivit acestui studiu realizat pentru Fundaţia Jean-Jaures şi Fundaţia europeană de studii progresiste (FEPS).

Nu mai puţin de 11% dintre respondente (9% în Franţa şi 15% în Spania) susţin chiar că au avut un raport sexual „forţat sau nedorit” cu cineva din mediul lor profesional. O cifră care scoate în evidenţă „zona gri care poate exista în jurul consimţământului”, atunci când acesta poate „fi obţinut într-un context de subordonare, intimidare sau manipulare”, susţin autorii în acest studiu realizat în Franţa, Germania, Italia, Maria Britanie şi Spania.

Violenţele sexiste care ar putea părea cele mai puţin grave sunt cele mai frecvente: 46% dintre femei au fost vizate de „fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente”, o rată care urcă până la 56% în Germania. Nu mai puţin de 26% dintre acestea susţin că s-au confruntat cu astfel de gesturi sau cuvinte „în mod repetat”.

În plus, 9% dintre femei spun că au suferit cel puţin o dată „presiuni” din partea unui coleg pentru a obţine de la ele un „act de natură sexuală” (de exemplu un raport sexual în schimbul unui loc de muncă sau al unei promovări) şi 18% spun că li s-a impus „cel puţin o dată” contacte fizice precum o mână pe fese, o îmbrăţişare forţată sau un sărut furat.

Autorii acestor gesturi sau cuvinte deplasate nu sunt neapărat superiori ci pot fi colegi de acelaşi nivel ierarhic, sau chiar persoane din exteriorul societăţii, precum furnizori. şi există situaţii în care femeilor li se oferă cadouri „jenante”.

Autorii notează că „o foarte scăzută minoritate de victime ale hărţuirii la locul de muncă reuşesc să spargă zidul de tăcere”. Numai 13% dintre femeile care au fost atinse şi 16% dintre cele asupra cărora s-au făcut presiuni pentru raporturi sexuale spun că au discutat cu un interlocutor capabil să rezolve problema la nivel interne, precum un superior ierarhic sau un sindicalist.

Studiul IFOP a fost realizat printr-un chestionar online, în aprilie 2019, pe cinci eşantioane de peste o mie de femei de peste 18 ani, în cinci ţări ale Uniunii Europene.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

cfr cluj craiova.jpg

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru obținerea locului secund în Superligă.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Echipele de start

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu, Badelj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

relic 1 e1714050700276.jpg

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

mircea miclea evemiment cluj1.jpg

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: O victorie pentru agricultori – reguli mai simple la nivelul Uniunii Europene 

Publicat

comunicat mircea hava: o victorie pentru agricultori – reguli mai

Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a votului de ieri, din plenul Parlamentului European.  

Citește mai departe