EDUCATIE
Completarea opţiunilor pentru admiterea la liceu începe joi

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora își pot completa opțiunile în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu în zilele de joi și vineri, precum și în perioada 10 – 17 iulie.
Potrivit ministerului, orice opţiune greşită poate conduce la o repartizare nedorită, iar numărul redus de opţiuni completate poate conduce la nerepartizare computerizată a candidatului.
Candidaţii nerepartizaţi pe locurile speciale pentru rromi şi candidaţii nerepartizaţi pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei care au fost repartizaţi dar care solicită, în scris, renunţarea la locul pe care au fost repartizaţi, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată şi admitere în învăţământul liceal pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023-2024 completează opţiunile în perioada 14 – 17 iulie.
Completarea opţiunilor pentru admiterea la liceu începe joi. În perioada 20 – 25 iulie se vor depune dosarele de înscriere la unităţile de învăţământ
Totodată, candidaţii, care au participat la prima etapă de admitere în învăţământul profesional şi dual şi care nu au fost admişi, completează opţiunile în perioada în fişele de înscriere pe 15 şi 16 iulie.
Pe 19 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023 – 2024.
Tot în aceeaşi zi se comunică comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi computerizat în învăţământul liceal şi se afişează în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal.
În perioada 20 – 25 iulie se vor depune dosarele de înscriere la unităţile de învăţământ la care candidaţii au fost repartizaţi. AGERPRES
EDUCATIE
11 septembrie 2023: Începe școala. Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari încep anul şcolar 2023-2024

Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari încep, luni, 11 septembrie, cursurile anului şcolar 2023-2024. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023-2024 începe la data de 11 septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024. Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.
Prin excepţie, se stabilesc următoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024.
Anul şcolar care începe luni se structurează, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:
* intervale de cursuri – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
* de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
* de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
* de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;
* de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
Intervalele de vacanţă sunt programate astfel:
* de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023;
* de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024;
* o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie-3 martie 2024;
* de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marţi, 7 mai 2024;
* de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.
În ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
Recomandările medicilor, odată cu intrarea în colectivitate
Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat că, odată cu începerea şcolilor, ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi a recomandat respectarea regulilor de igienă, iar în situaţia în care copiii prezintă simptomatologie specifică să nu fie aduşi în colectivitate.
„Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate. Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate. Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.
Potrivit acestuia, în momentul în care copilul prezintă o simptomatologie „zgomotoasă” trebuie să se ia legătura cu medicul astfel încât cel mic să fie monitorizat corect.
„În momentul în care este o simptomatologie zgomotoasă, se va lua legătura cu medicul de la şcoală dacă există, sau cu medicul de familie, sau cu un alt medic, în aşa fel încât cel mic să fie monitorizat corect. Focarele trebuie să fie rezolvate la timp, eventualele focare din punct de vedere epidemiologic, în aşa fel încât lucrurile să fie menţinute cât mai echilibrat”, a punctat medicul.
El a subliniat importanţa vaccinării antigripale, având în vedere că va veni sezonul rece cu gripă.
„Foarte important – în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control”, a explicat Adrian Marinescu.
Transport GRATIUIT pentru elevi
Executivul a adoptat în şedinţa de vineri, 8 septembrie, hotărârea privind acordarea gratuităţilor la transport pentru elevi, pe parcursul anului şcolar.
Mai exact, Hotărârea de Guvern vizează transportul şi reducerile acordate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul şcolilor înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ care funcţionează după un curriculum străin.
„Beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate la transport, şi anume elevii din şcolile înscrişi în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul”, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la Guvern.
Ministrul a menţionat că pentru transportul feroviar operatorii vor emite elevilor titluri de călătorie gratuită, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.
În ceea ce priveşte transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe parcursul anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Elevii beneficiază de gratuitate şi în cazul transportului public rutier judeţean şi interjudeţean între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi.
De asemenea, Executivul a adoptat şi o hotărâre care vizează suplimentarea cu 3.000 a numărului de posturi pentru învăţământul preuniversitar.
Mai exact, este vorba despre 2.100 de posturi didactice şi 900 nedidactice.
Agerpres

Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) lansează un nou program de studii universitare de masterat, cu predare exclusiv în limba engleză, situat în domeniul Cybersecurity, dezvoltat împreună cu o companie cu o expertiză profundă în toate industriile, în peste 53 de ţări.
„Ne aflăm în faţa unor noi provocări, în societatea conectată digital şi în noile condiţii ale lumii globalizate, cu un conflict deschis chiar la marginea Europei.
Programele universitare de studii de masterat ale Facultăţii de Matematică şi Informatică se află în avangarda cunoaşterii, în această lume dinamică şi plină de provocări.
Prin studiile masterale avansate în domeniul de vârf axat pe cybersecurity ne aliniem la preocupările celor mai importante centre universitare europene, în care studenţii sunt pregătiţi să răspundă noilor exigenţe ale profesiilor viitorului. Alături de compania care acordă o importanţă strategică domeniului securităţii cibernetice, am stabilit un parteneriat de viitor, prin care vom dezvolta un laborator performant pentru testarea aplicaţiilor specializate în cybersecurity, unde se vor pregăti viitorii specialişti ce sunt intens solicitaţi de companiile internaţionale din regiunea noastră şi de oriunde, la nivel european”, a declarat marţi rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Programul de studii universitare de masterat „Cybersecurity” este dezvoltat în urma experienţei ultimilor ani când, la Facultatea de Matematică şi Informatică, a fost susţinut programul anterior, cel de „Securitate cibernetică” (în limba română).
Noul program de masterat în limba engleză îşi propune să realizeze transferul şi integrarea noţiunilor generice de securitate cibernetică, contribuind la familiarizarea studenţilor masteranzi cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informaţional, precum cele de malware, atacuri cibernetice, exploatare „zero-day”. Ulterior, setul de cunoştinţe este continuat cu expunerea gestiunii ameninţărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieţei IT, unde securitatea cibernetică are un impact major nu doar din punct de vedere financiar, dar şi din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.
Ca parte a strategiei de dezvoltare permanentă a învăţământului superior din ramura securităţii cibernetice, UVT a încheiat un acord de colaborare cu University of Maryland, Baltimore County, din SUA, prin care îşi propune să îmbunătăţească şi să diversifice curricula studiată, să promoveze schimburile de studenţi, să furnizeze opţiuni suplimentare de specializare celor implicaţi în acest domeniu, dar şi să contribuie la activitatea de cercetare pe domeniul de cybersecurity.
Agerpres
EDUCATIE
Peste 550 de gimnaziu și liceu care au obținut media 10 la examenele naționale din 2023 vor primi bani. Ce sume vor fi acordate

Proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea de stimulente financiare celor 558 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie – iulie a fost avizat, a anunţat, miercuri, Ministerul Educaţiei.
Conform prevederilor proiectului, fiecare dintre cei 466 de absolvenţi de gimnaziu cu media 10 la Evaluarea Naţională va fi premiat cu 2.000 de lei.
De asemenea, 92 de absolvenţi de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, dintre care 78 la examenul naţional, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la Bacalaureatul german, vor fi premiați cu 5.000 de lei, a precizat Ministerul Educaţiei, pe pagina sa de Facebook.
Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare urmează să fie aprobate prin ordin de ministru.
Agerpres

Forumul Studenților Români de Pretutindeni va avea loc în București în perioada 16-21 august, marcat ca a treia ediție a evenimentului.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni (FSRP) reprezintă „o iniţiativă fără precedent”, prin care se doreşte reunirea studenţilor români din ţară şi din străinătate, pentru a dezbate teme de importanţă pentru societatea românească.
Organizaţiile care stau la baza FSRP sunt: Asociaţia Tineretul ONU din România (UN Youth), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Uniunea Studenţilor din România (USR).
Anul acesta Forumul va găzdui şapte comitete de lucru, precum afaceri europene, educaţie şi tineret, energie şi mediu, justiţie şi drepturile omului, muncă şi economie, sănătate, cultură şi turism.
Temele în jurul cărora se vor purta dezbaterile anul acesta au fost deja stabilite de către experţi şi moderatori: „Modalităţi de combatere a violenţei de gen şi a violenţei domestice la nivel European”, „Dezvoltarea sistemului şi procesului educaţional românesc prin inovarea formării factorului uman”, „Analiza surselor de energie durabilă în România din perspectivele rentabilităţii şi legislaţiei”, „Consolidarea protecţiei şi a promovării drepturilor minorilor aparţinând minorităţilor etnice din România”, „Influenţele digitalizării şi ale Inteligenţei Artificiale în munca şi economia românească”, „Sănătatea mintală, integritatea şi profilaxia în rândul tinerilor români”, „Digitalizarea şi aplicarea Inteligenţei Artificiale în sporirea culturii şi turismului românesc”.
Forumul Studenților Români de Pretutindeni revine la București în august pentru a treia ediție. Organizatorii Forumului se angajează să asigure cazarea şi prânzul participanţilor
Deschiderea oficială a FSRP va avea loc la Palatul Victoria, pe 16 august, cu prezenţa oficialilor guvernamentali şi a reprezentanţilor de marcă din diverse domenii.
„Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, 16 – 21 august, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră.
Soluţiile identificate în urma dezbaterilor vor alcătui un document scris de tip rezoluţie.
La finalul proiectului rezoluţiile adoptate vor fi prezentate şi votate în cadrul Adunării Generale care va avea loc în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Ulterior acestea vor fi promovate în mediul public şi către autorităţile relevante pentru a fi implementate”, afirmă sursa citată.
Organizatorii Forumului se angajează să asigure cazarea şi prânzul participanţilor pe toată durata proiectului.
De asemenea, pe lângă sesiunile de dezbatere, Forumul va include evenimente sociale şi de networking, oferind astfel participanţilor şansa de a-şi dezvolta conexiuni profesionale şi prietenii pe durata evenimentului. Agerpres
sursa foto: Facebook / Forumul Studenților Români de Pretutindeni