Connect with us

ACTUALITATE

Consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, urmărită penal pentru instigare la spălare de bani

Publicat

dna

Mihaela Vasilica Szechely, consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani într-un dosar privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată pe ruta Bucureşti – Constanţa.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Mihaela Vasilica Szechely, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012 şi Roberto Pasquale Favino, soţul persoanei anterior menţionate, asociat în cadrul firmei Team Delta Proiect, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, dar şi a Alexandrei Mocani, administrator al firmei Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

Potrivit DNA, controlul judiciar impune celor trei o serie de obligaţii, între care şi aceea de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea procurorului şi de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menţionate în conţinutul ordonanţei.

În aceeaşi cauză, arată sursa citată, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

„Prezenta cauză are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat”, se precizează în comunicat.

În contul lucrărilor efectuate, precizează DNA, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţele prin care s-a dispus controlul judiciar că în cursul anului 2012, în exercitarea atribuţiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Vasilica Szechely ar fi pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcţii, iar în perioada 2012 -2015 ar fi primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

„În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenţei pe care o are asupra funcţionarilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datoraţi companiei”, menţionează anchetatorii.

O parte din comisionul încasat, arată DNA, respectiv suma de 1.011.550 euro, ar fi fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care ar fi fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

„Ceilalţi doi coinculpaţi au participat la activităţile infracţionale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuţiile dintre consilier şi reprezentantul companiei de construcţii, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni”, mai precizează sursa menţionată.

DNA informează că dosarul a fost constituit ca urmare a unei cereri de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, iar ancheta se desfăşoară în cadrul unei echipe comune de investigaţii (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internaţională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia. Investigaţia a fost realizată cu sprijinul OLAF şi al Eurojust. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Congres național AUR la Alba Iulia, după 1 Decembrie: Peste 550 de membri din toată țara participă la eveniment. Ce vor discuta

Publicat

claudiu tarziu si george simion aur foto partidul aur site 1000x600.jpg

Peste 550 de membri ai formațiunii politice AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) participă la Alba Iulia, la un congres național. Evenimentul politic va fi ținut la doar o zi, după Ziua Națională a României, adică în data de 2 decembrie. 

Foarte probabil mare parte dintre cei prezenți la congres, vor fi prezenți și la serbările de 1 Decembrie, mai ales la Marșul Unirii, activitate acaparată în timp de formațiunea AUR, după ce în trecut era organizată de studenți basarabeni și de suporteri ai echipelor de fotbal.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect: Reducerea timpului pentru înlăturarea cauciucului de pe pista de aterizare-decolare pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj

Publicat

1669734753 aeroport cluj facebook.jpg

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat Contractul de Finanțare Nr.187/02.11.2022 pentru realizarea proiectului „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj”.

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de siguranță și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premierul Nicolae Ciucă sărbătorește Ziua Națională a României la Alba Iulia. Participă la parada militară de 1 Decembrie

Publicat

ciuca la alba iulia e1664973391809 1000x600.jpg

Premierul României, Nicolae Ciucă, alături șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, vor fi prezenți la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, au precizat pentru alba24.ro surse politice. 

Mai exact, după ce va participa la defilarea de la București, premierul Ciucă va ajunge și în Capitala Unirii pentru a lua parte la parada militară, eveniment ce va începe de la ora 14.00.

În acest an vor defila pe Bulevardul ”1 Decembrie 1918”, peste 800 de militari din toate structurile MApN. De asemenea, vor fi prezentate peste 60 de piese de tehnică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restricții de circulație în Cluj-Napoca. Zone închise sau doar cu accesul riveranilor. Lucrări în zona Podului Porțelanului

Publicat

podul portelanului.jpg

Primăria Cluj-Napoca anunţă o serie de restricţii ale cirulaţiei autovehiculelor.

„În perioada 30.11-19.12.2022 se impun următoarele restricții de circulație pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiție „Pod peste râul Someșul Mic situat pe strada Porțelanului din municipiul Cluj-Napoca (podul Porțelanului)”:

– închiderea circulației autovehiculelor pe podul vechi de pe strada Porțelanului, respectiv pe strada Porțelanului, de la intersecția cu strada Tăbăcarilor înspre strada Nădășel;

– pe strada Nădășel, tronsonul cuprins între strada Nicolae Românul și strada…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe