Connect with us

EVENIMENT

Coronavirus: Județul Alba, primul din România care face teste în masă pentru populație, printr-o metodă ”pooling” avizată de Ministerul Sănătății

Publicat

laborator

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va fi prima din țară care demarează prin laboratorul propriu testarea în masă, avizată de Ministerul Sănătății, prin metoda ”pooling”, utilizată internațional pentru depistarea infectării cu coronavirus.

Potrivit directorului instituției, Alexandru Sinea, prin această metodă se vor putea realiza zilnic până la 4.000 de teste.

”Munca și seriozitatea colectivului DSP Alba și implicarea managementului ridica încă o dată județul la un nivel inalt de profesionalism în domeniul sănătății publice din România.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va implementa metoda ”pooling” ca metodă de diagnostic și își propune ca de săptămâna viitoare să înceapă testarea la scară largă a populației.

Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și pe cele de cercetare științifică derulate de echipa de cercetători a Universității Ben-Gurion din Israel.

Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâția subiecți, astfel că se poate ajunge la testarea chiar și a 4.000 de persoane pe zi.

În acest demers DSP Alba colaborează și cu cercetători români, pentru îndrumare și consultanță. Un sprijin deosebit de important a fost acordat întregului proiect de către deputatul de Alba, Florin Roman, care s-a implicat activ și a susținut din start această inițiativă, facilitând dialogul cu decidenții din Ministerul Sănătății.

Testarea de tip ”pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului național.

Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect-pilot, alegerea fiind făcută atât prin prisma importanței sale ca municipiu reședință de județ, cât și prin disponibilitatea arătată de viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, care a înțeles din prima clipă importanța inițiativei DSP Alba.

De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziție pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop. DSP Alba își exprimă încrederea că modelul de colaborare pe care l-a inițiat cu Primăria Alba Iulia să se extindă și la nivelul altor unități administrativ-teritoriale din județ.

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiștii epidemiologi ai DSP Alba. Într-o primă fază testarea se va adresa angajaților din instituțiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuși riscului. Cu timpul, ne propunem să extindem testarea și la populație.

Există mai multe modalități de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunțat public la momentul oportun.

Prin implementarea metodei ”pooling” va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populației.

Au fost identificate două principale beneficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, și anume economisirea de resurse, precum și depistarea din timp a unui posibil focar.

Trebuie să fim pregătiți din timp pentru orice scenariu, astfel încât să putem proteja populația. Demararea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc pentru DSP Alba, mai ales în contextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai.

Vom economisi milioane de lei pentru achiziția de kit-uri de testare și în același timp vom avea posibilitatea să testăm în laboratorul DSP Alba cel puțin de 16 ori mai multe persoane zilnic. Avem capacitatea necesară și personal bine pregătit pentru a putea face față acestei noi provocări.

Așa cum încă de la început am fost printre primii din țară care am acționat cu seriozitate și meticulozitate în lupta cu COVID 19, rămânem în continuare pionieri în ducerea diagnosticării la un alt nivel”, a declarat Alexandru SINEA, director executiv DSP Alba.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Cum arată decorațiunile de Paște 2024 la Alba Iulia. Iepuri gigant și alte ansambluri decorative. Unde sunt amplasate

Publicat

foto: cum arată decorațiunile de paște 2024 la alba iulia.

La Alba Iulia au fost montate decorațiuni de Paște 2024, care aduc în oraș atmosferă de sărbătoare. Iepuri și ouă gigant, dar și alte ansambluri decorative pot fi observate în mai multe zone din municipiu.

”Am dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe bulevardul Transilvaniei. Iar în Centru sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

upu spital copii.jpg

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă hemodinamic și respirator.

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca, eleva a fost supusă la investigații medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Copil care trecea strada pe bicicletă, acroșat de o mașină de școală de șoferi

Publicat

video: accident la alba iulia. copil care trecea strada pe

Un accident petrecut la Alba Iulia a fost surprins în imagini de participanți la trafic. Evenimentul rutier s-a petrecut în zona intersecției dintre bd. 1 Decembrie 1918 și strada Vasile Goldiș.

În imagini se observă cum un copil aflat pe bicicletă intră cu viteză pe trecerea de pietoni, în fața unei mașini.

Autoturismul de școala de șoferi oprește brusc însă copilul este acroșat și cade de pe bicicletă.

Se ridică însă și continuă să traverseze strada, pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi drepturi pentru pacienți. Care sunt tratamentele de care vor beneficia persoanele asigurate. Lege la Senat

Publicat

noi drepturi pentru pacienți. care sunt tratamentele de care vor

Noi drepturi pentru pacienți. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe