ACTUALITATE
Coronavirus: Teste promiţătoare pentru un medicament pe cale orală (Merck)

Gigantul farmaceutic Merck şi o companie americană au anunţat sâmbătă progrese în dezvoltarea unui medicament administrat oral împotriva COVID-19: antiviralul lor în curs de testare a avut efecte pozitive în reducerea încărcăturii virale, notează AFP.
„Ştiind că există o nevoie neacoperită de tratamente antivirale împotriva SARS-CoV-2, suntem încurajaţi de aceste rezultate preliminare”, a declarat într-un comunicat Wendy Painter, director medical la Ridgeback Biotherapeutics.
Merck şi-a întrerupt la sfârşitul lui ianuarie lucrul la două potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19, dar îşi continuă cercetările privind două tratamente contra bolii, printre care molnupiravir, dezvoltat împreună cu compania americană Ridgeback Bio.
Medicamentul a redus semnificativ încărcătura virală la pacienţi după cinci zile de tratament, a indicata compania sâmbătă în cursul unei reuniuni cu specialişti în boli infecţioase.
Faza 2 a testului (studiile au trei faze înainte de posibila comercializare) a fost efectuată pe 202 de pacienţi nespitalizaţi, având COVID-19 cu simptome. Nu a existat nicio alertă în termeni de siguranţă, iar „din cele patru incidente grave raportate, niciunul nu a fost considerat în legătură cu medicamentul studiat”, a spus compania.
Antigripale ca oseltamivir (Tamiflu) şi zanamivir (Relenza) sunt uneori prescrise contra gripei sezoniere, dar cercetările întâmpină dificultăţi în găsirea unui antiviral împotriva COVID-19.
Rezultatele acestui studiu, „şi anume o scădere mai rapidă a încărcăturii virale la indivizii având COVID-19 în fază iniţială şi care au primit molnupiravir, sunt promiţătoare”, a dat asigurări William Fischer, unul dintre directorii studiului şi profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord.
„Dacă sunt întărite de studii suplimentare, ar putea avea consecinţe importante în termeni de sănătate publică, în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească şi să evolueze în lume”, a adăugat el.
Merck lucrează, de asemenea, la un tratament numit MK-711. Primele rezultate ale studiilor clinice arată o reducere cu peste 50% a riscului de deces sau de insuficienţă respiratorie la pacienţii spitalizaţi cu forme moderate până la severe de COVID-19, a făcut cunoscut grupul la sfârşitul lunii ianuarie. AGERPRES
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News

ACTUALITATE
Inconştienţi pe şosele din Bihor: şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis s-au ales cu dosare penale

Doi şoferi din Oradea s-au ales cu dosare penale, după ce au fost prinşi drogaţi la volan de poliţiştii rutieri care patrulau pe şoselele din judeţ, pentru supravegherea traficului. Alţi aproape 150 de şoferi s-au ales cu amenzi totale de 70.000 lei, iar 46 au rămas şi fără permis.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro
ACTUALITATE
„Bursucul” merge pe mâna lui „Pufi”. Cum o vede pe Pyunik Erevan înaintea MECIULUI de marți

Dan Petrescu și CFR Cluj au plecat spre Erevan, pentru meciul cu Pyunik. Antrenorul a dezvăluit cine va fi titular în poartă.
Florin Niță a refuzat oferta lui CFR Cluj, astfel că Dan Petrescu spune că va miza în sezonul viitor pe Cristi Bălgrădean (34 de ani) și Răzvan Sava (20). O altă variantă ar fi croatul Karlo Letica (25).
„Noul portar e Bălgrădean. El va apăra. Am mare încredere în el şi în Sava. Altceva nu pot să vă spun. Nu aștept pe nimeni în momentul de faţă.
Eu sunt foarte mulţumit de Bălgrădean şi Sava. Au apărat foarte bine în pregătiri. Chiar dacă vine un băiat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Istoricul Tudor Roșu, numit director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Pasiune pentru istorie și reenactment

Istoricul Tudor Roșu a fost numit director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Tudor Roșu este unul dintre cei mai cunoscuți istorici ai județului Alba și în fața publicului, datorită implicării sale în spectacolele de reenactment care atrag, anual, mii de turiști în Alba Iulia.
Acesta a preluat funcția de director general adjunct de la data de 1 iulie 2022. Până la preluarea funcții, Roșu a fost șef al secției Istorie din cadrul muzeului.
Tudor Roșu activează în domeniul istoriei de mai bine de 20 de ani, mai exact din anul 2001 și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
Doi adolescenți din Oradea, prinși că au mâzgălit cu graffiti un parc dat în folosinţă de curând! Vezi ce au pățit vandalii! (FOTO)

Poliţiştii locali orădeni au identificat doi minori care au vandalizat mobilierul urban din parcul Ion Bogdan, dat în folosinţă în luna martie a acestui an, în urma unei investiţii europene de 4 milioane lei. Cei doi au vopsit cu graffiti un gard, o bancă, un loc de joacă, un tobogan și alte lucruri.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro