Connect with us

ACTUALITATE

Criza COVID: Ritualul spălării picioarelor a fost înlocuit cu spălarea mâinilor cu un ștergar

Publicatpaste

Pandemia a schimbat ritualurile religioase la Catedrala din Galați. Ritualul spălării picioarelor din Joia mare a fost înlocuit cu spălarea mâinilor cu un ștergar. De asemenea, arhiepiscopul nu a sărutat picioarele copiilor săraci și toți participanții au purtat măști de protecție.

Tradiţia spălării picioarelor de la Catedarala din Galați a fost adaptată vremurilor. În mod normal, în Joia mare Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos oficiază slujba și apoi spală și sărută picioarele copiilor orfani sau sărmani. Gestul le reamintește creştinilor de Cina cea de Taină, aunci când Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi.

Anul acesta, din cauza pandemiei, arhiepiscopul nu a mai spălat picioarele celor 12 copii și doar le-a udat mâinile cu agheasmă. Preoții și copiii au purtat măști de protecție, iar scaunele au fost așezate la distanța unele de altele.

ÎPS Casian Crăciun le-a vorbit copiilor despre Paște, tradiții și criza prin care trece societatea.

„Reluăm o tradiție care nu este tradiție, este o lecție de care avem nevoie cu toții. Cei care ne pot da o lecție sunt copiii. Și ei suferă din cauza absenței de la școală, din cauza pandemiei. Astăzi nu au mai avut o școală virtuală, au fost la școală reală, cu distanțare fizică. Ei ne-au arătat puritatea sufletelor lor, iar noi le-am arătat respectul”, a spus ÎPS Casian Crăciun.

Copiii au între 8 şi 12 ani şi provin din mediu rural, din familii defavorizate. După ritual, cei 12 copii au primit binecuvântarea arhiepiscopului Dunării de Jos, dar și daruri, haine, încălțăminte și obiecte pentru igienă.

La final, Arhiepiscopul Dunării de Jos a făcut apel la respectarea măsurilor sanitare, pentru a reveni la normalitate.

„Sfintele Paști, anul acesta, au o oarecare deschidere spre normalitate, atât cât se poate în țara nostră, în mod înțelept. Cultele religioase, în colaborare cu factorii responsabili, au convenit să se desfășoare slujbele firești, dar cu rugămintea permanentă de a respecta normele sanitare din respect față de sănătatea proprie și sănatatea celui din fața noastră, a semenilor noștri. Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât avansăm spre normalitate. Să promovăm bucuria de a ne revedea pentru că anul trecut eram singuri, noi slujitorii, în Biserică”, a mai spus ÎPS Casian.

Tot din cauza pandemiei, doar câțiva credincioși au asistat la slujba și la ritualul de la Catedrala gălățeană.

sursa: Mediafax


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Arafat: La plajă cu siguranță masca nu va fi obligatorie, iar oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ

Publicat

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la plajă cu siguranță nu va fi obligatorie masca și că turiștii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au fost testați.

Întrebat marți seara la Digi24 dacă există diferențe între restricțiile impuse la evenimentele organizate în aer liber și cele din interior, Raed Arafat a răspuns: „Fără discuție, și cu siguranță vor fi luate în considerare. La plajă de exemplu cu siguranță nu va fi obligatorie masca”, a declarat Arafat, care a admis că la plajă oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ.

Șeful DSU a anunțat că toate aceste măsuri vor fi anunțate de autorități până la 1 iunie.

El a spus că și turiștii care vor să plece în străinătate trebuie să fie atenți.

„Oamenii care vor pleca în excursii trebuie să fie atenți, pentru că țările sunt foarte precaute: fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv, că ai fost bolnav în ultimele 90 de zile”, a spus Raed Arafat despre condițiile pe care atât țările UE, cât și cele din afara uniunii le-ar putea impune.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Slovacia SUSPENDĂ vaccinările cu prima doză de AstraZeneca. Se investighează un deces provocat de tromboză

Publicat

Slovacia a suspendat marţi vaccinările cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după ce a anunţat că investighează cazul unei persoane decedate în urma unui cheag de sânge format după ce i-a fost administrat vaccinul, relatează AFP şi Reuters.

”Numai persoanele aflate în aşteptarea celei de-a doua doze din acest vaccin sunt în prezent vaccinate cu AstraZeneca. Folosirea vaccinului acestei societăţi pentru primele doze a fost suspendată”, a anunţat Ministerul Sănătăţii slovac.

Agenţia de reglementare sanitară slovacă a declarat săptămâna trecută că decesul unei femei în vârstă de 47 de ani este probabil să fie legat de vaccin din cauza unei condiţii medicale preexistente.

Mai multe alte state din UE au limitat vaccinările cu AstraZeneca după ce a fost stabilită o legătură între acest vaccin şi formarea de tromboze, cazuri foarte rare dar de multe ori mortale.

Danemarca a renunţat complet la acest vaccin, în timp ce experţii britanici au recomandat ca persoanelor cu vârste sub 40 de ani să li se administreze un vaccin alternativ.

Germania, care luase decizia să administreze serul AstraZeneca numai la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, a anunţat săptămâna trecută că acest vaccin va redeveni disponibil pentru toate persoanele adulte supuse în prealabil unui consult medical.

Mai multe state braziliene, printre care Sao Paulo şi Rio de Janeiro, au anunţat marţi că au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca în cazul femeilor însărcinate. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile pot încărca poze cu zonele frecventate de urși

Publicat

Arhivă Foto

Ministrul Mediului Barna Tánczos a anunțat că autoritățile intenționează să creeze o aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile să poată încărca poze sau documente despre zonele frecventate de urși.

Ministrul Mediului Barna Tánczos a amintit marți care sunt problemele cu care se confruntă în gestionarea populației de urs din România. Printre acestea se numără lipsa centralizării datelor privind populația de urs, faptul că monitorizarea și evaluarea populației de urși nu sunt încărcate într-un sistem GIS și lipsa localizării exacte a evenimentelor, a întâlnirilor, a atacurilor, a pagubelor.

Astfel, ministrul a anunțat că este necesară crearea unei aplicații în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs. Este vorba de pagube, atacuri, poze referitoare la întâlniri om-urs, monitorizări ale autorităților sau ale gestionarilor fondurilor cinegetice.

„Trebuie să existe un management adecvat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are ca responsabilitate gestionarea durabilă a resursei cinegetice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta a mai spus că statul trebuie să asigure un sprijin financiar celor care administrează habitatul natural al speciilor strict protejate și trebuie să suporte cheltuielile de intervenție, pe cele de monitorizare, de relocare sau extragere, deoarece acestea se fac în interesul ocrotirii vieții umane și a bunurilor.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia de COVID-19 ar putea conduce la o mai mare obezitate în rândul copiilor

Publicat

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte neprevăzute – ducând la o mai mare obezitate în rândul copiilor, relatează dpa.

Un raport al biroului regional al OMS publicat marţi a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, în condiţiile în care aceştia sunt privaţi de activităţi şcolare.

“COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS – creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa.

Kluge a declarat că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, oficialul OMS a cerut implementarea de politici bazate pe ştiinţă pentru promovarea dietelor sănătoase şi a activităţii fizice – cum ar fi taxele pe băuturile îndulcite, conform raportului.

Studiul a constatat că aproape unul din trei copii din regiune cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani era supraponderal, conform unui sondaj realizat în 36 de ţări.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire treptată în state precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, afirmă OMS. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate