EVENIMENT
Cum se dădea examenul de la școala de șoferi înainte de 1989. Regulile pe care toți viitorii șoferi trebuiau să le aplice. „Se făcea totul ca la carte”

Fostul multiplu campion national la raliuri, Titi Aur, a explicat de ce școlarizarea pentru șofat era mult mai calitativă înainte de 1989. El spune că nivelul de calitate al școlii de șoferi înainte de 1989, era mult ridicat față de ce învață acum cursanții care vor să obțină permisul de conducere.
”Șoferul amator de azi învață foarte puțin față de cel de dinainte de 1989”
„Șoferul amator din ziua de azi învață foarte puțin față de șoferul amator de dinaintea anului 1989. Când am făcut eu școala, în 1981, era obligativitatea participării la cursurile teoretice (dacă nu puteam să mă duc la un curs, eram obligat să-l repet). De asemenea, instructorul de legislație nu-mi spunea doar că indicatorul hexagonal e STOP, ci îmi vorbea despre rolul său, pentru a înțelege de ce se pune…
Citește mai mult pe impact.ro
ECONOMIE
Peste 54.000 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional. 247 de posturi în Spaţiul Economic European

Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), agenții economici din România pun la dispoziție 54.080 de locuri de muncă la nivel național, în timp ce angajatorii din Spațiul Economic European (SEE) oferă 247 de posturi pentru lucrătorii români.
Conform sursei citate, pe plan naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru agent de securitate (5.567); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.801); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (2.622); lucrător comercial (2.274); curier (2.077); manipulant mărfuri (1.854); ambalator manual (1.572); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.404); femeie de serviciu (1.310); lăcătuş mecanic (1.107); ajutor bucătar (868).
Din cele 54.080 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 3.923 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală; contabil; inspector de specialitate în administraţia publică etc.), 9.074 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; agent de vânzări; curier; casier; vânzător etc), 10.096 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; confecţioner asamblor articole din textile; conducător auto transport rutier de mărfuri; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; fierar betonist etc.), restul de 30.987 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; manipulant mărfuri; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii etc).
Peste 54.000 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional. Unde sunt disponibile locurile vacante
De asemenea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 247 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Norvegia – 140 locuri de muncă pentru: farmacist; muncitor în producţie; Austria – 70 locuri de muncă pentru: sudor TIG pentru construcţie ţevi; constructor ţevi conform ISO; supraveghetor conducte industriale; sudor TIG/MAG pentru construcţie şi reparaţii rezervoare; maşinist, montator instalaţii, mecanic întreţinere instalaţii; sudor autogen; montator ţevi de termoficare pentru construcţii; constructor panouri de control; tehnician electrician (instalator); supraveghetor construcţii şi reparaţii rezervoare; supraveghetor instalaţii electrice; supraveghetor instalaţii mecanice; montator hidraulic (Ermeto); Germania – 17 locuri de muncă pentru: electronist – specializat in mentenanţă; mecanic industrial; operator utilaje şi instalaţii; inginer proiectant; tehnician constructor (inginerie mecanică); ucenic în tehnologia construcţiilor (structuri metalice); zidar; asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie; asistent medical; farmacist; mecanic instalaţii pentru refrigerare, aer condiţionat şi pompe de căldură; Olanda – 11 locuri de muncă pentru: serigraf; legumicultor; Spania – 9 locuri de muncă pentru: medic specialist neurologie; medic reumatolog; tehnician mentenanţă electromecanică – automatică echipamente industriale electromecanic-bobinator maşini electrice rotative. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Incendiu puternic în București, la un centru pentru colectare deșeuri. Intervenție dificilă a pompierilor

Un incendiu puternic a izbucnit, joi dimineață, în București, la un centru pentru colectare deșeuri. Intervenția pompierilor este una dificilă, deoarece în zonă nu sunt surse de apă.
Potrivit ISU Bjucurești – Ilfov, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un centru pentru colectare deseuri, în zona de sud a Bucureștiului.

incendiu bucuresti centru de colectare a deseurilor 1
Incendiul se manifestă la o stivă cu deseuri, care are o înălțime de 5-6 metri, pe o suprafață de 300 de metri pătrați.
Se acționează atât pentru stingere, cât și pentru îndepărtatea elementelor care ard, utilizând un buldozer.
Sunt alertate 12 autospeciale de stingere.
Intervenția pompierilor este una dificilă, deoarece în zona în care acționează nu sunt surse de apă, alimentarea se face de la operatori economici afla’i la mare distanță.
”O persoană care a suferit un atac de panică a fost consultată de către echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU București – Ilfov.

Traficul se desfășoară cu restricții joi, 8 iunie, pe mai multe drumuri din Vâlcea, din cauza unor lucrări la partea carosabilă.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în funcție de condițiile meteorologice, se vor executa diferite tipuri de lucrări în județul Vâlcea, după cum urmează:
– DN 7, tronsonul kilometric 169+600 de metri – 172, pe raza localității Budești, se lucrează la așternere covor asfaltic, între orele 18:00 – 06:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale, dirijată de piloți de circulație.
– DN 7, tronsonul kilometric 156+250 de metri – 169, pe raza localităților Milcoiu-Budești, se lucrează la cosirea vegetației, între orele 08:00 – 16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale.
– DN 7, tronsonul kilometric 217+400 de metri – 217+600 de metri, în afara localității Tutulesti, se lucrează la tăierea arborilor periculoși pentru siguranța circulatiei, între orele 09:00 – 13:00. Circulația rutieră se închide/deschide în reprize de maximum 20 minute, dirijată de piloți de circulație.
– DN 67, tronsonul kilometric 196+980 de metri – 198+764 de metri, pe raza localității Budești, se lucrează la completări acostamente, între orele 08:00 – 16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale, dirijată de piloți de circulație.
– DN 64, tronsonul kilometric 120+474 de metri – 135+500 de metri, pe raza localităților Vladesti-Olanesti, se lucrează la aplicarea marcajelor rutiere axiale, între orele 08:00-18:00. Circulația rutieră se desfășoară îngreunat pe ambele sensuri de mers.
Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată condițiilor de trafic și drum, să mărească distanța de siguranță dintre autovehicule, să ruleze cu prudenţă sporită şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de mers.
EVENIMENT
Primăvara anului 2023, cea mai călduroasă în Spania de la începutul înregistrărilor meteorologice

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie (AEMET), primăvara anului 2023, cuprinsă între 1 martie și 31 mai, a înregistrat cele mai ridicate temperaturi în Spania de la începutul măsurătorilor meteorologice în țară. Această informație a fost anunțată miercuri și este relatată de AFP.
„Primăvara 2023 a fost cea mai călduroasă din Spania din seria istorică”, începută în 1961, în principal din cauza valului de căldură extrem de timpuriu de la sfârşitul lunii aprilie, a precizat AEMET în prezentarea unui raport.
Pe parcursul celor trei luni, temperatura medie în ţară a fost de 14,2 grade Celsius, cu 1,8 grade mai mare decât normalul sezonului şi cu 0,3 grade mai mare decât ultimul record de temperatură înregistrat primăvara, datând din 1997.
Primăvara 2023 a fost, de asemenea, a doua cea mai secetoasă primăvară înregistrată vreodată în Spania, a precizat AEMET.
O masă de aer cald şi uscat venită din Africa de Nord a provocat un record absolut de temperatură în Spania continentală la sfârşitul lunii aprilie, cu 38,8 grade în sudul ţării, un nivel înregistrat, de obicei, în luna iulie.
Primăvara anului 2023, cea mai călduroasă în Spania de la începutul înregistrărilor meteorologice. Episoadele de temperaturi extrem de ridicate s-au înmulţit în ultimii ani în Spania
Această „căldură extremă (…) ar fi fost aproape imposibilă fără schimbările climatice”, a demonstrat un studiu ştiinţific publicat la începutul lunii mai de World Weather Attribution (WWA), o reţea globală de oameni de ştiinţă care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice.
Luna mai, în schimb, a fost marcată de temperaturi în medie mai scăzute decât în mod normal pentru acest sezon, potrivit AEMET.
Episoadele de temperaturi extrem de ridicate s-au înmulţit în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie a schimbărilor climatice, cu aproape 75% din teritoriul său cu risc de deşertificare, potrivit ONU.
Potrivit AEMET, 2022, un an marcat de o vară extrem de călduroasă şi incendii devastatoare, a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ţară. Agerpres