EVENIMENT
Cum va fi vremea până la 1 septembrie. Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

Vremea va fi, în general, caniculară la nivelul întregii ţări, iar precipitaţiile în general reduse cantitativ, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni şi valabilă pentru perioada 19 august – 1 septembrie.
În Banat, în primele zile, vremea va fi călduroasă, local caniculară pe 20 şi 21 august, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 35 de grade, apoi aceasta va scădea uşor şi treptat, până pe 28 august, spre 29 de grade. Spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză mediile maximelor diurne vor caracteriza o vreme caldă şi vor oscila uşor, între 29 şi 31 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice va fi de 17 – 18 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea uşor şi treptat, urmând ca media lor sa se situeze în jurul a 15 grade. Ploi, în general slabe, vor fi posibile în intervalul 24 – 28 august.
În Crişana, vremea va fi călduroasă, local caniculară pe 20 şi 21 august, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 34 de grade, după care aceasta va scădea uşor şi treptat, până pe 28 august, spre 29 de grade. Către sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, mediile diurne vor caracteriza o vreme caldă şi vor oscila uşor în jurul a 29 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice va fi de 16 – 17 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea uşor şi treptat, urmând ca media acestora să se situeze în jurul a 14 grade. Ploi, în general slabe, vor fi posibile în intervalul 24 – 28 august.
În Transilvania, în prima săptămână, vremea va fi călduroasă, cea mai ridicată medie a temperaturilor maxime fiind de 33 de grade, pe 21 august. Aceasta va scădea, apoi, spre 28 de grade, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză mediile diurne vor caracteriza o vreme caldă. Valorile termice vor oscila între 27 şi 29 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice va fi de 14 – 15 grade, iar ulterior minimele termice vor scădea în jurul a 12 grade. Ploile vor fi slabe şi vor fi prezente în intervalul 25 – 29 august.
În Maramureş, în prima săptămână, vremea va fi călduroasă, cea mai ridicată medie a temperaturilor maxime fiind de 33 de grade, pe data de 21 august. Apoi, aceasta va scădea uşor şi treptat, până pe 28 august, spre 28 de grade. La finele celei de-a doua săptămâni de prognoză, mediile diurne vor caracteriza o vreme caldă şi vor oscila uşor între 27 şi 29 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice va fi de 15 – 16 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea treptat, urmând ca media lor să se situeze în jurul a 13 grade. Intervalul 25 – 29 august va mai fi caracterizat de ploi, în general slabe.
În Moldova, vremea va fi călduroasă, mai ales în prima săptămână. Cea mai ridicată medie a temperaturilor maxime va fi de 33 de grade şi se înregistra pe 21 august. Ulterior, până pe 28 august, valorile termice vor ajunge până la 28 de grade. Spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, mediile diurne vor caracteriza o vreme caldă şi vor oscila uşor între 27 şi 29 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice va fi de 15 – 16 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea uşor, urmând ca media să se situeze în jurul a 14 grade, în timp ce ploile, în general slabe, vor fi prezente în intervalul 25 – 29 august.
În Dobrogea, valorile termice diurne vor fi în creştere spre o medie în jurul a 32 de grade, în 22 şi 23 august, iar până în data de 29 august, această medie va scădea spre 28 de grade. Ulterior, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, în jurul aceleiaşi valori medii de 28 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor, astfel că vor creşte, în medie, spre 21 de grade, în zilele de 23 şi 24 august, pentru ca ulterior să scadă spre o medie de 18 grade, în 29 august, medie ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă.
În Muntenia, procesul de încălzire a vremii va continua până pe 22 august, când va fi caniculă, iar media maximelor se va situa în jurul a 35 de grade. După acea perioadă, vremea se va răci uşor şi treptat, urmând ca în data de 29 august să se înregistreze temperaturi maxime, în medie, de 30 de grade. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul a 31 de grade, în timp ce valorile minime vor creşte până la 19 grade în 23, 24 şi 25 august. După aceste zile, media nocturnă va scădea spre 15 grade în data de 30 august, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă, pe parcursul intervalului.
În Oltenia, procesul de încălzire a vremii va continua până în 21 şi 22 august, când vremea va fi caniculară, media maximelor situându-se în jurul a 34 de grade. Apoi, vremea se va răci uşor şi treptat, urmând ca, în data de 29 august, să se înregistreze, în medie, temperaturi maxime de 30 de grade. Ulterior, pâna la sfârşitul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime se va menţine în jurul a 30 de grade. Temperaturile minime vor creşte spre valori medii de 19 grade, în zilele de 23, 24 şi 25 august, pentru ca ulterior acestea să scadă spre o medie în jurul a 16 grade, în data de 30 august, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Ploi, în general slabe, vor fi posibile în intervalul 25 – 27 august.
La munte, valorile termice diurne vor fi în creştere spre o medie în jurul a 23 de grade, în 21 august, iar până în data de 29 august, această medie va scădea spre 18 de grade. Ulterior, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, în jurul aceleiaşi valori medii de 18 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor, astfel că vor creşte, în medie, spre 13 grade în 21 şi 22 august, pentru ca ulterior să scadă uşor spre o medie de 10 grade, în 29 august, ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales averse, posibil însoţite de descărcări electrice, va fi mai ridicată în intervalul 24 – 29 august. AGERPRES
EVENIMENT
Primăria Alba Iulia cumpără parapete, indicatoare rutiere și limitatoare de viteză. Care este valoarea achizițiilor

Primăria Alba Iulia achiziționează lucrări de raparații parapete metalice și de montare/demontare indicatoare rutiere, limitatoare de viteză sau oglinzi de trafic, pentru străzile din municipiu. Banii sunt alocați din bugetul local.
Lucrările și elementele de semnalizare rutieră sunt cumpărate prin achiziție directă.
Pentru ”lucrări de reparații/înlocuire a elementelor de siguranță din zona drumului – parapete metalice de siguranță, în Alba Iulia, pentru anul 2025”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Doi alergători din Kenya au câștigat maratonul de la Cluj-Napoca la masculin și feminin

Un număr de 7.902 alergători au luat parte la ediția din acest an a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, desfășurată duminică la Cluj-Napoca, demonstrând un interes în creștere pentru evenimentul emblematic de alergare. Podiumul principalei probe de maraton, 42,2 km, a fost format din Benard Kitur (Kenya), Nicolai Gorbusco și Silviu Stoica la masculin, în timp ce Ruth Matebo (Kenya), Anca Faiciuc și MarijaVrajić au compus podiumul feminin.
”Cu o creștere de 43% a ratei de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
National Geographic: Peisajele muntoase spectaculoase de pe Via Transilvanica, alternativă la Alpii Elvețieni

National Geographic le recomandă turiștilor o alternativă la Alpii Elvețieni: Via Transilvanica, un traseu care străbate zone montane și oferă peisaje spectaculoase, sate tradiționale și o atmosferă greu de găsit în alte părți ale lumii. ”Nu este doar o opțiune foarte rentabilă din punct de vedere al costurilor, dar acest lanț muntos are faună sălbatică abundentă, situri culturale, sate pitorești și trasee de drumeție” scriu jurnaliștii publicației.
Via…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Contină lucrările de asfaltare pe Drumul Pianului. Cât costă modernizarea DJ 704A Sebeș zona industrială – Pianu de Jos

Contină lucrările de asfaltare pe Drumul Pianului, DJ 704A Sebeș (zona industrială) – Pianu de Jos. Detalii despre investiție a dat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.
”Este pentru prima oară când această șosea ”face cunoștință” cu asfaltul, lucru care, sunt sigur, bucură mult oamenii locului și pe cei care tranzitează zona. Am vizitat acest șantier, astăzi, împreună cu Președintele CJ, Ion Dumitrel și transmit că suntem foarte mulțumiți…
Citește mai mult pe Alba24.ro