EVENIMENT
Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii iulie. Prognoza meteo PE REGIUNI, pe două săptămâni

În ultimele două săptămâni din luna iulie vremea va fi frumoasă, cu temperaturi care trec de 36-37 de grade Celsius. În a doua jumătate a săptămânii, în vestul țării în special, mercurul din termometre va urca la 38 de grace Celsius.
În ultimele zile ale lunii un nou val de caniculă va lovi România, precizează specialiștii. Meteorologii anunță că vor fi ploi puține și neînsemnate cantitativ.
Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pe regiuni, pentru două săptămâni, până la finalul lunii iulie.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. BANAT
În Banat, intervalul va începe cu valori termice apropiate de cele normale, respectiv maxime în general de 28…30 de grade și minime de 12…14 grade. Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 – 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 37…38 de grade.
Citește și România se topește. Val de căldură și disconfort termic accentuat. Cod galben și portocaliu de CANICULĂ
Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 34…36 de grade. Media temperaturilor minime în această perioadă va fi de 17…19 grade.
Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. CRIȘANA
În Crișana, la început vor fi temperaturi apropiate de cele normale în această perioadă, cu 27…29 de grade, ziua, și 10…12 grade, noaptea. Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 – 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 36…37 de grade.
Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în jurul a 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 16…18 grade.
Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. TRANSILVANIA
În Transilvania, la început vor fi valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice (26…28 de grade), iar nopţile vor fi răcoroase (8…10 grade, în medie). Vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32…34 de grade, cele mai ridicate valori fiind estimate pentru 21 și 24 iulie, iar minimele vor fi în general de 13…15 grade.
În prima săptămână nu sunt prognozate ploi, iar pentru perioada 25…31 iulie crește ușor probabilitatea pentru ploi locale.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. MARAMUREȘ
În Maramureș, în primele două zile se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26…29 de grade, însă nopțile vor fi răcoroase cu minime în general sub 10 grade. Din data de 20 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, până la finalul lunii va predomina vremea călduroasă, chiar caniculară în anumite zile, la câmpie. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 32…34 de grade, iar a celor minime va fi de 15…17 grade.
Până în 22 iulie nu sunt prognozate ploi, iar ulterior va crește probabilitatea de ploaie, îndeosebi în a doua săptămână.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. MOLDOVA
În Moldova, în primele două zile se vor înregistra 26…28 de grade, însă nopțile vor fi răcoroase mai ales în nordul regiunii, cu minime mediate regional, de numai 12 grade. Și în această regiune vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32…34 de grade, iar minimele vor fi în general de 15…18 grade.
Temperaturi mai ridicate sunt estimate pentru 24 iulie, când media temperaturilor maxime poate ajunge la 35…36 de grade.
Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni. Totuși, în perioada 24 – 31 iulie, vor fi zile în care probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. DOBROGEA
În Dobrogea, în primele zile, valorile temperaturii aerului vor fi normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 26…27 de grade, iar minimele termice ale acestui interval vor fi de 16…18 grade.
După 20 iulie, vremea va deveni călduroasă, chiar caniculară în partea continentală, cu maxime în medie de 32…34 grade și minime de 19…21 de grade.
Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile mai ales în a doua săptămână.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. MUNTENIA
În Muntenia, intervalul va începe cu valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime în general de 29…32 de grade și minime de 13…15 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, și această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menține până la sfârșitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34…37 de grade, iar a celor minime de 18…19 grade.
Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 25 iulie.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. OLTENIA
În Oltenia, în primele două zile se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime de 29…31 de grade și minime de 14…16 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, și această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menține până la sfârșitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34…37 de grade, iar a celor minime de 18…19 grade.
Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.
Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni, până la sfârșitul lunii iulie. LA MUNTE
La munte, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă în special în timpul nopților, cu minime termice de numai 6…8 grade și maxime de 16…18 grade. Ulterior se va încălzi, iar media maximelor pentru întreaga zonă va fi de 22…24 de grade, iar a celor minime de 12…14 grade.
În prima săptămână, doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. După 24 iulie, crește probabilitatea pentru averse locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
FOTO: Festivalul ”Cultură pentru cultură”, ediția din Poiana cu salcâmi la Ceru-Băcăinți. Comunitățile premiate

Ceru-Băcăinți s-a transformat, în 6 iulie, într-o veritabilă poartă către trecut. Localitatea a primit cu brațele deschise etapa a III-a a celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului-Concurs de Tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru Cultură”.
A fost o reîntoarcere la valorile simple și trainice ale satului de altădată, unde cântecul, jocul, costumul popular și obiceiul străvechi nu sunt doar forme de expresie artistică, ci veritabile acte de identitate, transmit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dragoș Dacian, numit judecător al CCR de Nicușor Dan. A fost expert juridic în echipa României în litigiul Roșia Montană

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat marți, 8 iulie 2025, decretul de numire a lui Dacian Cosmin Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025.
Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Deputat Remus Lăpușan (PSD Cluj): Nu putem accepta măsuri care ignoră realitatea de zi cu zi a milioanelor de români

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, afirmă ”cu amărăciune, dar cu toată asumarea” că a fost unul dintre cei care au crezut în această coaliție proeuropeană care s-a format pentru a guverna România, a crezut în capacitatea comună (PSD-PNL-USR-UDMR) de a găsi cele mai bune soluții pentru situația delicată în care se află țara.
”Am crezut că suntem o echipă, că avem capacitate de ascultare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Definitivat 2025: SUBIECTELE și BAREMELE, pe discipline, la proba scrisă. Ce au avut de rezolvat candidații

Definitivat 2025: Subiectele și baremele, pe discipline, la proba scrisă din 8 iulie, au fost publicate de Ministerul Educației. Peste 150 de candidați din Alba au susținut examenul.
Primele rezultate vor fi afișate în 15 iulie.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru promovarea examenului, media trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro