EVENIMENT
Cum vor fi folosite potirul şi linguriţa comună de împărtăşire. Anunțul făcut de BOR

Obiectele de cult care intră în contact cu credincioşii (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie) se vor dezinfecta după fiecare utilizare, iar obiectele de folosinţă perpetuă (potir, linguriţă de împărtăşire) se curăţă înainte şi după folosirea acestora, a anunțat sâmbătă Biserica Ortodoxă Română.
BOR a venit sâmbătă cu o serie de precizări în legătură cu Ordinul Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial, referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţii religioase în contextul pandemiei, care este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.
„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioşii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralităţii religioase care defineşte relaţia democratică a statului român cu toate cultele din România. Măsurile sanitare specifice menţionate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele: 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare.2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse”, precizează BOR.
Biserica Ortodoxă Română menţionează că respectivele „obiecte de cult” menţionate la punctul 1 sunt acelea pe care unii credincioşi le ating în semn de veneraţie faţă de Dumnezeu, faţă de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc.) sau faţă de prezenţa sacrului în obiecte semnificante religios în spaţiul credinţei oamenilor din toate cultele şi religiile.
Biserica Ortodoxă, aminteşte că a transmis public „Îndrumările” sale bisericeşti pentru starea de alertă în data de 14 mai. Potrivit acesteia, îndrumările rămân perfect valabile şi în contextul ordinului publicat recent, precum şi în deplină consonanţă cu măsurile sanitare specificate de acesta.
„Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă (!) înainte de folosire şi după folosirea acestora. Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox. Recent, două instanţe judecătoreşti din Constanţa şi Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care ‘să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase’, că ‘împărtăşirea mai multor persoane cu aceeaşi linguriţă nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2’ şi că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare”, precizează BOR.
Pe de altă parte, BOR subliniază că modalitatea de împărtăşire a credincioşilor va fi decisă în exclusivitate de către Biserică.
„Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist şi înţelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioşi şi teama autorităţilor care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioşi, modalităţi de protejare a populaţiei, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca ‘împărtăşirea comună’ din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalităţii împărtăşirii credincioşilor în contextul unei pandemii, împărtăşire care s-a făcut şi se va face totdeauna ‘dintr-o singură pâine’ şi ‘dintr-un singur pahar al binecuvântării’. Aşadar, modalitatea de împărtăşire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc. În acelaşi timp, există permanent posibilitatea ‘împărtăşirii individuale’ a tuturor credincioşilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”, declară Biserica Ortodoxă.
Îndrumările sanitare comunicate şi respectate de Biserică în legătură cu folosirea spaţiului ei liturgic sunt următoarele:
*la intrare şi ieşire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, uşa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieşire, pentru a se evita intersectarea credincioşilor.
*la intervale de patru ore, potrivit dispoziţiilor autorităţilor, lăcaşul de cult urmează a fi bine aerisit.
*la intrarea în biserică, vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
*în perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoţită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului. AGERPRES
EVENIMENT
Cascada Pișoaia sau Vălul Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Cascada Pișoaia, cunoscută și ca Vălul Miresii (Muierii) sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.
Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina

Transapuseana se impune ca una dintre cele mai spectaculoase destinații noi de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina, alături de familie sau prieteni. Acest drum poate fi o adevărată experiență vizuală care îți transformă o plimbare obișnuită într-o călătorie de neuitat prin inima Munților Apuseni.
Transapuseana se desfășoară pe aproximativ 78 de kilometri, de la Aiud, până în zona Abrudului.
Drumul serpuiește printre coline și urcă pe creastă,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu,antrenorul CFR, înainte de Supercupa României: Venim să câștigăm. E mai mult decât un trofeu, e un impuls uriaș

Supercupa României, programată astăzi, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București, aduce față în față campioana FCSB și câștigătoarea Cupei, CFR Cluj.
Antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, transmite un mesaj clar și anume că echipa sa vrea trofeul, chiar dacă lipsesc cinci jucători importanți.
“Venim să câștigăm, chiar și fără cinci jucători-cheie”
„Avem un lot numeros și valoros. Cine intră pe teren va da totul. Supercupa e mai mult…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de Weekend 5-6 Iulie. Energie cosmică și noi începuturi sub semnul planetei Venus

Horoscop de Weekend 5-6 Iulie: Weekendul care vine aduce cu sine o energie specială, marcată de influențele planetare care ne îndeamnă să ne reconectăm cu noi înșine și cu cei dragi.
Luna în tranziție creează un climat propice pentru reflecție și planificare, în timp ce Venus continuă să ne ghideze în relațiile interpersonale.
Este momentul perfect pentru a ne lua o pauză de la agitația săptămânii și a ne concentra asupra lucrurilor care cu adevărat contează.
Citește mai mult pe Alba24.ro