Connect with us

ACTUALITATE

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult

Publicat

Peste jumătate dintre pisici dorm între 12 și 18 ore pe zi. Iar pe măsură ce îmbătrânesc, tind să doarmă mai mult decât atunci când erau tineri.

Spre deosebire de oameni și câini, pisicile au un model de somn polifazic, ceea ce înseamnă că dorm de mai multe ori pe zi. Aceste sieste au o durată medie de 78 de minute. Cu toate acestea, pisicile dorm de obicei pentru perioade de 50 până la 113 minute.

Metabolismul lor este, de asemenea, guvernat de un ritm circadian de 24 de ore de somn și veghe, dar pisicile sunt crepusculare, ceea ce le determină să aibă două vârfuri de activitate: unul dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui, și unul seara, după apusul soarelui.

În cea mai mare parte a orelor de somn, ele rămân în alertă și chiar dacă par să doarmă adânc, sunt pregătite să se reactiveze la un moment dat. Acest lucru se datorează faptului că, atât din punct de vedere anatomic, cât și psihologic, sunt structurate să vâneze hrană și să se apere de prădători.

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult: au nevoie de somn pentru a supraviețui

Ca toate animalele, pisicile au nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul joacă, de asemenea, un rol în formarea memoriei și în stimularea sistemului imunitar. Dar există o serie de motive naturale pentru care obiceiurile de somn ale pisicii se pot schimba. De exemplu, dacă pisica a avut multe activități pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să aibă nevoie de mai mult somn. O schimbare de mediu, cum ar fi o mutare sau sosirea unui nou membru al familiei, poate afecta, de asemenea, obiceiurile pisicuței. Cu toate acestea, un somn neobișnuit sau un ritm de veghe excesiv pot indica o problemă de sănătate care trebuie monitorizată, scrie La Reppublica.

Pisicile cu afecțiuni renale au tendința de a mânca mai puțin, de a bea mai mult, de a dormi mai mult și de a fi mai vocale pe timp de noapte. De asemenea, pisicile surde dorm mai mult, probabil pentru că somnul lor nu este ușor de deranjat de zgomot. Alte simptome includ vocalize crescute în timpul zilei și al nopții, reducerea apetitului și pierderea în greutate. Printre cele mai frecvente afecțiuni care includ letargia se numără hipotiroidismul: această deficiență a hormonului tiroidian poate apărea atât la pisicile tinere, cât și la cele bătrâne și include pierderea părului și scăderea poftei de mâncare.

De asemenea, există situații în care pisica este deosebit de agitată, pe măsură ce e lipsită de somn. Joaca regulată cu pisica poate contribui la regularizarea acestei stări.

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult: hipertiroidism

Apoi, există boli care pot perturba ciclul de somn, cum ar fi hipertiroidismul, care face ca pisica să fie excesiv de agitată și cu un apetit crescut, în ciuda pierderii constante în greutate. Apoi, există FIV, boala virusului imunodeficienței feline, care afectează atât pisicile domestice, cât și pe cele sălbatice, alterându-le sistemul imunitar și perturbând foarte mult tiparele de somn și provocând dificultăți de adormire. Dacă observați o schimbare neobișnuită, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, este întotdeauna o idee bună să vă adresați medicului veterinar. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

foto: trei autoturisme implicate într un accident la saucenița. o femeie,

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

bibliovacanța 2025 începe pe 7 iulie. patru săptămâni de activități

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

a sunat la 112 că are șerpi în casă, dar

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați riscă să fie trimiși în judecată pentru cruzime față de animale

Publicat

scandalul câinilor omorâți la corlăteni bagă în ședință autoritățile. prefectul

Publicitate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.

Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.

Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe