Connect with us

ACTUALITATE

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult

Publicat

Peste jumătate dintre pisici dorm între 12 și 18 ore pe zi. Iar pe măsură ce îmbătrânesc, tind să doarmă mai mult decât atunci când erau tineri.

Spre deosebire de oameni și câini, pisicile au un model de somn polifazic, ceea ce înseamnă că dorm de mai multe ori pe zi. Aceste sieste au o durată medie de 78 de minute. Cu toate acestea, pisicile dorm de obicei pentru perioade de 50 până la 113 minute.

Metabolismul lor este, de asemenea, guvernat de un ritm circadian de 24 de ore de somn și veghe, dar pisicile sunt crepusculare, ceea ce le determină să aibă două vârfuri de activitate: unul dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui, și unul seara, după apusul soarelui.

În cea mai mare parte a orelor de somn, ele rămân în alertă și chiar dacă par să doarmă adânc, sunt pregătite să se reactiveze la un moment dat. Acest lucru se datorează faptului că, atât din punct de vedere anatomic, cât și psihologic, sunt structurate să vâneze hrană și să se apere de prădători.

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult: au nevoie de somn pentru a supraviețui

Ca toate animalele, pisicile au nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul joacă, de asemenea, un rol în formarea memoriei și în stimularea sistemului imunitar. Dar există o serie de motive naturale pentru care obiceiurile de somn ale pisicii se pot schimba. De exemplu, dacă pisica a avut multe activități pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să aibă nevoie de mai mult somn. O schimbare de mediu, cum ar fi o mutare sau sosirea unui nou membru al familiei, poate afecta, de asemenea, obiceiurile pisicuței. Cu toate acestea, un somn neobișnuit sau un ritm de veghe excesiv pot indica o problemă de sănătate care trebuie monitorizată, scrie La Reppublica.

Pisicile cu afecțiuni renale au tendința de a mânca mai puțin, de a bea mai mult, de a dormi mai mult și de a fi mai vocale pe timp de noapte. De asemenea, pisicile surde dorm mai mult, probabil pentru că somnul lor nu este ușor de deranjat de zgomot. Alte simptome includ vocalize crescute în timpul zilei și al nopții, reducerea apetitului și pierderea în greutate. Printre cele mai frecvente afecțiuni care includ letargia se numără hipotiroidismul: această deficiență a hormonului tiroidian poate apărea atât la pisicile tinere, cât și la cele bătrâne și include pierderea părului și scăderea poftei de mâncare.

De asemenea, există situații în care pisica este deosebit de agitată, pe măsură ce e lipsită de somn. Joaca regulată cu pisica poate contribui la regularizarea acestei stări.

De ce dorm pisicile atât de mult. Când devine suspect de mult: hipertiroidism

Apoi, există boli care pot perturba ciclul de somn, cum ar fi hipertiroidismul, care face ca pisica să fie excesiv de agitată și cu un apetit crescut, în ciuda pierderii constante în greutate. Apoi, există FIV, boala virusului imunodeficienței feline, care afectează atât pisicile domestice, cât și pe cele sălbatice, alterându-le sistemul imunitar și perturbând foarte mult tiparele de somn și provocând dificultăți de adormire. Dacă observați o schimbare neobișnuită, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, este întotdeauna o idee bună să vă adresați medicului veterinar. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cod GALBEN de ceață la Cluj. Atenție, ȘOFERI

Publicat

ceata noaptea.jpg

Începând cu ora 20 și până la 23, meteorologii anunță cod galben de ceață în județul Cluj.

„Se va semnala ceață locală, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului”, se arată pe meteoromania.ro.

Șoferilor li se recomandă luarea măsurilor de siguranță necesare pentru a preveni accidentele cauzate de ghețuș și lipsa vizibilității.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O bătrânică de 70 de ani din Cluj va dormi iarna pe stradă. Proprietarul beciului în care stă o dă afară. O puteți ajuta?

Publicat

danie franco cezypkdceqc unsplash scaled e1670089242860.jpg

O vârstnică de 70 de ani din Cluj-Napoca are nevoie de ajutorul comunității. Iarna aceasta va dormi pe stradă deoarece proprietarul vrea să o dea afară.

„Doamna Maria trăiește la un subsol de casă plin de igrasie în Cluj, lucrează ca menajeră la o familie. De câteva zile a aflat că proprietarul subsolului o va da afară în plină iarnă. Vă ajunge să doarmă în gară/autoagară sau pe străzi. Primăria Cluj i-a aprobat o chirie de 900 ron/lună, cu următoarele condiții:

1) CF actualizat nu mai vechi de 30 de zile

2) contract de închiriere, înregistrat la ANAF”, se arată în postarea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Indemnizația pentru creșterea copilului: modificări în modalitatea de calcul. Care sunt noutățile aprobate de Guvern

Publicat

mana copil familie parinti pixabay.jpg

Schimbări privind modul de acordare a indemnizației de creștere a copilului și concediul aferent au fost aprobate recent de Guvern. Una dintre noutăți este includerea în calcul și a veniturilor obținute de părinți, în străinătate.

Guvernul a aprobat în 29 noiembrie Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Actul normativ aprobat aduce o serie de modificări ce vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Biserica de lemn din Stolna, județul Cluj, o bijuterie arhitecturală „țărănească”

Publicat

biserica stolna 10.jpg

Un lăcaș de cult, ridicat din stejarii aflați în împrejurimi, dăinuie pe unul din dealurile care mărginesc Valea Stolnei, aproape de Săvădisla din 1730 . Biserica de lemn din Stolna are hramul „Cuvioasa Paraschiva” și este declarată monument istoric.

Unele inscripții, deteriorate între timp, ofereau detalii despre ridicarea edificiului prin contribuția a tot satul, în anul Domnului 1730, în zilele guvernatorului Korniș și prin grija preotului Ioan Popa. Pictura interioară s-a realizat în două etape, în 1730 și 1772, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe