Connect with us

ACTUALITATE

De unde recomandă ANSVSA cetăţenilor să cumpere carne de miel

Publicat

mielul martiros - sursa ARCA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, conform unui comunicat al instituţiei.

„În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfăşoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare şi a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.Totodată, ANSVSA vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să îşi achiziţioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiţionale şi informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziţie mai multe surse de unde se poate achiziţiona carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar veterinar.

De asemenea, ANSVSA menţionează că pentru perioada 21 aprilie – 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană şi unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.

Sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obţinută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unităţi precum pieţe, magazine etc.

Instituţia precizează că, în situaţiile în care nu există abatoare autorizate în zonă şi distanţa până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.

DSVSA judeţeană aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii. Şi în această situaţie, carnea obţinută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în unităţi precum pieţe, magazine etc. Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât şi spinare) şi atestă că animalele au fost controlate ante-mortem şi post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

„Recomandăm cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii ANSVSA, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenţionale, vor reţine oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor şi le vor dirija către unităţi de neutralizare”, se spune în comunicat.

ANSVSA reaminteşte cetăţenilor numărul de telefon al call center-ului instituţiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

6-31 decembrie – Zilele colindului din România

Publicat

6 31 decembrie – zilele colindului din românia

Publicitate

Zilele colindului din România sunt marcate anual, în perioada 6-31 decembrie, conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea Zilelor colindului din România.

Propunerea legislativă privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc a fost inițiată de 34 de senatori și deputați de la PNL, PSD, PMP, minorități și neafiliați, potrivit site-ului http://www.cdep.ro/. În expunerea de motive…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Nicolae, apărătorul credinței și ocrotitorul celor necăjiți

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul ierarh nicolae, apărătorul credinței și ocrotitorul

Publicitate

Sfântul Nicolae este chipul desăvârşit al păstorului celui bun, care şi-a pus sufletul său pentru noi (Ioan 11, 15). De aceea toată viaţa lui a fost o continuă jertfire şi dăruire de sine pentru binele şi mântuirea credincioşilor lui dragi. Sfântul ierarh Nicolae a înţeles cuvântul Mântuitorului că nu este alt mijloc de a câştiga iubirea, încrederea şi cinstirea poporului, decât acela de a te apropia de inima lui prin fapte concrete de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reglementări privind temele pentru acasă în învățământul preuniversitar

Publicat

reglementări privind temele pentru acasă în învățământul preuniversitar

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a semnat vineri ordinul care reglementează temele pentru acasă în învățământul preuniversitar.

‘Între aspectele reglementate, menționăm, în sinteză, următoarele: tema pentru acasă este necesar să fie stabilită diferențiat, după cum urmează: tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate, pentru toți elevii clasei, tema suplimentară, care este facultativă, cu caracter general sau…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce își doresc comisarii de mediu botoșăneni în seara de Moș Nicolae? Până una-alta, au dat câteva amenzi

Publicat

ce își doresc comisarii de mediu botoșăneni în seara de

Publicitate

Ce își doresc comisarii de mediu în seara de Moș Nicolae?
Își doresc:
-să nu se confirme sesizăriile,
-operatorii economici să prezinte autorizaţiile de mediu și vizele anuale valabile,
-să fie realizate monitorizarile impuse prin actele de reglementare,
-să fie realizate în totalitate și la termen măsurile impuse anterior.
Poate lucrurile se schimba mâine….,
astăzi comisarii de mediu au scris 6 amenzi contravenționale în cuantum de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe