Connect with us

ACTUALITATE

Descoperire inedită a arheologilor: Complexul neolitic Stonehenge ar fi fost ridicat prima dată în Ţara Galilor

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Arheologii de la University College London sunt de părere că au descoperit originile complexului neolitic Stonehenge, după ce au găsit rămăşiţele unui străvechi monument circular din piatră în Ţara Galilor, care ar fi putut fi dezmembrat şi reconstruit apoi, după câteva secole, în Anglia, informează Reuters vineri.

Stonehenge, unul dintre cele mai recognoscibile şi mai misterioase situri istorice din Marea Britanie, constând într-un complex de pietre dispuse în poziţii verticale şi orizontale, atrage turişti din lumea întreagă şi persoane aflate în căutarea unei conexiuni spirituale cu trecutul. Scopul exact al complexului megalitic Stonehenge a rămas necunoscut până în zilele noastre.

Arheologii britanici au stabilit deja încă din 2015 că unele dintre pietrele de la Stonehenge provin dintr-o carieră aflată în Preseli Hills, pe coasta vestică a Ţării Galilor, la o distanţă de peste 250 de kilometri.

În prezent, cercetătorii de la University College London spun că unele dintre pietrele originale ale complexului neolitic au format un moment mai vechi decât acesta, care se afla în Ţara Galilor. Ei au descoperit mai multe legături semnificative între Stonehenge şi situl galez.

Cercul din pietre descoperit în Ţara Galilor are un diametru de 110 metri, acelaşi cu diametrul şanţului care înconjoară Stonehenge, iar ambele sunt aliniate în funcţie de răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară. Cel puţin una dintre „pietrele albastre” din complexul Stonehenge se potriveşte cu una dintre găurile descoperite în cercul din Ţara Galilor.

Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, coordonatorul studiului, a sugerat că pietrele ar fi putut fi deplasate pe măsură ce oamenii din neolitic au migrat din Ţara Galilor, luând cu ei monumentele şi ridicându-le din nou la Stonehenge.

„E ca şi cum ar fi dispărut pur şi simplu. Poate că cei mai mulţi dintre oameni au migrat, luând cu ei pietrele – identităţile lor ancestrale”, a declarat Parker Pearson pentru BBC.

Această descoperire va fi prezentată în cadrul unui documentar ce va fi difuzat de BBC vineri seară.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Povestea brățărilor dacice, prețioasele bijuterii din aur furate în timpul unei expoziții din Olanda

Publicat

povestea brățărilor dacice, prețioasele bijuterii din aur furate în timpul

Publicitate

O parte din Tezaurul dacic a fost furat în timpul unei expoziții din Olanda, printre piesele sustrase numărându-se coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de o valoare inestimabilă.Brățările dacice sunt bijuterii din aur ascunse de daci înainte de invazia romană și au fost descoperite cu detectoare de metal de braconieri în perioada 1990-2000, în cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia.

O parte din Tezaurul dacic a fost sustrasă în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare de călătorie în Serbia. Se anunță manifestații publice de amploare, împotriva guvernului

Publicat

avertizare de călătorie în serbia. se anunță manifestații publice de

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație, scrie alba24.ro.

Astfel, pentru a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în primăvara anului 2025

Publicat

cum va fi vremea în românia până la jumătatea lunii

Publicitate

Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni, scrie alba24.ro

România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.

Presiunea ridicată stabilă peste vestul, centrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Publicat

ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în

Publicitate

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Potrivit sursei citate, ceferiștii, la mitingul de protest din 24 ianuarie 2025 organizat de FSTFR, SCMD și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe