Connect with us

ACTUALITATE

Descoperire inedită a arheologilor: Complexul neolitic Stonehenge ar fi fost ridicat prima dată în Ţara Galilor

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Arheologii de la University College London sunt de părere că au descoperit originile complexului neolitic Stonehenge, după ce au găsit rămăşiţele unui străvechi monument circular din piatră în Ţara Galilor, care ar fi putut fi dezmembrat şi reconstruit apoi, după câteva secole, în Anglia, informează Reuters vineri.

Stonehenge, unul dintre cele mai recognoscibile şi mai misterioase situri istorice din Marea Britanie, constând într-un complex de pietre dispuse în poziţii verticale şi orizontale, atrage turişti din lumea întreagă şi persoane aflate în căutarea unei conexiuni spirituale cu trecutul. Scopul exact al complexului megalitic Stonehenge a rămas necunoscut până în zilele noastre.

Arheologii britanici au stabilit deja încă din 2015 că unele dintre pietrele de la Stonehenge provin dintr-o carieră aflată în Preseli Hills, pe coasta vestică a Ţării Galilor, la o distanţă de peste 250 de kilometri.

În prezent, cercetătorii de la University College London spun că unele dintre pietrele originale ale complexului neolitic au format un moment mai vechi decât acesta, care se afla în Ţara Galilor. Ei au descoperit mai multe legături semnificative între Stonehenge şi situl galez.

Cercul din pietre descoperit în Ţara Galilor are un diametru de 110 metri, acelaşi cu diametrul şanţului care înconjoară Stonehenge, iar ambele sunt aliniate în funcţie de răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară. Cel puţin una dintre „pietrele albastre” din complexul Stonehenge se potriveşte cu una dintre găurile descoperite în cercul din Ţara Galilor.

Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, coordonatorul studiului, a sugerat că pietrele ar fi putut fi deplasate pe măsură ce oamenii din neolitic au migrat din Ţara Galilor, luând cu ei monumentele şi ridicându-le din nou la Stonehenge.

„E ca şi cum ar fi dispărut pur şi simplu. Poate că cei mai mulţi dintre oameni au migrat, luând cu ei pietrele – identităţile lor ancestrale”, a declarat Parker Pearson pentru BBC.

Această descoperire va fi prezentată în cadrul unui documentar ce va fi difuzat de BBC vineri seară.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: O tânără a fost prinsă la volan fără să aibă permis de conducere

Publicat

botoșani: o tânără a fost prinsă la volan fără să

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Secția Rurală 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 70 din comuna George Enescu, o mașină condusă de o fată de 26 de ani din localitate.

Verificările au arătat că tânăra nu avea permis pentru nicio categorie de vehicule, iar mașina i-a fost dată să o conducă de un bărbat de 30 de ani, care era pasager pe scaunul din dreapta.

Poliția continuă ancheta pentru conducere fără permis și pentru că i s-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune ”BLITZ” a polițiștilor din Flămânzi. 11 șoferi au rămas fără permis pentru că au depășit viteza legală

Publicat

acțiune ”blitz” a polițiștilor din flămânzi. 11 șoferi au rămas

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 06:00-07:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune de tip ”BLITZ” pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea cu viteză peste limita legală.

 

Acțiunea s-a desfășurat pe drumul european DE 58, Cotu-Flămânzi, prilej cu care au fost verificate peste 30 de autovehicule, iar 11 dintre conducătorii auto au fost depistați conducând cu viteză peste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Evaluare Națională 2025: Rezultate în creștere la Botoșani, fără medii de 10, dar cu un plus semnificativ la promovare

Publicat

evaluarea la clasa a iv a continuă cu proba la matematică

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie-iulie 2025. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 95,95%: 3361 de candidați prezenți dintr-un total de 3503 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3361…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Publicitatea în stomatologie, sub lupă: Interzise informațiile false și care induc în eroare

Publicat

publicitatea în stomatologie, sub lupă: interzise informațiile false și care

Publicitate

Materialele publicitare din domeniul stomatologic nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, prevede Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi intrat în vigoare pe 1 iulie, scrie alba24.ro.

Potrivit ghidului, scopul publicității activității stomatologice este, printre altele, de a informa și educa publicul cu privire la serviciile și tratamentele disponibile,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe