EVENIMENT
Din 15 iunie, în Belgia pot intra toți cetățenii din UE, Regatul Unit și țările din spațiul Schengen

Începând din 15 iunie, Belgia îşi va redeschide frontierele cu celelalte ţări ale Uniunii Europene, Regatul Unit şi cele patru ţări membre ale spaţiului Schengen care nu fac parte din blocul comunitar, a anunţat miercuri prim-ministrul Sophie Wilmes, relatează AFP şi Reuters.
În cadrul unei conferinţe de presă consacrate unei noi faze de ieşire din izolare, Sophie Wilmes a mai spus că barurile, cafenelele şi restaurantele vor putea redeschide în Belgia, în condiţii stricte, începând de lunea viitoare, 8 iunie.
Va trebui să fie respectată o distanţă de „1,5 metri între mese” şi să se aşeze „maxim zece persoane la masă”, a spus şefa guvernului, din rândul liberalilor francofoni. Personalul va trebui să poarte mască, servirea nu va fi posibilă decât la masă şi toate unităţile vor putea închide cel mai târziu la ora 01.00 noaptea.
În această ţară de 11,5 milioane de locuitori unde coronavirusul s-a soldat cu 9.500 de morţi „indiciile sunt încurajatoare, le ascultăm în fiecare zi”, a spus prim-ministrul. Dar „virusul rămâne printre noi”, a avertizat ea.
După două luni de izolare, magazinele şi şcolile s-au redeschis progresiv de la jumătatea lui mai.
Noua fază de relaxare a restricţiilor priveşte şi sălile de spectacole şi cinematografele, care sunt autorizate să redeschidă de la 1 iulie, urmând ca repetiţiile fără public şi filmările să fie reluate de la 8 iunie.
În ceea ce priveşte turismul şi călătoriile, relaxarea se va face în mai multe faze începând de lunea viitoare.
De pe 8 iunie, excursiile de una sau mai multe zile vor fi din nou permise în Belgia, după ce au fost interzise pe 20 martie.
În plus, a adăugat Sophie Wilmes, „începând cu 15 iunie, Belgia îşi va redeschide frontierele spre şi dinspre ţările aparţinând Uniunii Europene, inclusiv Regatul Unit, precum şi cu celelalte patru ţări din zona Schengen” (Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein).
„Atenţie totuşi (…) la condiţiile impuse” de fiecare ţară, a avertizat prim-ministrul, invitându-i pe călători să se informeze în prealabil.
În ceea ce priveşte călătoriile în afara Europei, Belgia se va axa pe ceea ce se va decide la nivelul UE.
De lunea viitoare va fi posibil, de asemenea, ca fiecare să primească la domiciliu zece persoane, în loc de patru persoane în plus faţă de propria familie cum era din 10 mai, ceea ce şefa guvernului a calificat drept o „bulă personală lărgită”. AGERPRES
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro