Connect with us

ACTUALITATE

Două treimi dintre români utilizează produse şi servicii bancare (sondaj)

Publicat

visa

Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit Studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

La nivelul anului 2017, gradul de incluziune financiară era estimat la 58% în România.

În prezent, aproximativ 79% dintre utilizatorii de produse şi servicii bancare utilizează un cont curent (inclusiv card de salariu). Bărbaţii, cu vârsta între 36-50 ani şi cu studii superioare, se află pe poziţia întâi în topul utilizatorilor de conturi curente. Studiul nu reflectă un decalaj în utilizarea conturilor curente în rândul populaţiei din mediul rural (79,5%) comparativ cu mediul urban (77,9%).

Potrivit organizaţiei, 16% dintre respondenţii care au produse şi servicii bancare au un credit de nevoi personale, 11% au un credit imobiliar/ipotecar în derulare, 36% deţin un card de credit (card de cumpărături), iar 7% dintre respondenţi au un overdraft.

La capitolul economisire, 14% dintre respondenţi au depozite bancare şi tot 14% au mizat pe conturile de economii. Un client poate utiliza simultan mai multe produse şi servicii bancare.

Studiul relevă creşterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuţi, acest trend fiind accelerat şi de măsurile de protecţie sanitară adoptate în perioada pandemiei. Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăţi cu cardul la comercianţi (POS), 27% plătesc prin internet/mobile banking, iar 61% dintre respondenţi au menţionat că retrag numerar de la bancomate (ATM), întrebarea adresată fiind cu răspuns multiplu.

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situaţia de acum cinci ani. 14% dintre cei care utilizează aplicaţia de mobile banking o folosesc zilnic, la fel ca 10% dintre utilizatorii aplicaţiei de internet banking, smartphone-ul fiind cel mai utilizat aparat pentru accesarea acestui serviciu.

În ceea ce priveşte interacţiunea cu banca şi modalitatea de accesare a produselor şi serviciilor, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (54%) au declarat că merg mai rar de o dată pe lună la sucursala băncii cu care lucrează, 32% o dată pe lună şi restul mai des. Mai mult de jumătate dintre clienţi (54%) au indicat că vizita la bancă este prima modalitate prin care accesează produsele şi serviciile bancare cel mai des, cea de a doua menţiune fiind telefonul (25%).

Pentru obţinerea unui credit bancar, constituirea unui depozit şi pentru deschiderea unui cont bancar, românii preferă interacţiunea directă cu funcţionarul bancar în proporţie de 80%.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eşantion de 1.479 respondenţi adulţi, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alegeri Prezidențiale 2025: Botoșaniul, între ultimele două județe din țară la prezența la vot la ora 19.00, puțin peste 40%

Publicat

alegeri prezidențiale 2025: botoșaniul, între ultimele două județe din țară

Publicitate

Județul Botoșani se află pe unul dintre ultimele locuri la nivel național în privința prezenței la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă a reușit totuși să depășească pragul de 40%.

Până la ora 19.00, în cele 434 de secții din județ au votat 152.898 de persoane, reprezentând 40,80% din totalul celor 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente.

Dintre aceștia, 135.758 au votat pe listele permanente, 15.339 pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Și deținuții din Penitenciarul Botoșani au votat și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Și deținuții din penitenciarul botoșani au votat și în turul

Publicitate

Peste 680 de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoșani și-au exercitat dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dând dovadă de responsabilitate civică și implicare democratică, a transmis unitatea penitenciară de la Botoșani.

Așa cum s-a întâmplat și în primul tur, aceștia au fost sprijiniți să voteze prin intermediul urnelor mobile, puse la dispoziție de secțiile de votare nr. 68, 79, 80 și 85.

Deși…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (352)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (352)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

EMINESCU  PEDAGOG ( V ) 

Într-o discuție despre Eminescu în calitatea lui și de pedagog, Toma Chiricuță consideră că  această calitate implică și o abordare  privind pe Eminescu didacticianul. Studiind atent, după cum am mai afirmat,  articolele, rapoartele oficiale și notele din ziare ale lui Eminescu, Toma Chiricuță găsește patru idei fundamentale care vizează…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FC Botoșani se salvează de la RETROGRADARE și rămâne în SuperLigă! Victorie dramatică și salvare în ultima etapă

Publicat

fc botoșani se salvează de la retrogradare și rămâne în

Publicitate

FC Botoșani a reușit să se salveze de la retrogradare după un meci tensionat disputat pe Stadionul Municipal, în fața propriilor suporteri. Echipa botoșăneană s-a impus cu scorul de 2-1 în fața celor de la FC Hermannstadt, într-o partidă cu miză uriașă pentru soarta sezonului.

Golurile victoriei au fost marcate în repriza a doua. Enzo López a deschis scorul în minutul 68, iar doar două minute mai târziu, Zoran Mitrov a dus scorul la 2-0, spre…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe