Connect with us

EVENIMENT

După ninsorile abundente, vine GERUL! Temperaturile vor coborî până la -20 de grade Celsius. Prognoza meteo pentru săptămâna 11–17 ianuarie

PublicatNe așteaptă o săptămână de iarnă autentică: va începe cu ninsori abundente, apoi se sfârșește cu un ger crunt. Temperaturile MAXIME vor fi de –10 grade Celsius în cea mai mare parte a țării, iar în unele zone mercurul termometrelor va coborî char și până la -20 de grade Celsius.

Luni, 11 ianuarie:
– Ne așteaptă o noapte cu minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova (valori de la –0 spre –2, –3 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia vorbim de valori ușor pozitive, 0 – 1 grade. Mult mai cald va fi în sud-estul extrem al Munteniei și Dobrogea, unde se ating minime de 3 – 4, 5 grade. În zonele montane minimele coboară spre –3, –5 grade, cu –6 spre –8 grade pe creste.

Citește și Furtuna Filomena, care a făcut ravagii în Spania, vine spre România. ANM anunță Cod Galben de ninsori în 20 de județe

Maximele zilei se vor situa, în cea mai mare parte a țării, între 1 – 3 grade, cu valori ușor negative prin centrul Moldovei, Transilvania (-0 spre –1 grad). În zonele montane vorbim de maxime care nu urcă mai sus de –3, –5 grade, cu –6 spre –8 grade pe creste.

Avem parte de precipitații la nivelul întregii țări, cantități de peste 15 – 20 l/mp urmând să se acumuleze în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și prin sudul Transilvaniei. În restul țării vorbim de 3 – 5, 7 l/mp.

Marți, 12 ianuarie:
– Avem parte de valori minime de la –0 spre –2, –3 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și Maramureș, în timp ce prin Banat și Crișana ne oprima la minime de 0 – 1 grad. În continuare, estul Munteniei și Dobrogea ajung la valori de 2 – 4 grade, iar în zonele montane vorbim de temperaturi de la –3 spre –5. –6 grade, cu –8, –10 grade pe creste.

Maximele caracterizează o vreme normală pentru data din calendar, cu valori, în cea mai mare parte a țării, cuprinse între 0 – 2 grade. În estul Munteniei și Dobrogea se ating 3 – 5 grade, iar în zonele montane vorbim de valori de –1 spre –3 grade, cu –5 spre –7 grade pe creste.

Vorbim în continuare de precipitații în cea mai mare parte a țării, dar numai prin Muntenia se mai pot acumula 10 – 15 l/mp, în restul țării vorbim de doar 1 – 3 l/mp.

Miercuri, 13 ianuarie:
– Se răcește puternic în Moldova, unde minimele coboară spre valori de –3, –5 chiar –6 grade, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 0 spre –1, –2 grade. În zonele montane avem parte de valori de –3 spre –5, –6 grade cu –8, –9 grade pe creste.

Maximele rămân negative prin zonele montane (03 spre –5, –6 grade, cu –8 grade pe creste), prin Transilvania și Maramureș (-0 spre –1 grad), în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi diurne de la 1 spre 3, 4 grade.

Avem parte în continuare de precipitații slabe în bună parte din țară, iar prin estul Banatului, Crișana, Maramureș, Apuseni și prin Transilvania se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Joi, 14 ianuarie:
– Vorbim de minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –1 spre –3, –4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, vestul Banatului, nordul Crișanei, acestea pot coborî chiar spre –6, –8 grade. În zonele montane vorbim de minime la pragul gerului (-9, –10 grade) cu –14 spre –16 grade pe creste. În estul Munteniei și prin Dobrogea vorbim de minime de la 0 spre 1, 2 grade.

Vorbim în continuare de maxime negative în zonele montane (-6 spre –8, –9 grade), dar și prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și, pe arii restrânse, și prin Muntenia (-0 spre –2 grade) pentru ca în restul țării să vorbim de temperaturi pozitive, de la 1 spre 3 grade.

În continuare avem condiții de precipitații slabe la nivelul întregii țări, car pot lăsa în urma lor 1 – 3, 5 l/mp.

Vineri, 15 ianuarie:
– O noapte rece la nivelul întregii țări, cu minime de la –3 spre –5, –6 grade, iar prin Muntenia, zonele montane posibil să atingem pragul de ger, –10 grade, cu –13, –14 grade pe creste.

Și maximele rămân la valori modeste, –3 spre –5, –6 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, respectiv –0 spre –2, –3 grade în restul țării. În zonele montane vorbim de maxime sub pragul gerului, –10 spre –12, –13 grade.

Nu se schimbă nimic în ceea ce privește șansele la precipitații, prezente la nivelul întregii țări, dar în cantități puține (1 – 3, 5 l/mp). Doar prin zona Meridionalilor este posibil să avem un 10 – 15 l/mp.

Sâmbătă, 16 ianuarie:
– Ne așteaptă o noapte geroasă, cu minime de la –10 spre –12, –14 grade prin Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării ne oprim la –5, –7 grade. În zonele montane vorbim de valori și mai scăzute, spre –16, –18 grade, cu –20, –22 de grade pe creste.

Foarte rece și pe parcursul zilei, cu maxime de la –6, –8 grade prin Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, respectiv –11, –13 grade prin Transilvania. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem parte de temperaturi mai ”blânde”, adică un –3 pre –5, –6 grade. În zonele montane nu trecem de un –14, –16 grade.

Condiții de precipitații slabe prin zonele montane, prin Moldova, Transilvania, Muntenia, Banat, Crișana (zone unde se pot acumula 1 – 3 l/mp).

Duminică, 17 ianuarie:
– Răcirea continuă și pe parcursul zilei de duminică, când maximele nu mai trec de un –7, –8 grade la nivelul întregii țări, iar prin Transilvania, Maramureș și zonele montane vorbim chiar de valori maxime de –11, –13 grade, cu –15, –16 grade pe creste.

Precipitații slabe sunt posibile prin Muntenia, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, sub 1 l/mp.

Vorbim de cantități de precipitații care vor ajunge, în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane, sudul Dobrogei, la un 30 – 40, 50 l/mp, în timp ce în restul țării se vor opri la un 15 l/mp.
Din aceste cantități, cea mai mare parte a lor va fi reprezentată de ninsori, care, în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane vor acumula 20 – 30 l/mp. În timp ce în restul țării se opresc la un 5 – 10, 15 l/mp.

Ca atare, și stratul de zăpadă așteptat de noi toți prinde contur și în sudul țării, unde vorbim de posibilitatea a 15 – 20, 25 cm, în zonele montane 70 – 80 cm, prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș 7 – 10 cm. Moldova, estul Munteniei și Dobrogea se vor mulțumi cu doar 2 – 4 cm.

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

 

EVENIMENT

Rată extrem de ridicată de răspândire a noii tulpini de SARS-CoV-2: Din 10 persoane care au intrat în contact direct cu un bucureștean infectat, 9 au fost testate pozitiv

Publicat

Nouă din 10 persoane testate, contacți ai unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, informează, sâmbătă, Ministerul Sănătății. Pacientul testat inițial lucrează într-o școală din Capitală.

Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2.

Pacientul lucrează la o școală din București.

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de patru persoane (un caz confirmat pe data de 14 ianuarie și 3 cazuri în data de 18 ianuarie).

Potrivit MS, în 22 ianuarie au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele patru confirmate și șase contacți direcți ai acestora).

„Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate”, transmite MS.

Direcția de Sănătate Publică București a luat mai multe măsuri. Una dintre măsuri vizează școala unde lucrează cei depistați pozitiv: aceasta a fost închisă iar în data de 25 ianuarie se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății reamintește importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

DSP Bacău despre femeia decedată după vaccinul anti-COVID: ”Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea”

Publicat

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău anunţă, referitor la cazul femeii care a murit vineri, în aceeaşi zi în care a fost vaccinată împotriva COVID-19, că nu se susţine decesul său ca fiind o reacţie adversă postvaccinală.

“Ţinând cont de antecedentele patologice, evoluţia pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca ‘evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia'”, se arată într-un comunicat al DSP Bacău, transmis sâmbătă.

Citește și O femeie din Bacău a murit după vaccinare. CNCAV: Suprapunere de evenimente

Pacienta de 73 de ani s-a prezentat la vaccinare, vineri, conform programării efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro; la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru şi protocoalele specifice; în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale, a informat DSP Bacău.

După vaccinarea împotriva COVID-19, femeia a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nicio reacţie postvaccinală şi a urmat circuitul de ieşire, nefiind înregistrate deficienţe în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific, a anunţat DSP Bacău.

Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în contextul multiplelor comorbidităţi existente. La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac, care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi a determinat decesul, a precizat DSP Bacău.

Potrivit sursei citate, femeia se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat.

CNCAV menţiona vineri că, după perioada de monitorizare ulterioară vaccinului, femeia a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze şi că aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a aceluiaşi spital, unde a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Coliziune între două autoturisme pe DN 3 în județul Constanța. Unul dintre șoferi consumase alcool

Publicat

arhiva foto

Un accident rutier în urma căruia o persoană a fost rănită s-a produs, sâmbătă seară, pe DN 3 în localitatea Valu lui Traian din județul Constanța.

Potrivit IPJ Constanța, în jurul orei 19.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 3 în localitatea Valu lui Traian.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între două autoturisme, care se deplasau în aceeași direcție, dinspre municipiului Constanța către orașul Murfatlar, conduse de doi bărbați de 36, respectiv 52 de ani.

În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului auto de 36 de ani a rezultat o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost rănit ușor, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale și pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Citește mai departe

EVENIMENT

30 de reacţii adverse, după aproape 19.000 de doze de vaccin anti-COVID administrate în județul Timiș

Publicat

De la debutul campaniei de vaccinare, în judeţul Timiş s-au administrat 18.757 doze vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au fost semnalate 30 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată, a anunţat, sâmbătă, Direcţia judeţeană de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, reacţiile care s-au manifestat au fost dureri la locul administrării vaccinului, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţii urticarianene remise imediat, prurit sau somnolenţă remisă în 15 minute.

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului s-au administrat 1.620 de vaccinuri anti-COVID, din care 233 de vaccinuri în cadrul primei etape (din care 14 sunt doze de rapel), iar 1.387 de doze s-au administrat în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare.

Până acum, dozele de vaccin s-au distribuit la Spitalul Municipal Lugoj (1.333), la Spitalele Orăşeneşti Făget (482), Sânnicolau Mare (1.146), Deta (1.368), Jimbolia (243), la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara (2.016), Spitalul Militar Timişoara (799), Municipal Timişoara (1.982), CFR Timişoara (2.149), Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara (1.363), la Spitalul Judeţean Timişoara (4.117). De asemenea, au mai fost distribuite doze la Centrele de vaccinare Ghiroda (355), Dumbrăviţa (300), la Centrul Iulius Mall Timişoara (996), la Centrul Lugoj (348) şi la C.M.J. Timiş (60).

Rata de infectare în Timişoara a scăzut cu aproape 1% în mai puţin de o săptămână, sâmbătă ajungând la 4,28 la mia de locuitori, faţă de 5,27 la mia de locuitori, anunţată, marţi, de Prefectura Timiş, pe baza datelor Direcţiei de Sănătate publică (DSP) Timiş.

În ultimele 24 de ore, în judeţ au fost confirmate cu COVID 169 de persoane, din care 75 în Timişoara şi nu s-a mai înregistrat niciun deces, dar au fost depistate trei cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2. Sâmbătă dimineaţa, în spitalele din judeţ erau internate 295 de persoane cu COVID, din care 53 pe secţiile ATI.

În judeţ, se menţin şapte focare active COVID, aflate în supraveghere epidemiologică a DSP Timiş. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate