Connect with us

ACTUALITATE

Egiptul a anunţat descoperirea a 59 de sarcofage intacte

Publicat

Arheologi au descoperit sâmbătă în Egipt circa 60 de sarcofage în stare perfectă într-o necropolă din Saqqara, la sud de Cairo, unde acestea fuseseră îngropate în urmă cu peste 2.500 de ani, relatează France Presse.

„În urmă cu aproape trei săptămâni, noi am găsit 13 sarcofage sigilate şi intacte, iar săptămâna următoare, am anunţat alte 14 suplimentare”, a indicat Khaled El-Enany, ministrul egiptean al turismului şi al antichităţilor.

„Anunţăm astăzi că 59 de sarcofage (în total) au fost retrase din puţuri” funerare, a relatat el la locul descoperirii realizate în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, construită în urmă cu 4.700 de ani şi prima din era faraonică.

Potrivit lui, acesta nu este decât începutul, pentru că rămâne „un număr necunoscut de sarcofage” în alte puţuri.

„Acesta nu este sfârşitul descoperirii, consider că este începutul unei mari descoperiri”, a spus el, precizând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.C.

Conform primelor observaţii, sarcofagele conţin rămăşiţe ale unor preoţi, responsabili politici de rang înalt şi ale altor personalităţi.

Deschiderea unuia dintre ele sâmbătă în faţa presei şi a invitaţilor adunaţi sub un cort mare a relevat o mumie perfect conservată, ornată cu hieroglife colorate, cu un chip cu trăsături fin conturate.

Zeci de statui au fost recuperate din împrejurimi, în special o figurină din bronz a zeului florii de lotus Nefertum.

Toate sarcofagele, acoperite cu desene complexe în culori vii, precum şi cu hieroglife, urmează a fi transportate la Marele Muzeu (Egipten Grand Egyptian Museum /GEM/), a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârşitul anului 2020 a fost amânată pentru anul următor.

Ele vor fi plasate într-o sală din faţa celei care urmează să primească 33 de sarcofage sigilate ale unor preoţi din a 22-a Dinastie, descoperite în 2019 la Luxor, în sudul Egiptului.

Situl Saqqara, care se află la 25 km sud de piramidele din platoul de la Giza, adăposteşte necropola capitalei Egiptului antic Memphis. El este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Aceasta este prima mare descoperire după ce pandemia de COVID-19 a afectat Egiptul, determinând închiderea şi a siturilor arheologice timp de trei luni.

Egiptul speră că toate aceste descoperiri şi noul său muzeu vor redinamiza turismul afectat de instabilitatea politică şi de atentatele de după revoluţia din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak, şi de pandemie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe