Connect with us

EDUCATIE

Eleva din Alba Iulia, care și-a câștigat în instanță dreptul de a participa la BAC, a obținut note peste 9 la toate materiile

Publicat

sediul ISJ Alba

Eleva eliminată de la proba orală de Bacalaureat, din cauza faptului că i-a sunat telefonul și care a câștigat în instanță dreptul de a susține examenul în toamnă, a  promovat cu trei note de peste 9.00.

Fosta eleva a Liceului de Arte ”Regina Maria” a fost eliminată de la proba orală de limba engleză, din cadrul sesiunii de vară și dacă nu ar fi acționat în instanță decizia, ar fi fost nevoită să aștepte doi ani până să susțină examenul, informează ziarul Alba24.ro

După ce a câștigat atât în instanța de fond, la Tribunalul Alba, dar și la Curtea de Apel Alba Iulia, suspendarea executării procesului verbal de sancționare, tânăra s-a prezentat la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, unde a obținut trei note de peste 9.00.

CITEȘTE ȘI: Eleva din Alba Iulia, eliminată de la Bacalaureat, poate susține miercuri examenul. IȘJ Alba a pierdut definitiv un prim proces

Reamintim că eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.

Atunci, tinerei i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză. În acel moment, comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.

Fata a deschis o acțiune în contencios administrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Eleva din Alba Iulia eliminată de la Bacalaureat pentru că i-a sunat telefonul, a câștigat în instanță primul proces cu IȘJ

În timpul procesului, tânăra a precizat că din cauza ”organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită”, ea primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

În aceste condiții, fata s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care fusese programată.

În graba mare reclamanta și-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

”Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților.

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată.

”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Din dialogul purtat între colegi nu rezultă nici presiune, nici faptul că aceasta a fost inițiativa comisiei de examinare. Aceste susțineri sunt nefondate. Comisia nu a forțat nici un candidat(…)

Candidații sunt majori și hotărăsc singuri cum și când se prezintă în examen. De altfel, din dialogul lor rezultă că nu sunt dispuși vreunui compromis în fața comisiei: ”că nu pot să zbor de acasă așa cum vor ei”.

Susținerile reclamantei cu privire la nervozitatea membrilor comisiei sunt nefondate. În primul rând, din comisie fac parte cadre didactice cu experiență în multe examene de bacalaureat, cunosc emoțiile inerente ale unui astfel de examen și sunt pregătiți și responsabili cu misiunea pe care o au în aceste comisii.

Dincolo de aceste susțineri, înregistrările video ale examenului dovedesc că membrii comisiei nu sunt nervoși, ci dimpotrivă, reclamanta este puțin agitată, cum de altfel susțin și colegele în declarațiile olografe date în fața membrilor comisiei de bacalaureat.

Prin urmare, susținerea privind justificarea emoțiilor prin decalarea orei de examinare este nedovedită și nefondată”, se arată în motivarea instanței.

Decizia magistraților de la Tribunalul Alba

În privința unei posibile tentative de fraudă, ”din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului.”

Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele-verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și au ajuns la concluzia că  ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea.

De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera, adică doi ani.

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia

”Respinge recursul declarat de pârâtul INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI ALBA împotriva sentinţei administrative nr. 390/CAF/2019, pronunţate de Tribunalul Alba– Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă în dosar nr. 1411/107/2019, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.08.2019”, se arată în decizia pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EDUCATIE

Toate salariile din învățământ vor crește, anunță ministrul Educației

Publicat

video. se introduce bacalaureatul tehnologic și o nouă probă de
Arhivă foto

Vineri, Ligia Deca, ministrul Educației, a evidențiat faptul că toate salariile din domeniul învățământului vor înregistra o creștere.

„La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi, respectiv, de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.

Ca mesaj: toate salariile din învăţământ cresc, niciun salariu nu scade”, a spus Deca într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.

Ligia Deca a afirmat că va oferi „detalii şi exemple” în acest sens pentru a clarifica „anumite confuzii” şi „alte informaţii care nu sunt adevărate” şi care au apărut joi în spaţiul public.

„O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ.

Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil.

De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma neconstituţională. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc.

Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul Consiliului Legislativ, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua Copilului, tocmai pentru a da un semnal apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă în fiecare zi la şcoală”, a spus Deca. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației: ”Dacă protestul continuă, nu vom mai putea evita reprogramarea examenelor și prelungirea anului şcolar”

Publicat

ministrul educatiei ligia deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua greva profesorilor.

„Ministerul Educaţiei a făcut tot posibilul astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naţionale – Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII a şi examenul de Bacalaureat – şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar.

În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea an şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional”, a spus Deca, întrebată ce se va întâmpla în cazul în care se va continua greva în educaţie.

Deca a adăugat că, după răspunsul cadrelor didactice, va fi analizată necesitatea recadrării calendarului proceselor educaţionale, în funcţie şi de resursa umană existentă în sistem.

Întrebată în legătură cu faptul că marţi, când urmează să fie primit răspunsul profesorilor referitor la grevă, încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională, Deca a spus că, în funcţie de resursa umană, va decide dacă este nevoie de extinderea calendarului existent.

„Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc într-adevăr între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursă umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaurat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a precizat Deca.

Aceasta a menţionat că a solicitat sindicatelor reîntoarcerea în clase.

„Chiar astăzi am solicitat să ne reîntoarcem în clase şi să putem susţine examenele naţionale. Răspunsul a fost că se vor întoarce cu textul ordonanţei, îl vor analiza şi vor reveni marţi cu un răspuns în funcţie de preferinţa cadrelor didactice din fiecare unitate de învăţământ”, a declarat Ligia Deca.

Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației avertizează: Reprogramarea examenelor și prelungirea anului școlar inevitabile în cazul continuării protestelor

Publicat

ligia deca captura video fb
sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Ligia Deca, Ministrul Educației, a declarat joi că în cazul în care protestele din domeniul educației vor continua, nu se va putea evita reprogramarea examenelor naționale sau prelungirea anului școlar.

„Ministerul Educaţiei a făcut tot posibilul astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naţionale – Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII a şi examenul de Bacalaureat – şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar.

În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea an şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe.

Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional”, a spus Deca, întrebată ce se va întâmpla în cazul în care se va continua greva în educaţie.

Ea a adăugat că, după răspunsul cadrelor didactice, va fi analizată necesitatea recadrării calendarului proceselor educaţionale, în funcţie şi de resursa umană existentă în sistem.

Ministrul Educației avertizează. „Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc într-adevăr între 6 şi 9 iunie”

Întrebată în legătură cu faptul că marţi, când urmează să fie primit răspunsul profesorilor referitor la grevă, încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională, Deca a spus că, în funcţie de resursa umană, va decide dacă este nevoie de extinderea calendarului existent.

„Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc într-adevăr între 6 şi 9 iunie.

În funcţie de resursă umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaurat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a precizat Deca.

Aceasta a menţionat că a solicitat sindicatelor reîntoarcerea în clase.

„Chiar astăzi am solicitat să ne reîntoarcem în clase şi să putem susţine examenele naţionale. Răspunsul a fost că se vor întoarce cu textul ordonanţei, îl vor analiza şi vor reveni marţi cu un răspuns în funcţie de preferinţa cadrelor didactice din fiecare unitate de învăţământ”, a declarat Ligia Deca. Agerpres

sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Citește mai departe

EDUCATIE

Sindicatele din Educație resping din nou oferta Guvernului. Greva va continua

Publicat

protest educatie captura video fb
Arhivă foto

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe.

Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm.

Decizia le aparţine. Asta scrie în fişa postului la mine. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până la acest moment”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Acesta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.

„Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului.

Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple.

Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat. Vă reamintesc faptul că există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018.

Sindicatele din Educație resping din nou oferta Guvernului. „Membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună”

E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe.

Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă.

Argumentul cu care a venit Guvernul este că Ordonanţa este dată şi mai mult nu se poate în acest moment.

Ordonanţa a trecut şi vor fi discuţii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru că trebuie să clarificăm şi lucruri legate de auxiliar şi la personal administrativ”, a mai arătat Hancescu.

Pe de altă parte, acesta a precizat că nu sunt luate în calcul şi alte forme de protest.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, a subliniat şi el că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie.

„Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună.

Sindicatele din Educație resping din nou oferta Guvernului. Precizările liderului FSE Spiru Haret

Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a afirmat Marius Nistor.

El a precizat, totodată, că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Executivului nu a existat nicio noutate.

„Ne-au chemat să ne anunţe că a trecut acest proiect de ordonanţă de urgenţă şi el ar trebui adus la cunoştinţă colegilor din unităţile de învăţământ. Ei îl cunosc.

În momentul de faţă nu există niciun element de noutate, ştiu despre ce este vorba.

Mai departe, se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grile de salarizare.

Dar v-am spus care este mandatul meu. Soluţia trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noştri. Eu au întotdeauna dreptate”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Sindicatele din Educație resping din nou oferta Guvernului. Majorările se suportă de la bugetul de stat

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ.

Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.

„Măsura a fost luată pentru a evita neînchiderea anului şcolar 2022-2023, situaţie care ar afecta dreptul la educaţie pentru trei milioane de elevi, precum şi pentru a susţine dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creşterii calităţii şi echităţii sistemului educaţional”, precizează Ministerul Muncii.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

Greva din sistemul de învăţământ a fost declanşată în data de 22 mai. Agerpres

Citește mai departe