Connect with us

ACTUALITATE

EMA nu ştie deocamdată dacă vaccinurile anti-COVID-19 trebuie să fie adaptate pentru varianta Omicron

Publicat

„Nu există deocamdată un răspuns” la întrebarea dacă varianta Omicron care se răspândeşte cu rapiditate în Statele Unite şi Europa necesită o adaptare a vaccinurilor anti-COVID-19 actuale, a anunţat marţi directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), relatează AFP şi Reuters.

Directorul executiv al EMA, Emer Cook, a spus că această agenţie europeană este însă pregătită pentru posibilitatea ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie adaptate pentru a combate varianta Omicron.

„Permiteţi-mi totuşi să insist asupra faptului că nu există deocamdată un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, pentru a lupta împotriva acestei variante sau a alteia”, a declarat Emer Cooke într-o conferinţă de presă.

„Avem nevoie de mai multe date despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate şi să obţinem dovezi suplimentare” despre acţiunea vaccinurilor actuale, pentru a preveni formele grave sau mai uşoare ale bolii, precum şi internările şi decesele, a adăugat ea.

Emer Cooke a subliniat totuşi că datorită celor cinci vaccinuri şi şase medicamente autorizate de EMA împotriva COVID-19, „ne aflăm acum într-o situaţie mult mai solidă decât anul trecut”.

„Avem multe instrumente suplimentare la dispoziţia noastră”, a adăugat ea, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea celui de-al cincilea vaccin anti-COVID-19, cel dezvoltat de compania americană Novavax, la câteva ore după autorizarea emisă de EMA.

Noua variantă Omicron se răspândeşte cu o viteză fulgerătoare în Statele Unite

Noua variantă Omicron se răspândeşte cu o viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde a devenit de acum dominantă, precum şi în Europa, mai ales în Marea Britanie.

Potrivit Reuters, un oficial cu rang înalt în cadrul EMA a precizat tot marţi că datele preliminare arată că doza de supra-rapel („booster”) a vaccinurilor anti-COVID-19 contribuie la restaurarea unui anumit nivel de protecţie împotriva variantei Omicron, deşi nu există încă dovezi că o adaptare a vaccinurilor actuale ar fi cu adevărat necesară.

„Datele arată într-adevăr că există o scădere a capacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 de a asigura o bună neutralizare în cazul Omicron”, a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de combatere a ameninţărilor biologice pentru sănătate şi de strategie vaccinală în cadrul EMA.

„Doza ‘booster’ este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei

„Doza ‘booster’ este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei în faţa formelor simptomatice ale bolii”, a adăugat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Uniunea Europeană are capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, după ce producătorii farmaceutici şi-au optimizat fluxurile de producţie pentru a acoperi cererea tot mai mare înregistrată în rândul populaţiei de 450 de milioane de locuitori din UE, a precizat Emer Cooke. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe