Connect with us

EVENIMENT

Epidemiolog: Valul 4-Delta este o certitudine. Va începe în România în următoarele 1-3 săptămâni

Publicat

”Valul 4-Delta a devenit o certitudine pentru România. Va debuta în următoarele 1-3 săptămâni, spune epidemiologul Octavian Jurma. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful, însă estimează între 5.000 și 20.000 de cazuri pe zi.

„Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi”, scrie pe Facebook epidemiologul Octavian Jurma.

 

Situația din Marea Britanie și Indonezia

 

Acesta extrapolează scenarii pe baza evoluției din țări aflate în plin val. Face referire la Marea Britanie (țară cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) și Indonezia (epicentrul actual al pandemiei).

Ambele țări, susține Octavian Jurma, se află la vârful valului 4 cu varianta Delta.

Au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic, dar contextul este diferit. Marea Britanie are în medie 45.000 de cazuri pe zi în contextul unei populații vaccinate în proporție de 65%. Indonezia are în medie 49.000 de cazuri pe zi în contextul unei unei populații vaccinate în proporție de 15%.

Asta face ca Indonezia să aibă 1.300 de decese pe zi. Sunt de peste 20 de ori mai multe față de Marea Britanie, care are în medie 60 de decese pe zi.

„Vaccinarea este fără îndoială responsabilă de această diferență pentru că, spre deosebire de valul 3, care a fost produs de tulpina Alpha în Anglia și de tulpina Beta în Indonezia, tulpina Delta este acum dominantă în ambele țări. Vaccinarea nu poate împiedica valul Delta, însă îl poate reduce mult atât ca număr, cât și ca gravitate”, spune Jurma.

 

La ce să ne așteptăm în România

 

România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia), dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie). Epidemiologul susține că ne putem aștepta ca severitatea valului 4 în România să se situeze între cele două repere.

„Valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România, dar la noi va fi vizibil doar în spitale, pentru că testarea preventivă a fost abandonată. Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val”,spune epidemiologul.

Conform acestuia, valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România. Va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni.

Ne va surprinde nevaccinați.

„Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două țări că în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5.000 de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20.000 de cazuri pe zi)”, adaugă acesta.

Epidemiologul speră că vom avea parte de un scenariu fericit. Adică un vârf între 4 și 6.000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese.

„Este prea târziu să ne mai pregătim la nivel național pentru cel mai rău scenariu, însă tu o poți face vaccinându-te. Mai avem doar 2-3 săptămâni să ne vaccinăm pentru a evita că familia noastră să devină victima a noului val de infectări”, încheie epidemiologul. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

INCENDIU la Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

incendiu la sebeș. mai multe deșeuri depozitate într o clădire dezafectată

Un incendiu a izbucnit joi după-amiaza în municipiul Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Sebeș a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Sebeș.

La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului acesta se manifesta la mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată.

Pompierii au localizat incendiul și lucrează la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Locuri disponibile, calendar înscrieri, acte necesare, condiții pentru candidați

Publicat

admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. locuri disponibile, calendar

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Candidații interesați de carieră în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au la dispoziție 300 de locuri. Înscrierile se fac în perioada 24 aprilie – 14 mai. 

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti sunt disponibile:

  • 275 locuri pentru calificarea „subofiţer de pompieri şi protecţie civilă”
  • 25 de locuri, pentru calificarea „subofiţer…

    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Publicat

tren gara bun 1 e1700727763253.jpeg

Consiliul Județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții.

„Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incident la o grădiniță din Cugir. Îngrijitoare lovită cu pumnul în față, de mama unei fetițe. Poliția a deschis dosar penal

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Un incident petrecut la o grădiniță din Cugir a intrat în atenția Poliției. Conflictul s-ar fi petrecut între o îngrijitoare și mama unei fetițe. Aceasta din urmă ar fi lovit-o pe angajata grădiniței, cu pumnul, în față.

Fapta s-ar fi petrecut în 17 aprilie. Poliția a anunțat cazul abia joi, 25 aprilie, la o săptămână după incident.

Potrivit IPJ Alba, în 17 aprilie, în jurul orei 15.15, Poliția Orașului Cugir a fost sesizată de o femeie de 36 de ani, din Cugir….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe