Connect with us

LIFESTYLE

Expoziţia ‘Dintre mii de jucării’ – de joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat


dintre-mii-jucarii
Sursa foto: MNIR/facebook

Expoziţia temporară “Dintre mii de jucării…”, reunind circa 500 de piese – păpuşi, maşinuţe, avioane, trenuleţe, personaje celebre din desene animate, jocuri -, se va deschide, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit unui comunicat de presă al MNIR, transmis marţi AGERPRES, expoziţia este realizată în parteneriat cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului – 1 Iunie.

“Aşadar, dintre miile de jucării, organizatorii au selectat pentru dumneavoastră circa 500 de piese din colecţia asociaţiei, cele mai vechi datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuşi, maşinuţe, avioane, trenuleţe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete vor putea fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României. Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din ţări cu tradiţie în acest domeniu, mai ales din statul german, şi o parte dintre acestea se găsesc în expoziţia noastră. Multe, însă au fost realizate în România, aşa cum sunt cele produse de ‘Arădeanca’, cea mai mare fabrică de jucării din ţara noastră în perioada postbelică”, precizează sursa citată.

Expoziţia, care este însoţită de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copii şi jucăriile acestora din ultima sută de ani, aparţinând Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, va fi deschisă până pe 1 iulie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00. AGERPRES

ACTUALITATE

TOP CINEMA ”Good Boys” detronează ”Fast & Furious Presents, Hobbs & Shaw” de la conducerea box-office-ului nord-american

Publicat

Aflat de două săptămâni la conducerea box-office-ului nord-american, “Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw”, primul spin-off din celebra saga de acţiune dedicată curselor de maşini, a cedat în acest weekend prima poziţie băieţilor răi din “Good Boys”, potrivit estimărilor publicate duminică de compania de specialitate Exhibitor Relations, citată de AFP.

Această comedie estivală, produsă de studiourile Universal, a obţinut 21 de milioane de dolari de vineri până duminică în primul său weekend în cinematografele din Statele Unite şi Canada.

La douăzeci de ani după “American Pie”, “Good Boys” urmăreşte peripeţiile unui trio de băieţi de clasa a şasea, în încercarea lor de a-şi începe viaţa sexuală.

Cea mai recentă tranşă a francizei “Fast & Furios“, coboară un loc, pe poziţia a doua, cu 14,1 milioane de dolari încasaţi în trei zile. Dwayne Johnson şi Jason Statham îl înfruntă pe Idris Elba în acest spectaculos film realizat de David Leitch (cunoscut pentru “Deadpool 2” din 2018) în care joacă, de asemenea, Vanessa Kirby şi actriţa mexicană Eiza González.

Pe poziţia a treia, în cădere un loc, regăsim “The Lion King“, adaptarea live-action a peliculei clasice de animaţie a studiourilor Disney, cu încasări de 11,9 milioane de dolari în weekend – mai aproape de pragul de jumătate de miliard, de la lansarea sa în urmă cu 5 săptămâni.

Poziţia a patra revine animaţiei “The Angry Birds Movie 2“, cu încasări de 10,5 milioane de dolari, semnificativ mai modeste decât cele 38,2 milioane de dolari obţinute la debut de primul “Angry Birds”.

Pe locul al doilea în weekend-ul precedent, “Scary Stories to Tell in the Dark“, un film de groază regizat de norvegianul André Ovredal, la a cărei producţie a contribuit reputatul Guillermo del Toro, cade pe locul al cincilea în acest weekend, cu încasări de 10,1 milioane de dolari.

Cu o distribuţie foarte tânără aproape necunoscută de marele public, filmul este o ecranizare a povestirilor lui Alvin Schwartz, ilustrate de Stephen Gammell, care se axează asupra unui grup de adolescenţi care după ce au citit mai multe poveşti lugrube, găsite într-o casă abandonată, constată că acestea prind viaţă. AGERPRES

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

IRINA RIMES va susține un recital ”ca de ziua ei” pe scena festivalului Cerbul de Aur de la Brașov

Publicat

rimes

Irina Rimes aniversează 28 de ani în 22 august cu doar o zi înainte de recitalul pe care îl va susține pe scena festivalului Cerbul de Aur din Braşov. Artista din Republica Moldova a fost remarcată în 2012 la concursul “Fabrica de staruri”, în 2012, când Irina ajuns până în finală.

Vedetă de top a tinerei generaţii, Irina Rimes va susţine un recital pe scena festivalului pe 23 august, la numai o zi după aniversarea sa. Irina Rimes a vorbit despre cum se pregăteşte pentru marele show din Piaţa Sfatului, dar şi despre planurile sale de viitor.

1. Cum ai primit propunerea de a susţine un recital pe scena din Piaţa Sfatului, la singurul Festival Internaţional de interpretare din România?

Când eram micuţă, după ce ne făcea băiţă, mama ne înfăşura în prosoape albe şi ne aşeza în faţa televizorului. Şi, într-un astfel de moment, când mă uitam la Cerbul de Aur, am spus: Mama, mama, iaca, eu când am să cresc mare, am să cânt pe scena aia! Lucrul acesta mi-a rămas în minte, devenind un fel de vis nespus… Aşa că, atunci când am fost sunată şi întrebată: ai vrea să vii la Cerbul de Aur, am răspuns imediat: DAAA! Visam să fiu acolo, indiferent că voi fi concurent sau invitat!

2. Ce show pregăteşti pentru 23 august?

Voi cânta piesele cunoscute de toată lumea, dar voi aduce şi unele de pe noul meu album, “Cosmos”, care încă nu a fost lansat pe YouTube, ci doar pe platformele de muzică. Sunt piese în care am încredere, le iubesc foarte mult şi de aceea le voi lansa pe 23 august, ţinând cont că pe 22 este ziua mea. Va fi o toamnă foarte plină pentru mine şi echipa mea, dar toată lumea aşteaptă Cerbul de Aur.

Pentru acest moment am pregătit un proiect de la A la Z, aşa cum se întâmplă de fiecare dată cu prezenţa noastră pe o mare scenă.

3. Ce aşteptări ai de la acest festival?

Nu ştiu dacă am anumite aşteptări. Am urmărit şi am văzut cum se întâmplă lucrurile la Cerbul de Aur, am fost acolo anul trecut când a cântat Damian Drăghici, care a adus un show senzaţional, special pregătit pentru Braşov. Aveam liber în acea zi şi doream foarte mult să îl ascult live. Aşa că, am fost în Piaţă şi am alergat peste
tot ca o zvârlugă, să văd cum se aude în toate colţurile, dacă sunetul e ok. Mi-a plăcut mult – nu neapărat vibe-ul, ci faptul că lumea vine şi ascultă. Mi-a plăcut că nu eşti obligat să cânţi pentru ca lumea să danseze, să se distreze, ci pentru ca lumea să asculte. Aşa că, am creat un show pentru cei care vin să asculte.

4. Îţi mai aduci aminte de “Fabrica de staruri?

Sigur ca îmi aduc aminte de “Fabrica”, a fost proiectul de deschidere cumva, numai că după aceea, nu am făcut mare lucru… Trebuia să vin aici să semnez ceva, pe urmă nu am mai semnat nimic, apoi m-am căsătorit, după care m-am des-căsătorit… Am început să fac muzică, după ce fostul meu producător a lăsat totul şi a plecat, iar eu am rămas singură.

5. Cât de greu a fost drumul tău spre succes?

Dacă spun că nu a fost greu, lumea o să spună: “pai da, pentru că a avut pile”, iar dacă zic că a fost greu or să zică: “înseamnă că se plânge”. Aşa că, eu ştiu doar că atunci când cineva mă întreabă ce e de făcut, răspunsul este că trebuie muncit. Niciodată nu am renunţat şi orice aş fi făcut – contabilitate, dans sau orice altceva – ştiu că aş fi făcut bine, că aşa sunt eu, îmi place să fiu bună în domeniul în care activez. Doar că, făcând muzică mă simt bine. Şi, fiind o fire nu neapărat emoţională pentru că sunt o femeie puternică, ci o fire căreia îi place să trăiască fiecare sentiment în parte, să îl coasă, să îl descoasă, să îi înţeleagă toate culorile, îmi place să scriu despre asta. Dar cum nu pot să scriu poezii sau proză, pentru că nu mă pricep, scriu muzică. Şi dacă asta îmi place să fac asta cel mai mult, de ce aş dori să fac altceva?

“Cerbul de Aur 2019

Festivalul Cerbul de Aur 2019 va fi o ediţie completă, pentru toate gusturile, cu ritm dar şi romantică! Pe scena din Piaţa Sfatului vor urca Ronan Keating, Emeli Sande, Ştefan Bănică, Irina Rimes, Corina Chiriac.

Cei 12 artişti din concurs vor performa în prima şi a doua zi a Festivalului, joi şi vineri, 22 şi 23 august, pentru ca sâmbătă să aflăm câştigătorii premiilor în valoare totală de 55 de mii de euro.

Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22 – 25 august.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2018, la aniversarea celor 50 de ani
de la debut. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzica organizat în România şi, în mod tradiţional, la Braşov.

De-a lungul anilor a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amalia Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert
Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii. (Agerpres)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

În week-end: Festivalul ”Sibiul de Odinioară”. Concerte Hara, Celelalte Cuvinte, Ducu Bertzi, Victor Socaciu şi mulți alții

Publicat

festival spectacol fani

Hara, Celelalte Cuvinte, Ducu Bertzi, Victor Socaciu şi alţi artişti vor urca pe scena din Pădurea Dumbrava, sâmbătă şi duminică, în cadrul Festivalului “Sibiul de Odinioară”, informează un comunicat transmis AGERPRES.

“Cea de a VI-a ediţie a evenimentului ‘Sibiul de Odinioară’ are loc în 17 şi 18 august în locaţia devenită deja tradiţională – în Pădurea Dumbrava – camping. Sâmbătă vor fi concerte cu cu Onenightstand, RIFF, Hara, Celelalte Cuvinte, iar duminică urcă pe scenă Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Emeric Imre şi Cristian Buică. Weekendul acesta trebuie neapărat să vă faceţi timp să ajungeţi la ‘Sibiul de Odinioară’ şi asta pentru că ediţia a VI-a a festivalului promite să fie una extrem de reuşită. Cei care îşi amintesc sărbătorile de altădată vor avea ocazia să retrăiască aceste amintiri în Pădurea Dumbrava – camping, iar tinerii pot descoperi atmosfera altor vremuri, când lucrurile păreau mai simple, bucuriile mai sincere şi revederile mai dragi”, afirmă organizatorii în comunicat.

Pentru prima dată, în acest an, la festival a fost invitat un bucătar local, care va pregăti mici şi cârnaţi produşi în localitatea sibiană Gura Râului. Tot în cadrul festivalului va exista o zonă destinată producătorilor locali, unde spectatorii îşi pot cumpăra mâncare.

Organizatorii au amenajat pentru copii un mini parc de distracţii. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ASTĂZI legendara trupă Metallica susține un concert pe Arena Natională. Program și reguli de acces

Publicat

metallica

Legendara trupă de heavy-metal Metallica va susţine la 14 august 2019, un concert pe Arena Naţională din Bucureşti, în cadrul turneului “Worldwired Tour 2019”, turneu în care este prezentat publicului cel de-al zecelea album al formaţiei americane: “Hardwired…To Self-Destruct”.

Metallica este însoţită de trupele Ghost (Suedia) şi Bokassa (Norvegia), care cântă în deschidere. Concertul Metallica a devenit sold-out la o zi după punerea biletelor în vânzare generală, a anunţat Emagic, organizatorul concertului din Bucureşti.

Turneul “Worldwired Tour 2019” cuprinde 25 de concerte europene în ţări, precum: Portugalia, Spania, Italia, Elveţia, Franţa, Irlanda, Germania, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Rusia, România etc. Turneul a debutat pe 1 mai 2019, la Lisabona, şi include oraşe în care Metallica nu a mai concertat de mulţi ani, printre care Milano, Zürich, Dublin, Bruxelles, Berlin, Moscova, Varşovia, Bucureşti, Göteborg şi oraşe în premieră, cum ar fi Trondheim (Norvegia), Hämeenlinna (Finlanda) şi Tartu (Estonia), potrivit www.emagic.ro.

* * *

Metallica este una dintre cele mai apreciate, premiate şi bine vândute trupe de thrash şi heavy metal din lume. Face parte din “Big Four of Thrash” alături de Slayer, Megadeth şi Anthrax. Are în palmares 9 premii Grammy, câştigate în urma a 23 de nominalizări, şi şase albume consecutive plasate pe prima poziţie în topul american Billboard 200. În cei 38 de ani de carieră, trupa a vândut 125 de milioane de albume, dintre care 66 de milioane au fost vândute doar în SUA. Formată în prezent din James Hetfield (voce), Lars Ulrich (tobe), Kirk Hammett (chitară) şi Robert Trujillo (bas), trupa i-a avut în componenţă şi pe Dave Mustaine, Jason Newsted, Ron McGovney şi Cliff Burton.

Metallica a fost înfiinţată în octombrie 1981, la Los Angeles, California (SUA), când bateristul Lars Ulrich s-a alăturat lui James Hatfield (chitară şi voce) şi au început să înregistreze piese proprii. Prietenul şi colegul de cameră al lui Hatfield, Ron McGowney (bass) şi Dave Mustaine (lead-guitar) s-au alăturat celor doi, dând astfel naştere uneia dintre cele mai valoroase formaţii rock din toate timpurile.

Cei patru au ales numele Metallica la sugestia lui Ron Quintana, un bun prieten al lui James Hatfield, şi încep să cânte în deschiderea unor trupe consacrate, potrivit site-ului formaţiei, www.metallica.com. Au devenit repede renumiţi, publicul din Los Angeles şi New York fiind foarte receptiv la felul lor de a cânta.

Curând, Ron McGovney decide să părăsească trupa şi noul basist a fost ales Cliff Burton. După cooptarea acestuia, trupa se mută în San Francisco, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Ajunsă în Rochester, New York, trupa îi întâlneşte pe Jon şi Marsha Zazula de la Megaforce Records, cu care semnează un contract. După ce Dave Mustaine începe să aibă probleme cu consumul de alcool, este înlocuit cu chitaristul Kirk Hammett, un elev al lui Joe Satriani, care aduce propriul său stil în formaţie, fapt ce iese în evidenţă după apariţia albumului ”Ride The Lightning”.

Primul album Metallica, ”Kill’em All”, a apărut în 1983 şi a creat un grup de fan loiali. Un an mai târziu a apărut ”Ride The Lightning”, un album cu piese mai lungi şi mai elaborate, peste cele de pe ”Kill’em All”. Una dintre piesele care au contribuit la succesul albumului a fost ”Fade To Black”, un cântec mai lent, urmat de ”Welcome Home (Sanitarium)” sau ”One”, care îi va diferenţia pe cei de la Metallica de celelalte formaţii de acest gen al acelor vremuri.

La scurt timp, după ce trupa semnează cu Elektra Records, este lansat albumul ”Master Of Puppets”, considerat cel mai bun album heavy metal al tuturor timpurilor, potrivit www.bestmusic.ro.

La 27 septembrie 1986, basistul Cliff Burton moare într-un accident de maşină, iar la două săptămâni după acest tragic eveniment, Jason Newsted s-a alăturat oficial formaţiei.

În 1988, trupa a înregistrat ”And Justice For All”, un material ce conţinea unele dintre cele mai complexe melodii cântate vreodată de Metallica, primul album de studio lansat după moartea lui Cliff Burton.

Anul 1991 a fost cel în care Metallica a lansat cel mai popular album propriu numit chiar ”Metallica”, cunoscut de fani ca “The Black Album”, notează www.metallica.com. Cel mai mare hit, ”Enter Sandman”, a devenit foarte cunoscut în scurt timp.

În 1995, formaţia a început să lucreze la albumul ”Load”, care a fost finalizat într-un an şi care a fost împărţit în ”Load” şi ”Reload”. În 1998, Metallica a reînceput să cânte cover-uri care au fost introduse pe un dublu-CD: ”Garage Inc.”, unde se regăsesc piese ale celor de la Black Sabbath, Thin Lizzy şi Mercyful Fate.

În martie 1999, primarul oraşului San Francisco a proclamat oficial Ziua Metallica. O lună mai târziu, trupa înregistrează câteva melodii cu orchestra simfonică din San Francisco.

În 2001, Jason Newsted părăseşte formaţia. Doi ani mai târziu, Metallica l-a găsit pe basistul Robert Trujillo care lucrase anterior cu Ozzy Osbourne. Metallica scoate al optulea album de studio care ajunge pe primul loc în topuri. Acesta promovează un sunet mai metalic, mai neprelucrat. În acelaşi an a apărut un documentar despre trupă care scotea la iveală toate tensiunile dintre membrii trupei şi felul în care aceştia au reuşit să treacă peste ele. Filmul-documentar a avut efectul scontat prin promovarea albumul ”St. Anger”.

În 2008 apare albumul ”Death Magnetic”, în formula James Hetfield (solist, chitară ritmică), Lars Ulrich (baterie), Kirk Hammett (chitară principală), Robert Trujillo (bass), iar patru ani mai târziu este lansat albumul ”Quebec Magnetic”.

În 2013 apare filmul ”Metallica Through The Never”. În perioada 2013-2016, Metallica a efectuat turnee pe toate continentele, susţinând concerte în Brazilia, Canada, Anglia, Rusia, Suedia, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Germania, Turcia, Polonia, Cehia, Suedia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Argentina, Chile, Paraguay, Ecuador, Columbia, Indonezia, China, Singapore, etc.

Metallica a concertat pentru prima dată în România pe stadionul Lia Manoliu din Bucureşti, la 9 iunie 1999, cu prilejul turneului “The Garrage Remains the Same”. Trupa americană a revenit în România nouă ani mai târziu, pentru a cânta pe Stadionul Cotroceni, conform www.infomusic.ro. Desfăşurat pe 23 iulie 2008, concertul Metallica a adunat peste 30.000 de fani. În 2010, Metallica a luat parte la celebrul “The Big Four” în cadrul Sonisphere 2010 de la Romexpo. AGERPRES

Citește mai departe