Connect with us

LIFESTYLE

Expoziţia ‘Dintre mii de jucării’ – de joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat


dintre-mii-jucarii
Sursa foto: MNIR/facebook

Expoziţia temporară “Dintre mii de jucării…”, reunind circa 500 de piese – păpuşi, maşinuţe, avioane, trenuleţe, personaje celebre din desene animate, jocuri -, se va deschide, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit unui comunicat de presă al MNIR, transmis marţi AGERPRES, expoziţia este realizată în parteneriat cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului – 1 Iunie.

“Aşadar, dintre miile de jucării, organizatorii au selectat pentru dumneavoastră circa 500 de piese din colecţia asociaţiei, cele mai vechi datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuşi, maşinuţe, avioane, trenuleţe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete vor putea fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României. Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din ţări cu tradiţie în acest domeniu, mai ales din statul german, şi o parte dintre acestea se găsesc în expoziţia noastră. Multe, însă au fost realizate în România, aşa cum sunt cele produse de ‘Arădeanca’, cea mai mare fabrică de jucării din ţara noastră în perioada postbelică”, precizează sursa citată.

Expoziţia, care este însoţită de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copii şi jucăriile acestora din ultima sută de ani, aparţinând Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, va fi deschisă până pe 1 iulie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00. AGERPRES

ACTUALITATE

O pereche de cizme purtate de Napoleon I, vândută la licitaţie cu peste 117.000 de euro

Publicat

O pereche de cizme purtate de Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena a fost vândută în cadrul unei licitaţii ce a avut loc vineri la Hotel Drouot din Paris cu suma de 117.208 de euro (taxe incluse), au anunţat reprezentanţii casei Binoche et Giquello, organizatoarea evenimentului, relatează AFP.

Acea pereche de cizme de călărie, cu înălţimea de 48 de centimetri, confecţionate din marochin negru şi cu tocuri joase, era estimată la un preţ cuprins între 50.000 şi 80.000 de euro.

Cizmele au fost împrumutate de generalul Henri-Gatien Bertrand (1773-1844), însoţitor al împăratului francez pe insula engleză, sculptorului Carlo Marochetti (1805-1867) în perioada în care acesta din urmă lucra la o sculptură ecvestră ce urma să fie amplasată lângă mormântul lui Napoleon I.

Fiul sculptorului, baronul Marochetti, a donat aceste cizme senatorului Paul Le Roux (1850-1923). Ele au fost păstrate de atunci în colecţia familiei Le Roux.

Încă de la începutul Imperiului Francez, Napoleon I îşi comanda încălţămintea la atelierul cizmarului Jacques de pe strada Montmartre din Paris. Împăratul francez a fost unul dintre clienţii fideli ai acelui atelier.

Napoleon I avea o înălţime de 1,69m – peste media din acea perioadă, contrar propagandei engleze din epocă -, iar tălpile sale aveau o lungime de 26-27 centimetri, echivalentul mărimii de pantofi 40-41. AGERPRES

Sursa foto: www.tellerreport.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Galaxia NGC 3749 – imagine SPECUACULOASĂ realizată cu telescopul Hubble

Publicat

Pentru a obţine această imagine, puternicul telescop spaţial Hubble, aparţinând NASA, a fost orientat spre galaxia NGC 3749.

Atunci când astronomii explorează părţile constitutive ale unei galaxii de undeva din Univers, apelează la diferite tehnici şi instrumente. Una dintre acestea este să descompună lumina receptată de la galaxie şi să-i analizeze proprietăţile. Acest lucru se obţine în mod similar acţiunii unei prisme care descompune spectrul lumii albe în funcţie de lungimile de undă.

Prin căutarea semnalelor specifice emisiilor anumitor elemente din spectrul de lumină al unei galaxii – aşa numitele linii de emisie – sau a semnalelor rezultate din absorbţia produsă de alte elemente – linii de absorbţie – astronomii pot începe munca de detectiv de a deduce ce se întâmplă în interiorul respectivei galaxii.

Astfel, dacă spectrul unei galaxii prezintă multiple linii de absorbţie şi doar câteva linii de emisie, acest lucru sugerează că este vorba de o galaxie în care nu mai există mult material pentru aprinderea de noi stele, iar stelele existente sunt preponderent bătrâne. Invers, dacă liniile de emisie sunt majoritare, înseamnă că în galaxie sunt multiple regiuni în care se aprind noi stele.

Această tehnică, denumită spectroscopie, ne poate spune mai multe lucruri despre tipul galaxiei şi compoziţia sa, despre densitatea şi temperatura gazelor cosmice din diferite regiuni ale sale, despre rata de formare a noi stele şi chiar şi despre cât de masivă este gaura neagră din centrul respectivei galaxii.

Galaxia din imagine, NGC 3749, prezintă numeroase astfel de linii de emisie. Ea se află la peste 135 de milioane de ani lumină distanţă şi are o luminozitate moderată. Această galaxie a fost folosită drept “control” în numeroase studii despre alte galaxii foarte active şi foarte luminoase.AGERPRES

Sursa foto: nasa.gov

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pelerina lui Superman şi pipa lui Bilbo Baggins din ”Lord Of The Rings” vor fi scoase la licitaţie

Publicat

Una dintre capele purtate de Christopher Reeve în rolul lui Superman din filmul cu acelaşi nume din 1978, precum şi pipa din care fuma aventurosul hobbit Bilbo Baggins în seria “Lord Of The Rings”, se numără printre cele 500 de obiecte din filme ce vor fi scoase la licitaţie luna viitoare de Julien’s Auctions în Beverly Hills, informează marţi Press Association.

Cele 500 de obiecte provin din filme mai vechi şi mai noi, din producţii ce datează din aşa-numita perioadă de aur de la Hollywood şi până la blockbusterele moderne.

Unul dintre cele mai uşor de recunoscut obiecte vestimentare din istoria cinematografiei, capa lui Superman, reprezintă una dintre principalele atracţii pentru colecţionari. Purtată de Christopher Reeve, actor cu un destin tragic, în filmul “Superman” din 1978, această capă este una dintre cele 6 croite special pentru rol şi folosite în film. Valoarea sa este estimată la peste 100.000 de dolari.

Pipa folosită de actorul britanic Sir Ian Holm în rolul hobbitului Bilbo Baggins în superproducţia din 2001 “The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring”, va fi de asemenea scoasă la licitaţie. În prezent, ea îi aparţine lui Randall William Cook, supervizor de animaţie al seriei LOTR. Acesta a primit-o cadou chiar de la regizorul Peter Jackson, când a împlinit 50 de ani. Pipa are o valoare estimată tot la peste 100.000 de dolari.

De asemenea, la licitaţie va putea fi cumpărată şi o motocicletă condusă de legendarul actor Steve McQueen. Celebru pentru rolurile sale în filme de acţiune, precum “Bullitt”, “The Getaway” sau “Papillon”, McQueen era un pasionat de viteză şi a cumpărat această motocicletă Husqvarna Viking 360 de la un pilot de curse suedez. Preţul de pornire în licitaţie este de 150.000 de dolari.

La licitaţie vor fi scoase şi numeroase obiecte din universul seriei “Star Trek”, printre care o jachetă purtată de actorul William Shatner în rolul căpitanului Kirk în filmul din 1982 “Star Trek II: The Wrath Of Khan”. Jacheta, ce are un preţ estimativ de vânzare de peste 80.000 de dolari, a fost păstrată după filmări de regizorul Nicholas Meyer şi este pentru a doua oară când este scoasă la licitaţie.

O altă atracţie pentru amatorii de de suveniruri exorbitant de scumpe de la Hollywood este o motocicletă chopper “Captain America”, făcută pe comandă, ce a fost condusă de actorul Dennis Hopper într-o serie de evenimente de promovare a filmului “Easy Rider”. Această motocicletă are un preţ estimat la cel puţin 80.000 de dolari.

Salopeta purtată de actorul Dan Aykroyd în filmul “Ghostbusters II” va fi de asemenea scoasă la vânzare, precum şi o copie a primului număr al revistei Playboy, din 1953, cu actriţa Marilyn Monroe pe copertă şi cu autograful lui Hugh Hefner.

Licitaţia va avea loc la Beverly Hills la 16 decembrie.AGERPRES

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Concert caritabil inedit în Constanța: Hituri din repertoriul Queen, The Beatles, Deep Purple sau Les Zeppelin, în versiune simfonică

Publicat

Concertul caritabil “Connecting Opera – A Whole New World”, în care hituri din repertoriul Queen, The Beatles, ABBA, Michael Jackson, Deep Purple, Led Zeppelin sau Frank Sinatra vor fi reinterpretate în versiune simfonică, se va desfăşura marţi seară, la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia, a informat Primăria Constanţa.

Spectacolul conceput de dirijorul Ionuţ Pascu propune o îngemănare între două stiluri muzicale complet diferite interpretate de corul de copii al Operei Naţionale Bucureşti, corul şi orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ din Constanţa şi de cei şase solişti ai serii: sopranele Daniela Vlădescu, Madeleine Pascu, Smaranda Drăghici şi Aida Pascu, împreună cu tenorii Răzvan Săraru şi Doru Iftene, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de administraţia locală.

Evenimentul, ce va începe la ora 18,30, este organizat de baritonul şi dirijorul Ionuţ Pascu, în beneficiul fundaţiei Hope and Homes for Children.

“Intrarea este liberă şi toţi cei care vor să contribuie pentru ajutorarea copiilor instituţionalizaţi sunt invitaţi să participe cu donaţii”, a menţionat municipalitatea. AGERPRES

 

Sursa foto: Sound Studio Production / Facebook

Citește mai departe