Connect with us

ACTUALITATE

Federaţia Elevilor din România dezaprobă solicitarea ca anul şcolar să înceapă pe 16 septembrie

Publicat

Federaţia Elevilor din România (FER) dezaprobă solicitarea premierului Viorica Dăncilă către ministrul Educaţiei, privind începerea noului an şcolar pe 16 septembrie, ca un „sacrificiu în favoarea firmelor de turism”, în ciuda faptului că data începerii cursurilor a fost fixată prin ordin de ministru pe 9 septembrie, au informat miercuri reprezentanţii organizaţiei.

„În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a solicitat în cadrul şedinţei de Guvern amânarea începerii şcolii până pe data de 16 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară, din următoarele considerente: Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea deconcentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfă urarea acestora şi în rezultatele elevilor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de FER miercuri AGERPRES şi semnat de Andrei-Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Citește și: Vacanța de vara a elevilor ar putea fi prelungită, la cererea premierului Viorica Dăncila

Totodată, comunicatul FER atrag atenţia că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, din cauza temperaturilor ridicate.

„Mai mult, semestrul 1 al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfăşurarea lor într-un mod deficitar”, reiese din comunicat.

FER consideră, de asemenea, că modificarea structurii anului şcolar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaţionali, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, unde Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat devansarea începerii anului şcolar, „ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate şi societatea civilă”. În plus, FER menţionează că începerea şcolii pe 9 septembrie a fost „o măsură de compromis”, solicitarea iniţială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene.

„Solicităm, pe această cale, ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu să respingă propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, şi să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie. Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învăţământ”, se mai afirmă în comunicatul FER.

Potrivit sursei citate, Federaţia Elevilor din România este o organizaţie neguvernamentală în curs de înfiinţare, care îşi asumă reprezentarea drepturilor şi intereselor comune ale tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociaţiile reprezentative ale elevilor din România existente la
acest moment: Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Elevilor din Călăraşi, Asociaţia Vâlceană a Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.

Premierul Viorica Dăncilă a rugat-o miercuri pe Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, să ia în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie şi a anunţat că în şedinţa de Guvern vor fi aprobate fondurile pentru programul prin care elevii vor beneficia de fructe, legume, lapte şi produse lactate, dar şi produse de panificaţie.

„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este încă o măsură aşteptată de elevii din România”, a arătat Dăncilă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfințit mucenic ipatie, episcopul gangrei

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat

Publicat

cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină

Publicitate

Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile, scrie ADEVĂRUL. Piața de mașini second-hand din Europa este în plină dezvoltare, în condițiile în care mulți dintre cei care nu-și permit modelul preferat nou au o șansă bună de a conduce mașina visurilor.

De exemplu, un BMW seria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (338)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe