ACTUALITATE
Seceta, o mare problemă a agriculturii româneşti! Fermierii aşteaptă dezvoltarea sistemelor de irigaţii

Fermierii aşteaptă dezvoltarea sistemelor de irigaţii, în condiţiile în care seceta, cel puţin în ultima perioadă, reprezintă o problemă a agriculturii româneşti, a afirmat miercuri directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
„În ceea ce priveşte problemele, cel puţin în ultima perioadă, este într-adevăr această secetă care a venit asupra fermierilor. Fermierii aşteaptă dezvoltarea sistemelor de irigaţii şi mă bucur că în viitorul apropiat, împreună cu Ministerul Agriculturii, va fi dezvoltat acest sector.
Citește și: Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole
Aceasta ar fi marea, marea problemă. (…) Să sperăm că la finalul celui de-al treilea ciclu al Politicii Agricole Comune, agricultura românească va fi la un podium şi mai înalt decât este acum”, a menţionat Adrian Pintea, întrebat fiind care sunt cele importante probleme ale agriculturii româneşti, în cadrul videoconferinţei ZF ”Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?”.
Directorul general al APIA a subliniat că evoluţia agriculturii a fost una pozitivă comparativ cu anul 2007, momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană.
„Este o evoluţie pozitivă a agriculturii, dacă ne referim strict la anul 2007, momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, unde au fost fonduri consistente. Doar prin APIA, peste 26 – 27 de miliarde de euro au intrat în ţară şi, efectiv, în conturile fermierilor noştri. Se poate vedea că ei s-au tehnologizat. (…)
Anul 2020 ne-a pus în faţa unei provocări neaşteptate generate de răspândire la nivel global a acestui virus nenorocit şi ne-a adus în situaţia de a lua decizii rapide şi eficiente pentru a putea continua activitatea de subvenţionare a fermierilor pe care o gestionăm”, a precizat Adrian Pintea.
Potrivit acestuia, înainte de această pandemie, gradul de digitalizare al proceselor specifice la nivelul agenţiei era unul destul de ridicat, majoritatea fluxurilor de lucru realizându-se prin soluţii digitale complete şi complexe.
„Această izbucnire a pandemiei de coronavirus pe teritoriul României a atras după sine şi o serie de restricţii necesare pentru prevenirea răspândirii acestuia şi, implicit, a dus la instituirea de măsuri suplimentare care să crească gradul de digitalizare şi să elimine interacţiunea dintre fermieri şi administraţie. (…)
Campania de depunere a cererilor unice de plată s-a desfăşurat efectiv online prin intermediul aplicaţiei IPA online, iar pentru a veni în sprijinul fermierilor să depună cererile prin mijloace electronice, Ministerul Agriculturii împreună cu APIA au realizat demersuri pentru întărirea colaborării interinstituţionale. (…)”, a mai spus directorul general al APIA.
Acesta a subliniat că în campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020 s-au depus peste 830.000 de cereri pentru 9,9 milioane de hectare. AGERPRES

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
VIDEO: Un utilaj a luat foc în timp ce executa lucrări de excavare pe o stradă din municipiul Dorohoi

Citește mai mult pe Botosani24.ro