Connect with us

ACTUALITATE

Final în procesul de corupţie în care sunt judecaţi fostul primar Tudor Pendiuc şi fiica sa

PublicatTribunalul Bucureşti a terminat joi dezbaterile în dosarul în care fostul primar al municipiului Piteşti Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată, alături de fiica sa, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

La acest ultim termen de judecată, DNA a solicitat condamnarea lui Tudor Pendiuc la închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, acelaşi lucru fiind cerut şi pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Reprezentantul DNA a mai solicitat confiscarea apartamentului primit ca mită de fiica lui Pendiuc.

De asemenea, procurorul a cerut condamnarea a altor zece persoane implicate în acest caz: omul de afaceri Valentin Vişoiu (acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL); Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA); Aurelian Robert Roman, Vasile Manuel Rotaru şi Elena Berinde (directori generali, respectiv director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA); Emilian Nechita, director executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Piteşti şi preşedinte al Comisiei de evaluare; Corina Lucia Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice; Doru Petriea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA; Mihai Petriea şi Elena Carmen Lis.

Pe de altă parte, procurorul a mai cerut încetarea procesului penal în cazul lui Ion Constantin, fost consilier al lui Pendiuc.

Dosarul are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.

Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.

În aceeaşi direcţie, în perioada 2006 – 2007, a acţionat şi Robert Roman care, în calitate de director general al SC Publitrans 2000 SA, a susţinut în mod nereal, în conţinutul unei adrese pe care a înaintat-o Primăriei Piteşti, că, prin planul de afaceri, se propune achiziţia de autobuze şi încheierea unui parteneriat public privat, deturnându-se litera şi spiritul planului discutat în Consiliul de Administraţie, precum şi voinţa CA al Publitrans.

Mai mult, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie din data de 7 februarie 2007, Robert Roman a avansat ca unică soluţie de redresare a societăţii asocierea cu un operator privat, precizând că aceasta urma să se realizeze potrivit Codului comercial (cu încălcarea prevederilor legale şi a celor din actul constitutiv al societăţii), făcând astfel posibilă încheierea ulterioară a contractului de asociere în participaţiune.

Sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate.

Conform DNA, începând cu luna noiembrie 2008 şi până în luna octombrie 2014, deşi cunoşteau împrejurarea că CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu deţin în proprietate cele 80 de autobuze, Manuel Rotaru şi Elena Berinde, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu, au solicitat Primăriei Piteşti încasarea subvenţiei şi au semnat 70 de procese-verbale de verificare a documentaţiei la decontul de subvenţie pentru activitatea de transport public de persoane.

Acţionând în această modalitate, cei doi au făcut posibil ca Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, să dispună efectuarea de plăţi către societăţile anterior amintite.

În acelaşi context, Lucia Ivan, în calitate de şef Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, începând cu luna noiembrie 2008 şi până în luna decembrie 2010, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu din fişa postului pe care îl deţinea, a semnat 26 de procese-verbale de verificare a documentaţiei la decontul de subvenţie pentru activitatea de transport public de persoane cunoscând împrejurarea că CNCD/Girexim Universal nu deţin în proprietate cele 80 de autobuze, modalitate care a făcut posibil ca inculpatul Tudor Pendiuc să dispună efectuarea de plăţi către acele societăţi.

Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private CNCD/ Girexim Universal au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport.

Procurorii arată că din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior.

De asemenea, Tudor Pendiuc este acuzat că a primit, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, de la Valentin Vişoiu, un apartament în municipiul Bucureşti – Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD/Girexim Universal în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

Pentru a disimula primirea acestui apartament, la data de 26 noiembrie 2007, Emanuela Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18 februarie 2008, a încheiat contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi 365.112 lei, de către Conarg Real Estate SRL, fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite.

Pentru a crea aparenţa că apartamentul a fost plătit şi că nu reprezintă un folos nejustificat, Valentin Vişoiu, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menţioneze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

În calitate de beneficiar direct al contractului de participaţiune, în condiţiile în care asocierea era obligată să deţină mijloacele de transport în proprietate, Vişoiu a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD SA, făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii.

În această modalitate, Vişoiu a sprijinit activitatea infracţională care a condus la încasarea, în mod nelegal, a subvenţiei de către asocierea CNCD/Girexim.

În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, i-a comunicat tatălui său, Mihai Petriea, că, în data de 6 noiembrie 2014, procurorii anticorupţie urmau să efectueze percheziţii la domiciliul lui Tudor Pendiuc.

La rândul său, Mihai Petriea a comunicat această informaţie Elenei Lis, care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc.

Primăriei Municipiului Piteşti s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 28.556.450 lei (peste 6,3 milioane euro). AGERPRES

ACTUALITATE

Tablou ”Salvator Mundi”, realizat de un discipol al lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan

Publicat

Sursa foto: identitainsorgenti

Un tablou ”Salvator Mundi”, realizat în atelierul lui Leonardo da Vinci, expus într-o biserică din Napoli, a fost recuperat din apartamentul unui napolitan, deşi dispariţia sa trecuse neobservată din cauza pandemiei, informează AFP marţi.

Tabloul furat – reprezentându-l pe Hristos ”mântuitor al lumii” – era expus în muzeul bazilicii San Domenico Maggiore, care face parte dintr-un celebru complex monastic din centrul istoric al oraşului Napoli.

Potrivit procurorului din Napoli Giovanni Melillo, nu a fost înregistrată nicio plângere. ”Am contactat preotul, care nu era la curent cu dispariţia, întrucât încăperea unde era conservat nu mai fusese deschisă de trei luni”. Muzeele italiene au fost deschise pentru foarte puţin timp în ultimele circa 10 luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit imaginilor difuzate de poliţie, tabloul era aşezat în centrul unui mare alcov cu porţi gigantice din lemn, prevăzut cu o cheie veche păstrată într-un seif.

Ancheta este în curs, dar ”este plauzibil să fie un furt comandat de o organizaţie care se ocupă de comerţul internaţional de artă”, a adăugat procurorul în faţa presei din Napoli, luni seară.

Tabloul a fost recuperat sâmbătă după ce a fost găsit într-un dulap al unui comerciant de 36 de ani care spune că l-a cumpărat de la ”talcioc”. Din dormitorul acestuia a fost confiscată şi o armă de foc.

Alfredo Fabbrocini, care a coordonat operaţiunea poliţiei, a menţionat o anchetă ”complexă” şi şi-a exprimat ”marea satisfacţie că un bun de o aşa mare importanţă a fost restituit oraşului Napoli”.

Biserica San Domenico Maggiore, care a mai căzut pradă jefuitorilor şi în trecut, adăposteşte o colecţie de opere importante. Unele dintre acestea au fost puse deja la adăpost în muzeele din Napoli, cum ar fi tablouri de Caravaggio, Rafael şi Tiziano.

Un ”Salvator Mundi”, adjudecat pentru 450 de milioane de dolari

În 2017, un tablou ”Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci, a fost cumpărat pentru 450 de milioane de dolari de autorităţile din Emiratele Arabe Unite, a anunţat la vremea respectivă Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Tabloul acesta, cu dimensiuni de 65 de centimetri pe 45 de centimetri, care îl înfăţişează pe Hristos pe un fundal întunecat, binecuvântând lumea cu o mână şi ţinând un glob transparent în cealaltă, a fost atribuit în 2010 lui Leonardo da Vinci, după cercetări aprofundate contestate încă de anumiţi experţi.

În 2019 însă, în timp ce Franţa şi Italia marcau 500 de ani de la moartea maestrului italian, tabloul cel mai scump din lume, pe care autorităţile sperau să-l împrumute, a fost de negăsit.

tul secolului al XVI-lea, precizează muzeul bazicilii pe site-ul său de internet. A fost cel mai probabil cumpărat la Milano de un consilier şi ambasador al lui Carol Quintul.

”Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, precum şi cel din muzeul napolitan au fost expuse împreună la Napoli în 2015 în timpul unei expoziţii organizate cu ocazia unei vizite a papei Francisc în acest oraş.

Iconografia ”Salvator Mundi” se inspiră dintr-o reprezentare a lui Hristos în epoca bizantină, preluată apoi de pictorii flamanzi.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile aeriene internaţionale susţin crearea unui certificat paneuropean de vaccinare anti-COVID-19

Publicat

Liniile aeriene globale, care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (International Air Transport Association – IATA), şi-au exprimat marţi sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, cu care pasagerii să poată zbura liber prin Europa, fără a mai fi obligaţi să efectueze teste PCR, relatează EFE.

Propunea acestui certificat digital, prezentat de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, “ar trebui adoptată urgent de Comisia Europeană (CE) şi de ţările membre”, a precizat directorul IATA, Alexandre de Juniac, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintei CE, Ursula von der Leyen.

Punerea sa în aplicare ar contribui ca Uniunea Europeană să beneficieze de reîntoarcerea la libertatea de mişcare, a adăugat De Juniac, care va părăsi conducerea IATA la 31 martie.

“Un certificat paneuropean de vaccinare, reciproc recunoscut (de ţările UE), ar fi un pas important pentru ca guvernele să dobândească încredere pentru a îşi deschide frontierele iar pasagerii să poată zbura fără barierele create de carantine”, a subliniat responsabilul IATA.

Propunerea Greciei va fi dezbătută joi, 21 ianuarie, în cadrul unei reuniuni online la care vor participa liderii Uniunii Europene.

Potrivit lui Alexandre de Juniac, “ne aflăm în cele mai negre zile ale pandemiei, dar măsuri energice, combinate cu programele de vaccinare, trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare în siguranţă, ceea ce va salva locuri de muncă, va reconecta familiile şi va revigora economia”.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania a raportat aproape o mie de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

steag germania

Germania a înregistrat aproape o mie de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, în timp ce cifra contagierilor a fost de 11.369, potrivit datelor Institutului Robert Koch (RKI) de virusologie actualizate luni la miezul nopţii, relatează EFE.

Numărul total al contagierilor la declanşarea pandemiei a ajuns la 2.052.028, iar cel al morţilor la 47.622, dintre care 989 într-o singură zi.

Numărul maxim al contagierilor s-a înregistrat la 18 decembrie, cu 33.777 noi infecţii, iar cel al deceselor la 14 ianuarie, cu 1.244 de morţi în 24 de ore.

Aproximativ 1.716.200 de persoane au fost declarate vindecate iar cazurile active se cifrează la 302.326, potrivit estimărilor RKI.

În ansamblul ţării, incidenţa acumulată în ultimele 7 zile a ajuns la 131,5 cazuri la 100.000 de locuitori, iar numărul infecţiilor înr-o singură săptămâna la 109.365.

Numărul pacienţilor cu COVID-19 din unităţile de terapie intensivă era luni de 5.003 – cu 32 în plus – dintre care 2.869 – mai mult cu 57 % – au nevoie de respiraţie asistată, potrivit datelor Asociaţiei Interdisciplinare pentru Medicină Intensivă şi de Urgenţă (DIVI).

Într-o singură zi s-au înregistrat 547 noi internări de pacienţi cu COVID-19 la ATI, în timp ce alţi 515 au ieşit de la terapia intensivă, potrivit RKI.

Din 26 decembrie, numărul persoanelor din Germania care au primit deja prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a ajuns la 1.139.297, reprezentând 1,4 % din populaţia, iar alte 6.581 de persoane au primit şi a doua doză de vaccin (rapel).

În ţară continuă să fie închise, de la mijlocul lunii decembrie, şcolile şi centrele comerciale neesenţiale. Rămân de asemenea închise activităţile din sectorul de agrement, cultură şi gastronomie, după măsurile de restricţie impuse la începutul lunii noiembrie. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Serbia lansează campania cu vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm

Publicat

Campania de vaccinare cu serul dezvoltat de compania chineză Sinopharm a început marţi în Serbia după ce utilizarea acestui vaccin a primit avizul agenţiei naţionale competente, au informat autorităţile ţării citate de EFE.

Primul care a fost vaccinat a fost ministrul sârb al sănătăţii, Zlatibor Loncar, care le-a cerut cetăţenilor să se înregistreze pentru primirea vaccinului, potrivit agenţiei sârbe de ştiri Tanjug.

“Este singurul mod pentru a ne proteja şi a reveni la viaţa normală”, a declarat Loncar, reamintind că în actuala campanie se foloseşte şi vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech şi cel rusesc Sputnik V.

Agenţia pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale din Serbia (ALIMS) şi-a dat luni seară avizul pentru primele 100.000 dintre cele un milion de doze de vaccin de la Sinopharm care au ajuns sâmbătă în ţară.

Până în prezent au ajuns în Serbia peste 40.000 de doze din vaccinul produs de Pfizer/BioNTech şi 2.400 de doze de Sputnik V.

Alte 250.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V sunt aşteptate să sosească în cursul acestei săptămâni.

Autorităţile au făcut apel cetăţenilor să se înscrie masiv în programul de vaccinare, indiferent de producător, deşi sârbii au posibilitatea să opteze pentru un anumit vaccin în momentul în care se înregistrează.

Serbia, o ţară cu 7 milioane de locuitori, a raportat în ultimele 24 de ore 1.578 noi contagieri şi 21 de decese de COVID-19.

În prezent în spitale se află internate 5.214 de persoane, dintre care 182 sunt conectate la dispozitive de ventilaţie.AGERPRES

Citește mai departe