ACTUALITATE
Finala naţională FameLab, luni; va fi ales cel mai bun comunicator de ştiinţă din România
Un număr de 15 studenţi şi cercetători vor concura luni, la ARCUB, în finala naţională pentru şansa de a reprezenta România la Cheltenham Science Festival din Marea Britanie.
Competiţia FameLab este organizată de British Council.
„15 studenţi şi cercetători pasionaţi de comunicarea ştiinţei vor încerca să câştige juriul şi publicul prin prezentări inedite pe teme din medicină, biologie, tehnologie sau inginerie în cadrul finalei naţionale a competiţei FameLab. (…) Câştigătorul va reprezenta mai departe România în finala internaţională a competiţiei în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al British Council.
Concurenţii au la dispoziţie 3 minute pentru a fascina publicul cu o prezentare a unui subiect ştiinţific şi sunt evaluaţi în baza conţinutului, clarităţii şi charismei de care dau dovadă. În România, competiţia a ajuns la cea de-a XI-a ediţie.
FameLab reprezintă un parteneriat între British Council şi Cheltenham Science Festival şi urmăreşte să îi susţină pe studenţii şi profesioniştii în ştiinţă care pot comunica munca lor către publicul larg.
Peste 10.000 de studenţi, cercetători sau profesionişti în ştiinţă din universităţi, organizaţii şi centre de cercetare din întreaga lume au participat până în prezent la FameLab.
„Abilitatea de a comunica uşor şi clar cu un public care nu are pregătire în domeniul ştiinţei devine o prioritate pentru cercetători din întreaga lume. Pe de o parte, ea poate influenţa şansele lor de a obţine finanţare sau sprijinul autorităţilor. Pe de altă parte însă, este important ca rezultatele muncii de cercetare în domeniile ştiinţei să poată fi transmise clar publicului, deoarece adesea au impact direct asupra vieţii noastre. FameLab urmăreşte să promoveze importanţa comunicării în ştiinţă şi să îi încurajeze pe studenţi şi cercetători să vorbească cât mai mult şi cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, coordonator al programelor de ştiinţă din cadrul British Council România, citat în comunicat.
Finala naţională va fi moderată de Ada Roseti şi şi Mihnea-Ioan Nicolescu, câştigătorul FameLab 2018, iar din juriu vor face parte Andrei Aradits (actor şi trainer, membru în juriul FameLab la ultimele cinci ediţii), dr. Rodica Cristescu (cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, membru în consiliul director al Asociaţiei Ad Astra), prof univ. dr. ing. Adrian Curaj (director general, UEFISCDI, fost ministru al Educaţiei Naţionale), Măriuca Mihăilescu (redactor evenimente tech, emisiunea „Zona IT”, TVR1), Corina Negrea (jurnalist, producător emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural).
Prezentarea de pe locul I va fi premiată cu 500 de euro de către Asociaţia pentru Educaţie şi Ştiinţă Hermann Oberth, iar finaliştii plasaţi pe locurile I, II şi III vor beneficia de multifuncţionale acordate de Xerox România, precum şi de examene gratuite de limba engleză Aptis oferite de British Council. În cadrul evenimentului va fi acordat şi votul publicului, iar participanţii vor primi şi cărţi oferite de Editura Humanitas.
Evenimentul este organizat în cadrul Bucharest Tech Week, cel mai amplu festival dedicat pasionaţilor de tehnologie din România. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro