Connect with us

ACTUALITATE

Finala naţională FameLab, luni; va fi ales cel mai bun comunicator de ştiinţă din România

Publicat

Sursa foto: British Council Romania / facebook.com

Un număr de 15 studenţi şi cercetători vor concura luni, la ARCUB, în finala naţională pentru şansa de a reprezenta România la Cheltenham Science Festival din Marea Britanie.

Competiţia FameLab este organizată de British Council.

„15 studenţi şi cercetători pasionaţi de comunicarea ştiinţei vor încerca să câştige juriul şi publicul prin prezentări inedite pe teme din medicină, biologie, tehnologie sau inginerie în cadrul finalei naţionale a competiţei FameLab. (…) Câştigătorul va reprezenta mai departe România în finala internaţională a competiţiei în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al British Council.

Concurenţii au la dispoziţie 3 minute pentru a fascina publicul cu o prezentare a unui subiect ştiinţific şi sunt evaluaţi în baza conţinutului, clarităţii şi charismei de care dau dovadă. În România, competiţia a ajuns la cea de-a XI-a ediţie.

FameLab reprezintă un parteneriat între British Council şi Cheltenham Science Festival şi urmăreşte să îi susţină pe studenţii şi profesioniştii în ştiinţă care pot comunica munca lor către publicul larg.

Peste 10.000 de studenţi, cercetători sau profesionişti în ştiinţă din universităţi, organizaţii şi centre de cercetare din întreaga lume au participat până în prezent la FameLab.

„Abilitatea de a comunica uşor şi clar cu un public care nu are pregătire în domeniul ştiinţei devine o prioritate pentru cercetători din întreaga lume. Pe de o parte, ea poate influenţa şansele lor de a obţine finanţare sau sprijinul autorităţilor. Pe de altă parte însă, este important ca rezultatele muncii de cercetare în domeniile ştiinţei să poată fi transmise clar publicului, deoarece adesea au impact direct asupra vieţii noastre. FameLab urmăreşte să promoveze importanţa comunicării în ştiinţă şi să îi încurajeze pe studenţi şi cercetători să vorbească cât mai mult şi cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, coordonator al programelor de ştiinţă din cadrul British Council România, citat în comunicat.

Finala naţională va fi moderată de Ada Roseti şi şi Mihnea-Ioan Nicolescu, câştigătorul FameLab 2018, iar din juriu vor face parte Andrei Aradits (actor şi trainer, membru în juriul FameLab la ultimele cinci ediţii), dr. Rodica Cristescu (cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, membru în consiliul director al Asociaţiei Ad Astra), prof univ. dr. ing. Adrian Curaj (director general, UEFISCDI, fost ministru al Educaţiei Naţionale), Măriuca Mihăilescu (redactor evenimente tech, emisiunea „Zona IT”, TVR1), Corina Negrea (jurnalist, producător emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural).

Prezentarea de pe locul I va fi premiată cu 500 de euro de către Asociaţia pentru Educaţie şi Ştiinţă Hermann Oberth, iar finaliştii plasaţi pe locurile I, II şi III vor beneficia de multifuncţionale acordate de Xerox România, precum şi de examene gratuite de limba engleză Aptis oferite de British Council. În cadrul evenimentului va fi acordat şi votul publicului, iar participanţii vor primi şi cărţi oferite de Editura Humanitas.

Evenimentul este organizat în cadrul Bucharest Tech Week, cel mai amplu festival dedicat pasionaţilor de tehnologie din România. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe