Connect with us

ACTUALITATE

Firea: Victimele violenţei domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită, din 2022

Publicat

firea

Victimele violenţei domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită începând cu anul viitor, în timp ce agresorii trebuie pedepsiţi şi ţinuţi la distanţă prin ordine de protecţie sau brăţări electronice, a anunţat marţi ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea.

„Începând cu anul 2022, victimele violenţei domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale şi a certificatelor medico-legale, cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse (MFTES), prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Procedura elaborată la nivel naţional va urma modelul de bune practici implementat de Primăria Municipiului Bucureşti din anul 2016, iar finanţarea va fi asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021”, se menţionează într-un comunicat al ministerului de resort, remis AGERPRES.

Gabriela Firea a precizat că a iniţiat deja discuţii cu ministrul de Interne

Gabriela Firea a precizat că a iniţiat deja discuţii cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziţia SIME – Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), precum şi implementarea acestuia sunt responsabilităţi ce revin Ministerului de Interne.

„Voi avea chiar în această săptămână o discuţie cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operaţional cel mai târziu la data de 1 martie 2022”, a declarat ministrul, cu prilejul unei vizite în judeţul Ialomiţa.

Firea a subliniat că un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice.

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situaţii disperate. Aşa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice. Este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie.

Prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale

Prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale. Agresorii trebuie să fie ţinuţi la distanţă de victime şi să poate acele brăţări electronice, acolo unde există ordin de protecţie emis de instanţă. Voi avea discuţii aplicate cu reprezentanţii Ministerului de Interne ca proiectul brăţărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare şi este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, a adăugat Gabriela Firea.

Cu prilejul vizitei în judeţul Ialomiţa, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse a stat de vorbă cu victime ale violenţei domestice care primesc ajutor specializat într-o locuinţă protejată.

Proiectul naţional „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”

Centrul face parte din proiectul naţional „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, are 6 locuri şi oferă, pe lângă hrană şi găzduire, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală, în funcţie de situaţia fiecărui caz în parte. 11 persoane au beneficiat de ajutor în acest centru, din martie 2020 şi până în prezent.

În cadrul proiectului „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, au mai fost dezvoltate la nivelul judeţului Ialomiţa un grup de suport care oferă asistenţă psihologică şi dezvoltare personală pentru a depăşi situaţia de criză şi un cabinet de consiliere vocaţională unde victimele violenţei domestice primesc consiliere vocaţională şi de orientare profesională pentru identificarea unui loc de muncă. De asemenea, sunt oferite servicii de formare profesională ca ajutor pentru depăşirea situaţiilor de criză.

„Măsurile pentru sprijinul victimele violenţei domestice, dar şi pentru prevenirea şi reducerea acestor cazuri sunt printre priorităţile Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse (MFTES).

De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanţii Grupului de Experţi privind Acţiunea împotriva Violenţei împotriva Femeilor şi Violenţei Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative şi de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenţiei de la Istanbul în România”, se menţionează în comunicat. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe