Connect with us

EVENIMENT

Focar de infecţie la Spitalul Clinic Județean Mureş cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces

Publicat

spitalul judetean mures
Arhivă foto

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii dr. Adriana Pistol a anunţat, sâmbătă, că la nivelul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, acestea fiind depistate şi raportate în ultimele zile. ANunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă susținute la Târgu Mureș.

„Mă aflu aici în judeţul dumneavoastră şi în acest spital, împreună cu doamna director medical al spitalului, cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu domnul doctor, şeful Secţiei de terapie intensivă, pentru a vă aduce la cunoştinţă un eveniment petrecut în ultimele zile, şi anume la nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile. (…)

Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive.

Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a precizat dr. Adrian Pistol.

Secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătăţii a fost informat în urmă cu o zi, motiv pentru care ministrul a decis deplasarea sa de urgenţă în judeţul Mureş, pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea SCJ.

„Suntem alături de familiile pacienţilor respectivi şi ne exprimăm regretul şi toată compasiunea pentru aceştia. Trebuie să vă comunic că, din analiza efectuată astăzi împreună cu colegii de la spital, Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor.

Focar de infecţie la Spitalul Clinic Județean Mureş cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces. Ce măsuri s-au luat

Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi, spitalul a decis ca să fie sistate toate internările în Secţia de terapie intensivă.

Deja a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele Secţiei de terapie intensivă.

În plus, am fost informaţi de o serie de proiecte noi referitoare la Secţia de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locaţia Gheorghe Marinescu numărul 1 şi, de asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase”, a susţinut secretarul de stat.

De asemenea, au mai fost decise o serie de măsuri care urmează să fie implementate imediat, cum ar fi continuarea acţiunii de curăţenie şi dezinfecţie în Secţia de terapie intensivă, cu mutarea provizorie a pacienţilor care sunt în continuare în aceasta.

„Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă, pentru a ajunge să cunoaştem dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii. Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi şi au nevoie de îngrijire în Secţia de terapie intensivă, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie”, a afirmat reprezentantul MS.

Focar de infecţie la Spitalul Clinic Județean Mureş cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces. Spitalul, puținele din țară, care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale

Adriana Pistol a precizat că acest spital este unul dintre puţinele din ţară care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale.

„Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze.

Ca urmare, aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate.

Populaţia trebuie să aibă încredere în unităţile sanitare şi în acest spital, cu atât mai mult cu cât am găsit foarte multă deschidere aici în a îmbunătăţi pe cât se poate lucrurile în spital şi, prin urmare, îi sfătuiesc să aprecieze întotdeauna, atunci când există interes pentru a face prevenţie în astfel de situaţii.

Noi am solicitat în acelaşi timp Direcţiei de Sănătate Publică să sprijine, dacă este nevoie, în continuare, colegii epidemiologi din cadrul acestui spital”, a mai spus Adriana Pistol.

Directorul medical al SCJ Mureş, dr. Janosi Edit, a arătat că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional, iar Spitalul Clinic Judeţean Mureş a avut curajul să raporteze aceste cazuri. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

whatsapp image 2025 04 01 at 14.17.09.jpeg

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, calificați la Olimpiada Națională de Geografie. Cine sunt

Publicat

lucrări de modernizare la colegiul național „lucian blaga” din sebeș,

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș are și în acest an școlar elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Geografie, care se va desfășura la Arad, în perioada 22–27 aprilie 2025.

Acești elevi au dezvoltat o adevărată pasiune pentru geografie încă din clasele a V-a – a VII-a, prin participarea la concursuri de profil, dar și prin efort personal, perseverență și pregătire intensă sub îndrumarea unui profesor de geografie dedicat: Ștef Vasile.

Din cei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Publicat

despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.

Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

whatsapp image 2025 04 01 at 20.34.57 scaled e1743529511149.jpeg

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe