Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Bărbat cu probleme medicale, salvat de salvamontiștii din Neamț

PublicatSursă foto: Salvamont NEAMT

Un turist cu probleme medicale, aflat pe un traseu montan, a sunat la 112. A cerut ajutorul salvamontiștilor din Neamț.

Incidentul a avut loc duminică în zona Vârfului Toaca din Masivul Ceahlău.

Persoana a fost găsită de salvamontiștii de la Baza Dochia.

Turistul era epuizat și avea probleme musculare.

„Acțiune în derulare. Salvamont Neamț intervine în urma unui apel 112 pentru acordarea primului ajutor și transportul unei persoane în stare de epuizare, început de hipotermie și blocaj muscular acut al membrelor inferioare. Intervenția are loc în Vârful Toaca și este făcută de echipa care asigură permanența la Baza Salvamont Dochia”, au anunțat reprezentanții Salvamont.

Turistul va fi transportat la baza muntelui. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Patru județe, sub cod galben de ceață. Avertizare meteo

Publicat

Localități din județele Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Harghita se află, joi dimineață, sub avertizare meteo cod galben de ceață densă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, până la ora 9.30, se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Zone vizate:

Județul Sălaj: Gâlgău, Ileanda și Rus;
Județul Cluj:
Gherla, Cășeiu, Bonțida, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câțcău, Vad, Dăbâca și Jichișu de Jos;
Județul Bistriţa-Năsăud:
Beclean, Șintereag, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Șieu-Odorhei și Ciceu – Mihăiești;

Județul Harghita: zona depresionară;

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Companiile de gaze și curent vor plăti despăgubiri clienților, dacă nu citesc contoarele la timp

Publicat

Distribuitorii care nu vor citi contoarele în termen de şase luni în cazul energiei electrice şi de trei luni pentru gazele naturale vor fi obligaţi să le plătească clienţilor o compensaţie de 100 de lei.

Anunțul a fost făcut, miercuri seara, de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. Acesta a precizat că în momentul în care nu vor citi un milion de contoare, suma pe care o vor avea de plată va ajunge la 100 de milioane de lei.

El a subliniat că în prezent se află în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale, care prevăd astfel de măsuri, în condiţiile în care amenzile prevăzute de lege nu sunt foarte mari.

„Avem în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale şi vom obliga distribuitorii care au sarcina citirii contoarelor, pentru că distribuitorii citesc contoarele, care depăşesc acest termen de 6 luni în cazul energiei electrice şi de 3 luni la gaze naturale şi nu s-a citit contorul, automat trebuie să plătească o compensaţie pentru acei clienţi căroara nu le-au citit control. Compensaţia, propunerea noastră este de 100 de lei. Bănuiesc că în momentul în care nu vor citi un milion de contoare şi au de plătit 100 de milioane de lei, o să-i coste şi o să fie preocupaţi de asta”, a declarat vicepreşedintele ANRE, la Digi 24.

El a adăugat că fiecare consumator are dreptul de a citi contorul şi de a trimite indexul contorului în fiecare lună, iar furnizorul este obligat să factureze.

„Vreau să vă spun ceva foarte important: fiecare consumator are dreptul de a citi contorul şi de a trimite indexul contorului în fiecare lună. Pe factură trebuie să fie un număr dedicat de autocitire, un interval de timp care să nu fie mai scurt de 5 zile şi de obicei se dă un interval mai lung în care orice client poate să sune, să se identifice şi să dea indexul. Acest lucru se poate face şi prin aplicaţia pusă la dispoziţie de majoritatea furnizorilor. În momentul în care se face autocitire, se comunică indexul, furnizorul este obligat să factureze”, a explicat el.

”Vom continua să aplicăm amenzi”

Întrebat dacă sunt companii care au folosit momentul acesta ca „să îi jegmănească” pe clienţi, vicepreşedintele ANRE a răspuns: „Probabil că sunt”. „Au fost foarte multe contravenţii, nu ştiu dacă s-a făcut din rea intenţie sau din greşeală, dar au fost foarte multe plângeri şi am aplicat amenzi pentru depăşirea diverselor termene de răspuns la clarificări privind factura, de semnat contractul în termen de 5 zile lucrătoare din momentul în care se depun toate documentele solicitate de furnizor, de răspuns la solicitare de ofertă, de citire a contoarelor. Regulamentul prevede foarte clar că contoarele de energie se citesc cel puţin o dată la 6 luni, iar în cazul gazelor o dată la 3 luni, şi am găsit foarte multe cazuri când aceste termene nu s-au respectat şi am aplicat amenzi şi vom continua sa aplicăm amenzi”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege.

În unele cazuri, amenzile ”nu sunt chiar foarte mici”

„De exemplu pentru depăşirea termenelor de răspuns sau de semnat contractul sau de trimitere de cerere de oferte este de 400.000 de lei, evident că pentru o companie care are 2-3 milioane de clienţi şi avem în România, poate nu este mare, dar putem da amenda de 2-3 ori. Aceasta este amenda maximă”, a arătat reprezentatul ANRE.

Ce paşi trebuie parcurşi de către consumatori, în cazul în care primesc facturi „aberant de mari”

„Primul pas să solicite informatii, detalii de la furnizor. El are obligaţia să-i răspundă în maximum 15 zile şi poate să solicite şi suspendarea termenelor de plată în acest caz.

După ce trec cele 15 zile în care furnizorul este obligat să dea explicaţii şi nu a primit acest răspuns se poate adresa autorităţii (ANRE) şi vom analiza toate situaţiile. Avem destul de multe plângeri pe parcursul acestui an, majoritatea sunt soluţionate, am găsit soluţiile, am găsit problemele.

Foarte multe cazuri se rezolvă prin sesizarea la furnizori, pentru că şi furnizorul îşi dă seama că cineva a comis o eroare. În aceste cazuri, când sunt valori aberant de mari, în majoritatea cazurilor este vorba de o eroare, că e o eroare a softului, a cititorului, o eroare a softului de facturare, sunt diverse cazuri, dar majoritatea se rezolvarea după primul pas. Dacă nu se rezolvă, se implică autoritatea şi în foarte multe cazuri chiar aplicăm amenzi pentru furnizori dacă au încălcat vreo reglementare”, a adăugat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 100 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi unităţi sanitare în primele trei luni din 2021

Publicat

Numărul copiilor părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 28 (circa 21%), comparativ cu perioada similară din 2020, la 106 copii, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

Dintre aceştia, 83 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 21 în secţiile de pediatrie, iar doi au fost lăsaţi în alte secţii de spital.

De asemenea, 101 de copii au fost externaţi, din care 35 s-au reîntors la familiile lor, şapte au fost plasaţi la familii/persoane şi 49 la asistenţi maternali.

Totodată, patru copii au fost încadraţi în centre de plasament, trei copii în centre de primire în regim de urgenţă, iar trei copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANDPDCA.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: Accident în Bistrița, provocat de un șofer de 25 de ani, beat și cu permisul suspendat

Publicat

accident
Sursă foto: Arhivă

Două persoane au fost rănite într-un grav accident produs, miercuri noaptea, în municipiul Bistrița. Unul dintre șoferii implicați consumase alcool și avea permisul suspendat.

Accidentul s-a produs pe strada Sigmirului din Bistrița, în jurul orei 22.30, după o coliziune între două autoturisme, dintre care unul condus de un tânăr de 25 de ani, din Budacu de Sus, celălalt fiind condus de un bărbat de 48 de ani, din Bistrița.

În urma impactului au rezultat două victime. Este vorba despre șoferul de 25 de ani și un pasager de 79 de ani, din autoturismul condus de bistrițean.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, șoferul de 25 de ani prezenta un traumatism toracic, iar bărbatul de 79 de ani un traumatism cranian. Cei doi au fost transportați la UPU SMURD Bistrița.

Celelalte două persoane implicate în accident – un bărbat și o femeie, au refuzat transportul la spital.

Potrivit polițiștilor, cei doi conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,67 miligrame / litru alcool pur în aerul expirat în cazul tânărului de 25 de ani și negativ în cazul celuilalt conducător auto.

Tânărului de 25 de ani îi vor fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor, a reieșit faptul că acesta are suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Biroului Rutier pentru clarificarea tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

Citește mai departe