Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Descinderi în patru județe, într-un dosar de trafic de droguri. Zece persoane, arestate preventiv

Publicat

droguri iasi2

Polițiștii au efectuat percheziții în patru județe într-un dosar de trafic de droguri de risc. Zece persoane au fost arestate preventiv, vineri, 25 noiembrie 2022.

Potrivit IPJ Iași, la data de 24 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași și procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară, în județele Iași, Neamț, Galați și Timiș, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

droguri iasi

În cauză, s-a reținut că, începând cu anul 2022, mai multe persoane din orașul Târgu Frumos, județul Iași ar fi comercializat droguri de mare risc, droguri de risc și substanțe cu efecte psihoactive consumatorilor de astfel de substanțe din județul Iași.

Procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 12 persoane, iar, la data de 25 noiembrie 2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a 10 persoane și măsura arestului la domiciliu față de două persoane.

droguri iasi3

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Galați, B.C.C.O. Bacău, Poliția Orașului Târgu Frumos, polițiștilor de frontieră ai I.T.P.F. Iași și jandarmilor din cadrul grupărilor mobile de jandarmi Bacău și Timiș, respectiv inspectoratelor de jandarmi județene Iași și Galați.

droguri iasi4

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” au precizat polițiștii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Protestul Federaţiei Sanitas continuă și astăzi. Marşul programat are staţionări în faţa sediilor partidelor politice

Publicat

protestul federaţiei sanitas continuă și astăzi. marşul programat are staţionări

Miercuri, 8 februarie, membrii Federaţiei Sanitas vor protesta, pentru a treia zi la rând în Bucureşti, iar marşul programat va avea staţionări în faţa sediilor partidelor politice.

Ultima zi de protest pentru Federația Sanitas

„Dacă nu se întâmplă nimic, probabil vom stabili, după aceste trei zile, şi alte acţiuni de protest, gen diverse forme de greve, de la grevă japoneză la grevă generală. Din păcate, nu este niciun semnal pozitiv. Nu avem confirmarea unei întâlniri cu nicio oficialitate şi nu avem încă o negociere ca să ştim măcar acel draft al salarizării, dacă într-adevăr vor scădea sporurile sau dacă vom beneficia de o creştere salarială. Cerinţa noastră era măcar să acopere inflaţia.

Cei care ne conduc cunosc problemele acestea de mai mult de patru ani. În aceşti ultimi patru ani…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în februarie 2023 – iarnă sau primăvară timpurie?

Publicat

Februarie 2023 este luna pe care am putea să o caracterizăm printr-o imagine sugestivă: un echilibru fragil, care se poate rupe oricând și ne poate duce în orice extremă. Fie va fi vorba despre o revenire a iernii și chiar cu aspecte mai severe sau vom putea avea parte de o primăvară timpurie, care să facă uitată iarna care aproape a durat două săptămâni și la noi.

Și totul depinde, iarăși, de cum se va comporta vortexul stratosferic. Specialiștii de la Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu (ECMWF) au ales să meargă pe o estimare curajoasă, a unei luni februarie foarte reci. Dacă se va confirma scenariul lor, s-ar putea ca luna februarie 2023 să intre în top 3 cele mai reci luni februarie.

Context sinoptic:

Climatologic vorbind, dacă ne uităm la datele istorice înregistrate, chiar dacă februarie este ultima lună de iarnă, iar apropierea primăverii ne face să visăm cu ochii deschiși la zile mai calde, lucrurile nu stau neapărat așa și Făurar mai păstrează încă din caracteristicile severe ale lunii ianuarie, de exemplu.

Astfel că, în continuare, pe fondul unor advecții reci pe o circulație N, NE și NV, pot aduce valori de temperatură foarte scăzute și chiar episoade de ger. Nici ninsorile și chiar episoadele de viscol sever. Să nu uităm că ”viscolul cel mare”, cum este cunoscut cel din anul 1954, a avut loc fix în luna februarie.

Dar anii au trecut, discuțiile despre vreme, mai ales pe termen lung, nu au cum să nu ia în calcul și schimbările climatice majore, încălzirea globală și aspecte nestudiate, poate, suficient, încă, cum ar fi activitatea solară sau impactul asupra centrilor barici a unui vortex slab sau puternic.

După cum v-am prezenta și noi, dar și mai în detaliu și bine colegii de la Climatologie și Prognoze Globale, sfârșitul lunii ianuarie a adus în stratosferă un episod de încălzire stratosferică rapidă (SSW) considerat minor (prin faptul că viteza vânturilor zonale nu a coborât sub 0, determinând astfel schimbarea direcției lor, dar a fost totuși o încălzire stratosferică care a transmis rapid semnale și către troposferă, dacă este să ne uităm la coborârea arctică care a adus aerul foarte rece și gerul care persistă de mai bine de o săptămână la nivelul țării noastre.

Strict la nivel stratosferic, lucrurile nu sunt încă înclinate înspre o balanță sau alta. Nu este exclusă nici o nouă încălzire stratosferică care să destabilizeze vortexul, dar nici varianta prin care vortexul să se refacă rapid. Ce înseamnă aceasta? Că putem aveam, în primul caz, o continuare a ”parfumului” de iarnă pe care ni l-a adus acest început de februarie (în caz de nou SSW) sau că putem intra pe un proces de încălzire care apoi cu greu va mai putea fi dislocat.

În cele mai noi rulări, modelul european, ECMWF, merge, în luna februarie, pe o persistență la nivelul țării noastre a unui regim anticiclonic, fie că vorbim de dorsala anticiclonului Azoric în săptămâna 06 – 12 februarie, a Est-Europeanului (13 – 19 februarie) sau al unui brâu anticilonic între Azori și Est – European în ultima săptămână din lună (20 – 27 februarie).

Din punct de vedere al circulației atmosferice, februarie pare a fi luna discrepanțelor majore, trecând extrem de repede de la o circulație atlantică (care să ducă abaterile termice de la 850 hPa) și la valori cu +10, +12 grade peste normal) la momentele în care intră pe o circulație NE, ce aduce coborâri polare / arctice viguroase.

Temperaturi:

ECMWF a decis să meargă, pentru luna februarie, pe un regim termic cum nu am mai avut de mult timp la nivelul țării noastre, caracterizând o lună mai rece decât normalul climatologic, cu abateri care, prin sudul Moldovei, NV Dobrogei, zonele montane și Transilvania, ar putea ajunge și la –3 grade față de normele climatologice.

Prin restul Munteniei, centrul Moldovei, Maramureș, mare parte din Banat și Crișana regimul termic lunar va fi tot sub norme, cu valori de –0.5 spre –1 grad. Oltenia, vestul Banatului și nordul Moldovei sunt regiunile care vor avea un februarie normal din punct de vedere termic.

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 06 – 12 februarie va fi foarte rece la nivelul întregii țări, săptămâna 13 – 19 februarie va fi una cu regim termic normal, iar ultima săptămână din februarie vine cu o încălzire ușoară, doar prin zonele montane urmând să fie temperaturi normale pentru data din calendar.

Precipitații:

Luna februarie nu este o lună care să exceleze din punct de vedere al regimului de precipitații. În bună parte din țară acestea se apropie de 30 – 40 l/mp și cantități mai mari de 40 de l/mp avem mai ales prin zonele montane.

ECMWF estimează o lună februarie deficitară în cea mai mare parte din țară, excepția urmând să fie dată de Apuseni, Munții Banatului, Transilvania, nordul Orientalilor, regiuni cu un regim pluviometric normal / excedentar.

Astfel, prin Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, vestul extrem al Banatului, abia se vor strânge 15 – 20, 25 de l/mp, în timp ce în restul zonelor vorbim de 30 – 40, izolat 50 de l/mp, cu cele mai mari cantități acumulate în zona Munților Banatului, Apuseni și nordul extrem al Orientalilor (50 – 60 de l/mp).

Defalcat pe săptămâni, săptămânile 06 – 12 și 13 – 19 februarie vin cu deficit de precipitații, pentru ca abia ultima săptămână din lună, 20 – 27 februarie să vină cu precipitații în limita normală a intervalului.

Nu vor lipsi nici ninsorile din peisaj, dar ele, cel puțin la cum arată estimările, vor prefera mai ales zonele montane, Transilvania și Maramureșul, iar prin celelalte regiuni vor fi destul de slabe.

Articol realizat de Prognozemeteo – Vremea în România

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Constanța și Tulcea, sub avertizare meteo cod galben de vânt puternic. Rafale de 60 de kilometri pe oră

Publicat

tulcea port vant

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare meteo cod galben de vânt puternic pentru zona de litoral a judeșelor Tulcea și Constanța.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala  intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 de kilometri pe oră.

Zone vizate:

Zona de litoral a județului Constanta, respectiv zona localităților: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia.

Zona de litoral a județului Tulcea, respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urmările COVID: umbră lungă asupra creierului și a memoriei și tulburări cognitive, la un an după boală

Publicat

ati covid alba iulia 1000x600.jpg

Un nou studiu italian, coordonat de Universitatea de Stat din Milano, a concluzionat că urmările COVID pot afecta creierul și memoria, chiar și la un an după ce o persoană a trecut prin boală.

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale COVID, însă boala poate duce la complicații neurologice, cu afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și cognitive.

Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar și la un an după infectare.

Din șapte pacienți, la trei s-au descoperit modificări în anumite zone ale creierului

Cercetătorii au studiat 7 pacienți cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăți de concentrare și așa-numita „ceață” mentală), care nu se plângeau niciodată înainte de COVID.

În urma cercetăeii s-a  evidențiat prezența unor modificări în anumite zone ale creierului la trei dintre pacienți. S-a stabilit că a fost afectată memoria, circuitele care reglează atenția și echilibrul și cele care reglează energia mentală, motivația și, într-o anumită măsură, comportamentul.

Dintre aceștia, unul – care avea o tulburare cognitivă mai severă – a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea și implicată în boala Alzheimer.

Ceilalți patru pacienți examinați, deși se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcțiilor cerebrale, sugerând că urmările COVIDd ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienți care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.

„Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, „oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-COVID și pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe