Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: O ”casă nouă”, cu fonduri REGIO, pentru troleibuzele și autobuzele moderne, ”prietenoase cu mediul”, din municipiul Brașov

PublicatDin luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov și turiștii care vizitează acest mare oraș din Regiunea Centru vor călători cu 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid, ce se vor achiziționa printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio.

Aceste vehicule moderne vor avea și o ”nouă casă”, prin semnarea – de către primarul George Scripcaru și de către Simion Crețu, directorul general ADR Centru – a contractului de finanțare pentru proiectul ”Infrastructura de garaj pentru transport public”. Finanțarea proiectului, cu o valoare totală de peste 16,7 milioane euro, este susținută de către Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020, ce este coordonat în regiunea noastră de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Prin semnarea acestui contract, municipalitatea brașoveană va dezvolta sistemul de mobilitate publică, folosind resurse în valoare totală de peste 65,8 milioane euro, pentru achiziția de vehicule, modernizarea tramei stradale și a garajelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului de mobilitate alternativă și a monitorizării traficului.

Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută de deplasare, precum și de dezvoltarea de noi zone urbane, care au probleme de accesibilitate. Pe de altă parte, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturismele parcate, lipsa pistelor de biciclete și a sistemelor de management al traficului și al parcărilor publice, complică situația.

Ca atare, municipalitatea a pregătit mai multe proiecte finanțabile din surse publice europene pentru reducerea emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public. Concret, s-a avut în vedere descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transport, în special în zona centrală a municipiului.

Achiziția de mijloace de transport public moderne, culoarele dedicate pentru transportul public și un nou sistem de garaje pentru vehicule au fost prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții.

”Cetățeanul din Brașov poate vedea acum un exemplu concret de integrare și corelare a proiectelor finanțate din fonduri europene. Noi, la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, am colaborat cu echipele tehnice și am sprijinit viziunea de dezvoltare a edililor brașoveni, pe de o parte pentru înlocuirea vehiculelor poluante, cu vechime ridicată, dar și pentru definirea rutelor care vor fi utilizate de vehiculele noi, eficiente energetic și cu un nivel redus de emisii poluante.

Aceste investiții se vor corela cu noul garaj al RATBv, de pe strada Hărmanului, ce va fi realizat prin actualul proiect. La acestea se adaugă terminalul de transfer intermodal de la Gară, parcarea modernă din Bartolomeu, noile trasee pietonale și de biciclete, precum și sistemele de monitorizare a traficului din oraș. Practic, municipiul Brașov are la dispoziție peste 58 milioane euro, din fonduri europene REGIO, pentru șapte proiecte ale complexului sistem al mobilității urbane, la care se adaugă investițiile pentru trasee pietonale și de biciclete, adică încă două proiecte ce vor atrage peste două milioane euro, fonduri nerambursabile.

Astfel, beneficiind de resurse europene în cuantum de peste 60 milioane euro, pe care le coordonează Agenția noastră, în Brașov vor crește atât eficiența activității de transport public, cât și gradul de atractivitate a modurilor alternative de transport”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Descrierea investiției:

Proiectul vizează realizarea unui complex cu o suprafață construită la sol de 11.740 mp, la care se adaugă platforma de garare a vehiculelor, care va oferi condiții adecvate pentru parcarea acestora și executarea lucrărilor de întreținere și reparații.

Pe actualul amplasament din strada Hărmanului vor fi demolate construcțiile și platforma existentă, în vederea eliberării terenului pentru construirea noilor spații, cu excepția clădirii ”Anexa B” a corpului C7, care va fi consolidată și reabilitată. Noul garaj va fi o hală închisă, pe structură metalică, la care se vor adăuga spații tehnice și administrative specifice.

În complex se vor realiza întreținerea și repararea autovehiculelor de transport public, verificări tehnice și Inspecții Tehnice Periodice, spălarea și curățarea autovehiculelor, în interior și exterior, reparații de tinichigerie și vopsitorie, schimbul de anvelope, inclusiv vulcanizarea și echilibrare roților, dar și alimentarea cu carburanți.

Toate spațiile nou create, dar și cele reabilitate vor fi dotate cu instalații de alimentare cu apă rece și caldă; canalizare; de separare a substanțelor poluante; instalații termice și electrice; precum și sisteme de detecție, semnalizare/avertizare precum și stingere a incendiilor.

Întregul complex va fi realizat pe o suprafață de peste 5,2 ha, din care peste 20% vor fi spații verzi, cu rol antipoluant și estetic. Spațiul verde cu arbori și arbuști va înconjura perimetral toată incinta, pentru crearea unei perdele de protecție împotriva noxelor și a zgomotului. În acest complex, platforma de parcare alocată pentru flota de transport public va avea 2,5 hectare, iar suprafața totală a halelor și spațiilor anexă va fi de circa 1,2 hectare.

”Astăzi am semnat un nou contracte de finanțare, de 16 milioane de euro, care vizează unul dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalității pentru perioada următoare, cel al mobilității urbane, cu accent pe transportul în comun. Este vorba de construirea unui garaj modern, adaptat noului parc auto al societății de transport, care a crescut ca și număr, dar și ca tipuri de mijloace de transport, Municipalitatea accesând fonduri nerambursabile pentru achiziția a 133 de autobuze electrice și troleibuze.

Pe lângă nevoia evidentă a unei astfel de facilități, semnarea acestui proiect este și o bucurie, având în vedere că acest proiect a fost pe lista de rezerve și, până la începutul acestui an, nu eram siguri că vom obține aceste fonduri. Garajul vine ca o completare firească a investițiilor în ceea ce înseamnă transformarea transportului în comun în principala modalitate de transport în Brașov.

Avem deja în derulare achiziția de autobuze electrice și troleibuze, benzile dedicate, terminalul de la gară, Park&Ride-ul din Bartolomeu și mai urmează să semnăm contractul de finanțare pentru extindere sistemului de management informatizat al sistemului de transport public. Putem spune că obiectivele propuse în Planul de Mobilitate Urbană și în cel privind calitatea aerului sunt foarte aproape de a fi atinse.

Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea acestui sistem de transport, folosind vehicule ecologice, reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru“, a declarat primarul George Scripcaru.

Datele proiectului:

Proiectul cu titlul ”Infrastructura de garaj pentru transport public” este finanțat prin Prioritatea de investiții 4.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează reducerea emisiilor de carbon. Proiectul are o valoare totală de 76.440.247,46 lei, din care finanțarea nerambursabilă alocată este de 71.317.373,87 lei, respectiv peste 15.59 milioane euro, la care se adaugă contribuția municipalității, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Termenul estimat de finalizare a proiectului este data 31.10.2022.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, în regiunea italiană Lombardia nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de coronavirus, în utimele 24 de ore

Publicat

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, regiunea italiană Lombardia nu a înregistrat niciun deces cauzat de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Asta în condițiile în care zona a fost cea mai afectată din Italia, din cauza coronavirusului.

Și la nivel național s-au înregistrat date optimiste, înregistrându-se, în ultimele 24 de ore doar 50 de decese, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Protecţie Civilă.

În total, de la începutul pandeniei, în Italia s-au înregistrat 32.785 de decese, iar 229.858 de persoane s-au infectat cu COVID-19.

În Italia, cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat în regiunea Lombardia –  87.110, dintre şi 15.840 de persoane au decedat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Opt pacienți şi cinci angajaţi ai unui centru pentru tineri cu HIV din Vrancea, testaţi pozitiv cu COVID-19

Publicat

Opt beneficiari şi cinci angajaţi de la Centrul “Sfânta Maria” din Goleşti al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, în care sunt internaţi tineri cu HIV, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, în urma unei anchete epidemiologice, au informat, marţi, reprezentanţii instituţiei.

“La Centrul ‘Sfânta Maria’ din Goleşti avem opt beneficiari depistaţi pozitivi, dintre care şapte internaţi la Spitalul Municipal Adjud şi unul la secţia de Boli infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Pantelimon’ Focşani. Numărul total de angajaţi depistaţi pozitiv ar fi de cinci, dar, între timp, o persoană s-a negativizat, având două teste consecutive negative, unul duminică şi unul luni”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.

Prezenţa virusului SARS-CoV-2 în cadrul centrului rezidenţial a fost descoperită după ce unul dintre beneficiari a ajuns la spital şi a fost testat pentru noul coronavirus.

“În cursul săptămânii trecute, una dintre beneficiare ar fi manifestat o inflamare a ganglionilor. A fost prezentată pentru consult medical la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Focşani.Când a ajuns la spital, i s-a făcut şi testul pentru COVID-19, care a ieşit pozitiv. În urma anchetei epidemiologice au fost testaţi toţi beneficiarii, în număr de 14, precum şi toţi angajaţii centrului. În momentul de faţă, atât beneficiarii, cât şi personalul sunt asimptomatici”, a precizat Adina Lăscan.

Potrivit acesteia, Centrul Rezidenţial “Sfânta Maria” de la Goleşti a fost complet izolat încă din data de 10 martie, lucrându-se în ture succesive a câte două săptămâni de izolare, iar după încetarea stării de urgenţă, în centru se continuă cu o schemă de lucru prelungită.

Centrul “Sfânta Maria” este a doua structură rezidenţială a DGASPC Vrancea în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. În cursul lunii aprilie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice (CRPV) Odobeşti s-au înregistrat un număr de 41 de cazuri de COVID-19, dintre care 25 în rândul beneficiarilor şi 16 în rândul angajaţilor. În prezent, un singur beneficiar al CRPV se mai află internat în spital. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 1,5 milioane hectare de culturi agricole, calamitate de secetă

Publicat

În România avem 1,6 milioane de hectare de culturi agricole calamitate de secetă, iar 941.000 de hectare au fost deja verificate, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

“În ceea ce priveşte procesele verbale de constatare a pagubelor, din înştiinţările făcute de către fermieri, sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acum – 941.000 de hectare. Sigur, aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează continuu şi sâmbătă şi duminică, pentru că noi, la finele lunii mai, vrem să avem încheiate aceste procese verbale, iar până la 15 iunie să avem sintezele pe judeţe, pe comune, pe parcele, ca să ştim cum anume vom face despăgubirile”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a făcut un apel la fermieri şi la cei care fac parte din echipele de constatare, pentru că în unele judeţe,
“suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate”.

“Vreau să fac un apel şi la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din comisiile de constatare, pentru că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. Probabil, fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi fac procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba. Noi vrem să-i despăgubim pe toţi cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm şi vom face aceste despăgubiri trebuie să fie date reale”, a adăugat Adrian Oros. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Europa relaxează şi mai mult restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului

Publicat

Ţările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, în contextul în care numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus rămâne în general scăzut comparativ cu perioada de vârf, notează luni dpa.

În Austria, autorităţile intenţionează să relanseze la finalul lunii mai viaţa culturală prin autorizarea evenimentelor evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori. Aceştia vor trebui să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru.

Începând de luni, 25 mai, autorităţile de la Copenhaga le permit persoanelor cu reşedinţa permanentă în ţările nordice şi în Germania să călătorească pe teritoriul danez dacă ele deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez.

O decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt închise de la jumătatea lunii martie, este încă în aşteptare. Guvernul danez urmează să furnizeze până vineri informaţii despre redeschiderea sezonului turistic, ţinând cont de evoluţiile epidemiologice.

În Germania, restricţiile pentru încetinirea propagării noului coronavirus sunt relaxate în grade diferite în cele 16 landuri. Restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară începând de luni.

Unele landuri, precum Mecklenburg – Pomerania Inferioară (nord-est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt în prezent deschise germanilor cu reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise de luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg începând din 29 mai.

În Bavaria (sud-est), sunt redeschise de luni părţile indoor ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămân închise. În Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou începând din 28 mai.

De asemenea, în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg – Pomerania Inferioară de luni sunt redeschise piscinele în aer liber.

Începând din 25 mai, în Grecia călătorii neaflaţi în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică.

La finalul lunii mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 iunie. De la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Islanda, sunt permise din nou începând de luni, 25 mai, evenimentele cu cel mult 100 de participanţi.

Relaxarea măsurilor de izolare continuă şi în Italia prin redeschiderea din 25 mai a sălilor de fitness şi a piscinelor, iar din 15 iunie a cinematografelor şi a teatrelor. Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 iunie.

De la 30 mai, în Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică. Elevii din şcolile primare pot reveni la cursuri de luni (25 mai), iar redeschiderea celorlalte niveluri de învăţământ este prevăzută pentru 1 iunie.

Începând de luni, 25 mai, Polonia le permite şcolilor primare să primească din nou elevi, dar lasă decizia la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţământ. Universităţile vor putea găzdui cursurile pentru studenţii din anii terminali şi pe cele care nu pot fi ţinute online.

În Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de luni în prima etapă a planului în patru faze pentru revenirea la condiţii normale.

În prima fază, este permisă doar intrarea unei treimi din numărul obişnuit de persoane în biserici, muzee şi magazine. De asemenea, sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Totuşi, continuă să se aplice restricţii în privinţa plimbării şi a activităţilor sportive – acestea sunt permise pentru câte cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vârste între 14 şi 70 de ani.

Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru părinţi cu copii şi pentru persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă în orice interval orar.

Aceste măsuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de luni dimineaţa la faza a doua a planului. AGERPRES

Citește mai departe