EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Aproximativ 33.000 de persoane au fost înşelate prin metoda „investment fraud”. Prejudiciu de 89 milioane euro

O grupare infracțională a păcălit aproximativ 33.000 de investitori prin metoda „investment fraud”, atrăgând fonduri prin asistență telefonică pentru investiții în platforme online fictive, oferind promisiunea unor câștiguri substanțiale.
DIICOT a efectuat, joi, şase percheziţii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.
Activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Germania. Concomitent, au fost efectuate percheziţii domiciliare în Israel, Bulgaria şi Georgia, fiind organizat şi un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2017-2020, o grupare infracţională a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane
Până în anul 2020, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.
Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupării.
În realitate, investiţiile promise nu au fost efectuate, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.
Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească iniţial sume mici, cuprinse între 200 şi 250 de euro, pentru care urmau să obţină profituri ridicate.

Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.
În România, doi membri ai acestei grupări au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba, implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.
Aceştia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obţinute de către organele de urmărire penală.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unităţi de stocare a datelor şi sume de bani, respectiv 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.
Cu ocazia activităţilor desfăşurate, două persoane urmărite internaţional au fost identificate şi arestate.
Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.
Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din Poliţia Română.
La activităţile din România au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei din Germania. AAgerpres
EVENIMENT
La Zlatna vor fi amplasate șase stații de încărcare pentru vehicule electrice. Locații și valoarea investiției. Licitație, în SEAP

La Zlatna urmează să fi amplasate șase stații de încărcare pentru vehicule electrice, printr-o investiție de peste 1,1 milioane de lei.
Primăria Zlatna a lansat pe 15 mai, în platforma SEAP, o licitație pentru construirea a șase staţii de încărcare vehicule electrice în oraș.
Valoarea totală a contractului este estimată la 1.179.883,1 lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin AFM.
Potrivit documentației, fiecare stație trebuie să asigure minimum două puncte…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Tânăr din Dej a căzut cu mașina de pe un pod în Valea Salcă. A rupt parapetul de protecție

O mașină a căzut, joi seară, în Valea Salcă din Dej, după ce a derapat pe pod și a rupt parapetul de protecție.
Primele informații arată că șoferul, un tânăr, circula cu viteză pe podul peste Valea Salcă și a pierdut controlul volanului.
Mașina în care se afla a derapat, a rupt parapetul și a căzut în vale cu roțile în sus.
Șoferul a reușit să iasă singur din mașină.
Vom reveni cu detalii.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

16 mai: Ziua Internațională a Trăitului Împreună în Pace, marcată anual pe 16 mai, reprezintă un important moment de reflecție asupra valorilor fundamentale care susțin armonia socială la nivel global.
Această zi, instituită oficial de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin Rezoluția 72/130, invită toate națiunile, organizațiile și indivizii să promoveze reconcilierea și solidaritatea pentru construirea unei lumi pașnice.
Inițiativa creării acestei zile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zeci de arhitecți cer Primăriei Cluj-Napoca achiziționarea Palatului Telefoanelor și includerea pe lista monumentelor istorice

Aproape 50 de arhitecți și activiști cer Primăriei Cluj-Napoca, printr-o scrisoare deschisă, achiziționarea Palatului Telefoanelor, includerea sa pe lista monumentelor istorice și deschiderea pentru publicul larg.
Aproape 50 de arhitecți și reprezentanți ai mediului asociativ solicită Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca achiziționarea Palatului Telefoanelor, clasarea clădirii pe lista monumentelor istorice și deschiderea ei pentru publicul larg pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro