EVENIMENT
Foto/ VIDEO: Doi câini-salvatori din România, premiați de autoritățile din Albania. Un labrador adoptat și o maidaneză, au descoperit zeci de victime ale cutremurului

Billy şi Challapa sunt cei doi câini-eroi care, împreună cu voluntarii de la Clubul Câinilor Utilitari și pompierii români au participat la salvarea victimelor cutremurului din Albania. Ei au fost premiaţi de autorităţile albaneze, „în semn de recunoştinţă pentru eforturile eroice depuse în timpul operaţiunilor de căutare şi salvare” din zona afectată de cutremur.
Vlad Popescu și Romică Chințoi, cei doi voluntari de la Clubul Câinilor Utilitari, împreună cu câinii lor, s-au întors acasă în data de 1 decembrie, după aproape o săptămână petrecută în Albania.
În timpul în care au stat acolo, ei au postat poze și filme cu intervențiile lor, iar la întoarcere au povestit despre ei și despre câinii lor.
„Scopul nostru la Clubul Câinilor Utilitari este să dezvoltăm în România echipe de câini care să facă față în astfel de situații. Este o necesitate mare de a suplimenta forțele militare și noi sperăm să fim considerați parteneri pentru asemenea intervenții”, spune Vlad Popescu.
Vlad are 39 de ani și pe ultimii 15 i-a petrecut dresând câini. La Clubul Câinilor Utilitari, ONG-ul care antrenează patrupede, e de puțin timp. „Banii pe care îi câștig la dresaj, îi cheltui la Club”, glumește el.
Vlad Popescu a găsit-o pe Challapa în fostul bazin din Giulești Pe Challapa a salvat-o din ruinele fostului bazin polo din Giulești, acum cinci ani. Challapa este o maidaneză neagră, cu păr scurt și botul ascuțit.
„Era urâtă ca spuma mării”, râde Vlad de partenera lui patrupedă. Era doar cât palma când a găsit-o. Neagră, cu urdori la ochi, nimeni nu a vrut să o adopte și în final, instructorul a păstrat-o. Acum e dragostea lui.
Challapa nu-și scapă din ochi stăpânul și îi atrage gălăgios atenția că a uitat să-i dea recompensa pentru că a fost un cățel cuminte. Se freacă de piciorul lui Vlad, arătându-i, șmecherește, că știe să execute comanda „la picior”. Stăpânul scoate din buzunar premiul: cașcaval tăiat cubulețe.
„Este câine maidanez, dar uite că poate fi dresat. Și eu am arătat, prin Challapa, că și câinii fără pedigree pot fi educați, pot învăța trucuri, pot ajunge să participe la misiuni”, spune Vlad, cu o nuanță de mândrie în glas.
Romică Chințoi a ajuns din întâmplare să facă parte din Club. L-a adoptat pe Billy, un labrador de opt ani energic, și a vrut să-l dreseze. De atunci nu a mai plecat.
„L-am prins, a ajuns acum să facă numai mocangeli pentru noi”, glumește partenerul său.
„Vlad a știut să trezească pasiunea în noi. Când am ajuns eu, era deja formată o gașcă de oameni și m-am îndrăgostit de ei”, își mărturisește Romică alegerea de a renunța la fostul job și de a deveni, treptat, la rândul său, dresor de câini.
Când au aflat că pot ajuta în misiunea din Albania, Vlad și Romică nu au stat pe gânduri. Și-au făcut bagajele și au plecat la aeroport.
Pentru voluntari și partenerii lor necuvântători, intervenția din Albania a fost prima misiune de o dificultate mai mare. Deși fiecare misiune are specificul ei, ce a fost în Durres nu poate fi comparat nici pe departe cu operațiunile de căutare a unor persoane dispărute, împreună cu polițiștii, spun cei doi.
Pentru ei, prima operațiune la cutremur nu s-a putut compara cu ce fac de obicei la antrenamentele de la Club și teama de eșec într-un context atât de dificil și emoționant a fost mai mare decât încrederea în prietenii lor patrupezi.
„Noi facem asta din pasiune, dar dacă putem să facem și un bine, cu atât mai mult”, spune Vlad
„Din cauză că a fost cu totul altceva decât la antrenament, misiunea asta a fost cu foarte multe îndoieli. Pentru că pompierii spun că au nevoie de câine. Ai dat drumul la câine, câinele dă niște semne că a găsit ceva și zici băi, e pe bune sau în stresul ăsta câinele meu a dat un semn greșit? Că pe urmă pompierul sapă zece ore și poate nu sapă bine”, a explicat Vlad. „E frica asta că poți greși”, îi dă dreptate Romică.
Vlad speră că el și colegii lui vor ajunge să fie priviți cu mai multă încredere de către autorități, mai ales acum, când și-au dovedit utilitatea mai mult ca oricând.
Pasiunea care face bine Diferențele unesc, nu separă, fiindcă mereu va exista ceva în comun, iar dovada este la Clubul Câinilor Utilitari. Deși voluntarii au joburi diferite, hobby-uri diferite și preferințe diferite, îi unește aceeași pasiune: câinii.
Atât Challapa, cât și Billy, au obținut atestate de la Centrul Chinologic din Sibiu în urma unui examen pe care l-au dat acum doi ani, putând astfel să participe la misiuni la fel ca orice câine pregătit de Ministerul Afacerilor Interne.
În Albania, Challapa și Billy au lucrat împreună cu camarazii lor de la MAI, Speedy și Thor.
Sursa: libertatea.ro
Sursa foto/ video: Facebook/ Clubul Câinilor Utilitari
EVENIMENT
Premieră în sistemul de sănătate: Se vor introduce criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță că cel mai probabil în august vor fi introduse criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale, o premieră în sistemul sanitar românesc.
Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu de reforme care vizează stimularea performanței în sănătate, scrie Mediafax.
Alături de această noutate, vor fi regândiți și indicatorii de performanță pentru managerii unităților sanitare. Scopul este îmbunătățirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Preotul DJ mixează la Cluj: Îmi pun sufletul pe scenă ca preot. Transmit mesaje creștine, despre pace, natură, toleranță

DJ Padre Guilherme, preot catolic din Portugalia, va urca, joi seara, pe scena din Piața Cipariu din Cluj-Napoca unde va mixa cu ocazia Zilei Tinerilor Catolici.
”Trebuie să îmi pun sufletul pe scenă ca preot și asta fac, mixez această credință, dar nu aduc numai mesaje creștine, ci, de asemenea, mesaje importante în această lume în care trăim, cum ar fi respectul pentru natură, pentru culturi, toleranța, pacea care este o valoare de care trebuie să avem grijă cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alexandra Pop, student militar din Alba Iulia la Academia Navală, se află în marș de instrucție pe nava școală ”Bricul Mircea”

Alexandra Pop, o tânără din Alba Iulia, student la Academia Militară Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, specializarea Navigație, Hidrografie și Echipamente Navale, se află în aceste zile pe vestita navă de instrucție, bricul ”Mircea”.
Alexandra este absolventă a Colegiului Național Miilitar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, promoția 2023. Aceasta vrea să ajungă ofițer-inginer al armatei române.
În aceste momente, tânăra se află plecată în marșul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Mai mulți elevi au ieșit în stradă, în Piața Cetății din Alba Iulia. Protest față de intenția Guvernului de a tăia bursele

Consiliul Județean al Elevilor Alba a organizat joi, 3 iulie, un protest în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul a început la ora 19:00 și a avut scopul de a atrage atenția asupra situației elevilor din întreaga țară, care protestează încă de săptămâna trecută.
„Reducerea burselor este o acțiune care vizează direct elevii de pretutindeni, astfel vrem să facem tot posibilul ca vocea elevilor să fie ascultată, nu doar auzită”, transmit reprezentanții Consiliului…
Citește mai mult pe Alba24.ro