Connect with us

EVENIMENT

Foto/ VIDEO: Doi câini-salvatori din România, premiați de autoritățile din Albania. Un labrador adoptat și o maidaneză, au descoperit zeci de victime ale cutremurului

Publicat

Billy şi Challapa sunt cei doi câini-eroi care, împreună cu voluntarii de la Clubul Câinilor Utilitari și pompierii români au participat la salvarea victimelor cutremurului din Albania. Ei au fost premiaţi de autorităţile albaneze, „în semn de recunoştinţă pentru eforturile eroice depuse în timpul operaţiunilor de căutare şi salvare” din zona afectată de cutremur.

Vlad Popescu și Romică Chințoi, cei doi voluntari de la Clubul Câinilor Utilitari, împreună cu câinii lor, s-au întors acasă în data de 1 decembrie, după aproape o săptămână petrecută în Albania.

În timpul în care au stat acolo, ei au postat poze și filme cu intervențiile lor, iar la întoarcere au povestit despre ei și despre câinii lor.

„Scopul nostru la Clubul Câinilor Utilitari este să dezvoltăm în România echipe de câini care să facă față în astfel de situații. Este o necesitate mare de a suplimenta forțele militare și noi sperăm să fim considerați parteneri pentru asemenea intervenții”, spune Vlad Popescu.

Vlad are 39 de ani și pe ultimii 15 i-a petrecut dresând câini. La Clubul Câinilor Utilitari, ONG-ul care antrenează patrupede, e de puțin timp. „Banii pe care îi câștig la dresaj, îi cheltui la Club”, glumește el.

Vlad Popescu a găsit-o pe Challapa în fostul bazin din Giulești Pe Challapa a salvat-o din ruinele fostului bazin polo din Giulești, acum cinci ani. Challapa este o maidaneză neagră, cu păr scurt și botul ascuțit.

„Era urâtă ca spuma mării”, râde Vlad de partenera lui patrupedă. Era doar cât palma când a găsit-o. Neagră, cu urdori la ochi, nimeni nu a vrut să o adopte și în final, instructorul a păstrat-o. Acum e dragostea lui.

Challapa nu-și scapă din ochi stăpânul și îi atrage gălăgios atenția că a uitat să-i dea recompensa pentru că a fost un cățel cuminte. Se freacă de piciorul lui Vlad, arătându-i, șmecherește, că știe să execute comanda „la picior”. Stăpânul scoate din buzunar premiul: cașcaval tăiat cubulețe.

„Este câine maidanez, dar uite că poate fi dresat. Și eu am arătat, prin Challapa, că și câinii fără pedigree pot fi educați, pot învăța trucuri, pot ajunge să participe la misiuni”, spune Vlad, cu o nuanță de mândrie în glas.

Romică Chințoi a ajuns din întâmplare să facă parte din Club. L-a adoptat pe Billy, un labrador de opt ani energic, și a vrut să-l dreseze. De atunci nu a mai plecat.

„L-am prins, a ajuns acum să facă numai mocangeli pentru noi”, glumește partenerul său.

„Vlad a știut să trezească pasiunea în noi. Când am ajuns eu, era deja formată o gașcă de oameni și m-am îndrăgostit de ei”, își mărturisește Romică alegerea de a renunța la fostul job și de a deveni, treptat, la rândul său, dresor de câini.

Când au aflat că pot ajuta în misiunea din Albania, Vlad și Romică nu au stat pe gânduri. Și-au făcut bagajele și au plecat la aeroport.
Pentru voluntari și partenerii lor necuvântători, intervenția din Albania a fost prima misiune de o dificultate mai mare. Deși fiecare misiune are specificul ei, ce a fost în Durres nu poate fi comparat nici pe departe cu operațiunile de căutare a unor persoane dispărute, împreună cu polițiștii, spun cei doi.

Pentru ei, prima operațiune la cutremur nu s-a putut compara cu ce fac de obicei la antrenamentele de la Club și teama de eșec într-un context atât de dificil și emoționant a fost mai mare decât încrederea în prietenii lor patrupezi.

„Noi facem asta din pasiune, dar dacă putem să facem și un bine, cu atât mai mult”, spune Vlad

„Din cauză că a fost cu totul altceva decât la antrenament, misiunea asta a fost cu foarte multe îndoieli. Pentru că pompierii spun că au nevoie de câine. Ai dat drumul la câine, câinele dă niște semne că a găsit ceva și zici băi, e pe bune sau în stresul ăsta câinele meu a dat un semn greșit? Că pe urmă pompierul sapă zece ore și poate nu sapă bine”, a explicat Vlad. „E frica asta că poți greși”, îi dă dreptate Romică.

Vlad speră că el și colegii lui vor ajunge să fie priviți cu mai multă încredere de către autorități, mai ales acum, când și-au dovedit utilitatea mai mult ca oricând.

Pasiunea care face bine Diferențele unesc, nu separă, fiindcă mereu va exista ceva în comun, iar dovada este la Clubul Câinilor Utilitari. Deși voluntarii au joburi diferite, hobby-uri diferite și preferințe diferite, îi unește aceeași pasiune: câinii.

Atât Challapa, cât și Billy, au obținut atestate de la Centrul Chinologic din Sibiu în urma unui examen pe care l-au dat acum doi ani, putând astfel să participe la misiuni la fel ca orice câine pregătit de Ministerul Afacerilor Interne.

În Albania, Challapa și Billy au lucrat împreună cu camarazii lor de la MAI, Speedy și Thor.

Sursa: libertatea.ro
Sursa foto/ video: Facebook/ Clubul Câinilor Utilitari

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Bărbat prins în flagrant delict pe A3 în timp ce transporta țigări de contrabandă

Publicat

whatsapp image 2024 04 30 at 16.32.01.jpeg

Un bărbat a fost prins de polițiști, pe Autostrada Transilvania (A3), în timp ce transporta țigări de contrabandă.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani din Satu Mare a fost depistat de polițiști pe tronsonul Nădășelu-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania. Oamenii legii au găsit în autoutilitara condusă de bărbat 200.000 de țigarete fără timbru fiscal, dar și suma de 7.600 de lei.

„La data de 30 aprilie, în jurul orelor 01:30, polițiștii Serviciului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 42 de locuințe sociale, repartizate mai multor familii din Pata Rât

Publicat

locuinte sociale 1.jpg

42 de locuințe sociale au fost repartizate marți mai multor familii din zona Pata Rât, a anunțat primarul Emil Boc. 

Cele 42 de locuințe sociale au fost achiziționate cu finanțare din fonduri norvegiene, prin proiectul Pata 2.0, desfășurat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. Până în prezent, 73 de locuințe au fost achiziționate de ADI – Zona Metropolitană Cluj pentru familii din Pata Rât.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Băsescu e de părere că Emil Boc ar trebui propus pentru prezidențiale: „Liberalii au candidatul și îl ocolesc”

Publicat

boc.jpg

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Partidul Național Liberal ar trebui să îl propună pe primarul Emil Boc la alegerile prezidențiale.

Traian Băsescu a afirmat că primarul Clujului, Emil Boc, este o „variantă reală” pentru PNL la alegerile prezidențiale, în contextul în care „stă mult mai bine în sondaje” decât președintele formațiunii, Nicolae Ciucă.

„Mă gândesc că liberalii au și varianta Emil Boc, care e o variantă reală….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic este internat la Institutul Inimii „în stare stabilă”

Publicat

inst inimii.png

Florin Piersic, internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, este în stare stabilă, sub tratament medicamentos, a declarat managerul instituției.

Actorul Florin Piersic a fost externat, marți, de la Spitalul Militar Cluj-Napoca unde a fost internat în urmă cu 2 săptămâni pentru o intervenție la un genunchi. Ulterior, actorul a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde se află în stare stabilă, sub tratament medicamentos.

Nu se pune problema…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe