EVENIMENT
FOTO VIDEO: Sute de pelerini veniți să se închine la racla cu moaștele sfinte, adusă la Catedrala din Alba Iulia
Tineri și bătrâni, sute de pelerini din toată țara au venit în zi de sărbătoare, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu credință în suflet și smerenie în ochi au venit să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Din curtea Catedralei nu au lipsit nici tarabele cu suveniruri bisericești, de la mătanii din lemn cu cristale Swarovski ce aveau prețuri începând de la 10 lei, până la icoane și cărți bisericești toate se puteau cumpăra de către credincioșii veniți în lăcașul de cult.
Sâmbătă de dimineață, în zi de sărbatoare, sute de credincioși din toată țara au trecut porțile Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni.
Veniți din Reghin, Olt sau chiar Prahova, curtea Catedralei era plină de credincioși care ascultau slujba ținută de un sobor de preoți, faceau fotografii sau vizitau împrejurimile.
Tineri îmbrăcați în haine de sărbătoare și grupuri de bătrâni, au venit să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârșitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor.
A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842.
Sfintele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări datorate vitregiei vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie.
CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
În timp ce o parte a credincioșilor așteptau linișiti să se închine la racla cu moaște, pentru o viața mai bună și sănătate, la tarabele situate în curtea și în afara Catedralei agitația era în toi.
Credincioșii au stat la cozi să cumpere matanii din lemn sau cu pietre Swarovski, cu prețuri ce începeau de la 10 lei, iconițe, cărți despre viața sfiniților sau chiar icoane de mari dimensiuni pictate pe lemn.
Racla cu sfintele moaște a poposit la Catedrala Reîntregirii, vineri, 19 octombrie, în jurul orei 16.30, și va rămâne spre închinare până luni dimineață.
Program Liturgic:
Sâmbătă, 20 octombrie
ora 8:00 – Utrenia și Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
ora 9:30 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 11:30 – Parastas de obște pentru cei adormiți;
ora 18:00 – Vecernia mare cu Litie și Utrenia;
Duminică, 21 octombrie
ora 9:00 – Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni;
ora 10:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor arhieresc;
ora 18:00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
Luni, 22 octombrie
ora 7:00 – Utrenia;
ora 8:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 10:00 – Ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
EVENIMENT
FOTO. Lucrări de 5,5 milioane de lei pe DJ 109Z din Cluj. Sectorul Coasta-Tăușeni va fi ASFALTAT în totalitate

Au demarat lucrările de întreținere pe drumul județean DJ 109Z (DJ 109D) Coasta – Tăușeni – DJ 161K.
La final, sectorul Coasta – Tăușeni va fi asfaltat în totalitate, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Drumul județean Coasta-Tăușeni va fi asfaltat
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, operațiunile vizează sectorul în lungime de aproape cinci kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 0+000 și 4+765, și se vor finaliza cu asfaltarea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O judecătoare a Curții de Apel Alba Iulia s-a pensionat pentru a doua oară în carieră. A acumulat peste 36 de ani de experiență

O judecătoare a Curții de Apel Alba Iulia s-a pensionat pentru a doua oară în cariera de magistrat. Este vorba despre judecătoarea Carmen Marilena Popa, în vârstă de 67 de ani, care a fost eliberată din funcție miercuri, 14 mai 2025.
Este pentru a doua oară când un președinte, în acest caz, președintele interimar Ilie Bolojan, semnează un decret de pensionare pe numele judecătoarei în cauză.
Acesta a mai ieșit la pensie și în 2019, decretul fiind atunci semnat de Klaus…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vineri, 16 mai: Tururile ghidate gratuite revin în Cetatea Alba Carolina. Program și informații pentru turiști

Tururile ghidate gratuite revin în Cetatea Alba Carolina. Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia va fi reluat începând de vineri, 16 mai.
Este vorba despre tururile ghidate gratuite în Cetatea Alba Carolina, care vor oferi atât localnicilor cât și turiștilor oportunitatea de a descoperi bogăția istorică și culturală a acestui simbol al orașului.
Program și informații pentru turiști
Potrivit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Bărbatul care a înșelat un pensionar de 70 de ani din Cluj cu 1,4 milioane lei, arestat preventiv

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a propus judecătorului Judecătoriei luarea măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile față de un bărbat cercetat pentru înșelăciune în formă continuată, propunerea fiind admisă, miercuri, de către judecător.
”În esență, s-a reținut că fapta inculpatul în perioada iulie 2013 – 07 februarie 2025, a indus-o și menținut-o în eroare pe persoana vătămată, în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro