EVENIMENT
FOTO VIDEO: Sute de pelerini veniți să se închine la racla cu moaștele sfinte, adusă la Catedrala din Alba Iulia
Tineri și bătrâni, sute de pelerini din toată țara au venit în zi de sărbătoare, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu credință în suflet și smerenie în ochi au venit să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Din curtea Catedralei nu au lipsit nici tarabele cu suveniruri bisericești, de la mătanii din lemn cu cristale Swarovski ce aveau prețuri începând de la 10 lei, până la icoane și cărți bisericești toate se puteau cumpăra de către credincioșii veniți în lăcașul de cult.
Sâmbătă de dimineață, în zi de sărbatoare, sute de credincioși din toată țara au trecut porțile Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni.
Veniți din Reghin, Olt sau chiar Prahova, curtea Catedralei era plină de credincioși care ascultau slujba ținută de un sobor de preoți, faceau fotografii sau vizitau împrejurimile.
Tineri îmbrăcați în haine de sărbătoare și grupuri de bătrâni, au venit să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârșitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor.
A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842.
Sfintele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări datorate vitregiei vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie.
CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
În timp ce o parte a credincioșilor așteptau linișiti să se închine la racla cu moaște, pentru o viața mai bună și sănătate, la tarabele situate în curtea și în afara Catedralei agitația era în toi.
Credincioșii au stat la cozi să cumpere matanii din lemn sau cu pietre Swarovski, cu prețuri ce începeau de la 10 lei, iconițe, cărți despre viața sfiniților sau chiar icoane de mari dimensiuni pictate pe lemn.
Racla cu sfintele moaște a poposit la Catedrala Reîntregirii, vineri, 19 octombrie, în jurul orei 16.30, și va rămâne spre închinare până luni dimineață.
Program Liturgic:
Sâmbătă, 20 octombrie
ora 8:00 – Utrenia și Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
ora 9:30 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 11:30 – Parastas de obște pentru cei adormiți;
ora 18:00 – Vecernia mare cu Litie și Utrenia;
Duminică, 21 octombrie
ora 9:00 – Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni;
ora 10:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor arhieresc;
ora 18:00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
Luni, 22 octombrie
ora 7:00 – Utrenia;
ora 8:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 10:00 – Ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.
Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.
Ciucă și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2024: Prima secție de vot se deschide în Auckland, Noua Zeelandă. Lista secțiilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidențiale va fi dat în străinătate, prima secție de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.
Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pârtii de schi, iarna 2024-2025 în județele Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Vâlcea. Tarife, program, acces și facilități
Pârtii de schi, iarna 2024-2025 în județele Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Vâlcea. Sezonul de schi începe mai devreme în acest an, în unele zone montane. La Păltiniș Arena se va schia încă din weekendul 23-24 noiembrie. Strat de zăpadă este depus și în munții Șureanu (Alba), Apuseni (Alba și Bihor), în Sibiu la Păltiniș, dar și pe pârtii din Cluj sau Hunedoara.
În funcție de condițiile meteo, pârtiile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”
Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.
Alexandra Papiu, specialist Resurse Umane la Gulermak România, a declarat că au început recrutările de personal deoarece va începe faza de execuție a metroului, inclusiv cea de săpături.
”Printre posturile căutate, se numără ingineri de toate felurile, de la cei de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro