Connect with us

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Sute de pelerini veniți să se închine la racla cu moaștele sfinte, adusă la Catedrala din Alba Iulia

Publicat

moaste

Tineri și bătrâni, sute de pelerini din toată țara au venit în zi de sărbătoare, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu credință în suflet și smerenie în ochi au venit să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Din curtea Catedralei nu au lipsit nici tarabele cu suveniruri bisericești, de la mătanii din lemn cu cristale Swarovski ce aveau prețuri începând de la 10 lei, până la icoane și cărți bisericești toate se puteau cumpăra de către credincioșii veniți în lăcașul de cult.

moaste, catedrala pelerini

Sâmbătă de dimineață, în zi de sărbatoare, sute de credincioși din toată țara au trecut porțile Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni.

Veniți din Reghin, Olt sau chiar Prahova, curtea Catedralei era plină de credincioși care ascultau slujba ținută de un sobor de preoți, faceau fotografii sau vizitau împrejurimile.

moaste, catedrala pelerini

Tineri îmbrăcați în haine de sărbătoare și grupuri de bătrâni, au venit să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârșitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor.

A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842.

Sfintele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări datorate vitregiei vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent.

În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

În timp ce o parte a credincioșilor așteptau linișiti să se închine la racla cu moaște, pentru o viața mai bună și sănătate, la tarabele situate în curtea și în afara Catedralei agitația era în toi.

moate, racla moste, catedrala

Credincioșii au stat la cozi să cumpere matanii din lemn sau cu pietre Swarovski, cu prețuri ce începeau de la 10 lei, iconițe, cărți despre viața sfiniților sau chiar icoane de mari dimensiuni pictate pe lemn.

Racla cu sfintele moaște a poposit la Catedrala Reîntregirii, vineri, 19 octombrie, în jurul orei 16.30, și va rămâne spre închinare până luni dimineață.

Program Liturgic: 

Sâmbătă, 20 octombrie

ora 8:00 – Utrenia și Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
ora 9:30 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 11:30 – Parastas de obște pentru cei adormiți;
ora 18:00 – Vecernia mare cu Litie și Utrenia;

Duminică, 21 octombrie

ora 9:00 – Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni;
ora 10:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor arhieresc;
ora 18:00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;

Luni, 22 octombrie

ora 7:00 – Utrenia;
ora 8:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 10:00 – Ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

 

 

 

EVENIMENT

VIDEO: Medic: La 400-500 de decese pe zi, România pierde o comunitate

Publicat

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a atras atenţia, sâmbătă, că România pierde în fiecare zi o comunitate de dimensiunile unui sat în condiţiile în care numărul de decese de COVID-19 este de 400-500 de oameni zilnic şi a făcut apel la vaccinarea anti-COVID-19.

„Este un număr foarte mare de decese, mai mare decât în valurile precedente. Gândiţi-vă că România, astăzi, la 400-500 de decese pe zi, pierde în fiecare zi un sat. 400-500 de oameni înseamnă o comunitate. Într-o săptămână România va ajunge să piardă o comună – 3.000-3.500 de oameni – şi aşa raţionamentul poate merge mai departe. Cum oprim lucrul acesta? Îl oprim prin vaccinare. Momentul că această depopulare prin indiferenţă, prin necunoaşterea unor neadevăruri corecte, ştiinţifice trebuie să ia sfârşit. Noi trebuie să susţinem vaccinarea ca o modalitate de a ne bucura alături de cei din jurul nostru, dar mai mult decât atât, cred că a venit momentul să înţelegem că în felul acesta îi protejăm şi pe cei nevinovaţi care sunt în jurul nostru, care sunt vaccinaţi şi care pot să interacţioneze în felul acesta cu un virus care nu este unul deloc blând, ci unul imprevizibil. Cred că este momentul să realizăm că vaccinarea este singura dovadă de a fi un bun cetăţean”, a spus Cătălin Cîrstoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Biblioteca Naţională.

 

Un număr de 1.600 de persoane s-au vaccinat până în prezent, sâmbătă, la centrul de vaccinare de la Biblioteca Naţională organizat în cadrul Maratonului Vaccinării pentru Viaţă.

„Aici s-a ajuns la 1.600 de administrări de vaccin. Nu este prea mult, dar nu avem un target. Avem nevoie ca fiecare persoană care vine să se vaccineze”, a declarat rectorul UMF „Carol Davila”, prof. dr. Viorel Jinga, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că la centrul de testare COVID-19, 12% dintre cei care au venit au ieşit pozitivi.

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Şerban Bubenek, a precizat că nu au existat niciun fel de incidente sau accidente.

„Fiecare persoană care vine să se vaccineze va proteja celelalte persoane care încă sunt nevaccinate şi se va proteja pe el în aşa fel încât să nu ajungă să aibă de-a face cu terapia intensivă. (…) Din fericire, nu am avut niciun fel de incidente sau accidente, nici la maratoanele trecute, nici până în clipa de faţă, iar statistica astăzi ne spune că sunt miliarde de oameni vaccinaţi, dar reacţiile adverse severe sunt extrem de neîntâlnite în această campanie de vaccinare”, a spus Şerban Bubenek, care a făcut apel la vaccinare.

Medicul cardiolog, prof. dr. Dragoş Vinereanu, a subliniat că pacienţii cu boli cardiovasculare trebuie să se vaccineze anti-COVID-19.

„Din punct de vedere al cardiologului, ultimele trei-patru-cinci săptămâni s-au caracterizat prin trei cuvinte: dezastru, deces şi epuizare. De ce dezastru? Fiindcă am avut peste 100 de pacienţi pozitivi şi, aşa cum ştiţi, bolile cardiovasculare cresc riscul de infecţie şi riscul de forme severe. Din cei peste 100 de pacienţi pozitivi, doar doi au fost vaccinaţi. Atât, doi pacienţi vaccinaţi care au făcut COVID. Toţi ceilalţi au fost nevaccinaţi, iar cei care au fost vaccinaţi au făcut formă uşoară şi au plecat acasă repede. De ce deces? Fiindcă din cei 100 rata de deces a fost imensă şi, aşa cum ne aşteptăm la pacienţii cu comorbidităţi carvio-vasculare, rata de deces este foarte mare, iar aceşti pacienţi este obligatoriu să se vaccineze”, a explicat medicul.

Medicii au mai făcut un apel şi ca acele persoane care se testează acasă şi ies pozitive să raporteze acest lucru, conform legii. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Nou record al vaccinărilor cu prima doză. Peste 127.000 de persoane vaccinate în 24 de ore

Publicat

Peste 127.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, din care peste 91.000 au făcut prima doză, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

127.305 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 91.665 cu prima doză, 9.907 cu doza a doua și 25.773 cu doza a treia.

38.075 de români au primit vaccinul Johnson&Johnson, 51.999 prima doză de Pfizer BioNTech, 9.649 a doua doză de Pfizer BioNTech și 23.458 a treia doză, 1.554 prima doză de Moderna, 232 doza a doua și 2.275 a treia doză, 37 români s-au vaccinat cu AstraZeneca, iar 26 au făcut rapelul cu același ser.

În total, România are 6.333.965 de persoane vaccinate, din care 5.876.418 cu schema completă și 687.040 inclusiv cu a treia doză.

Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 11.740.280 doze de vaccin: 8.924.285 Pfizer BioNTech, 789.123 Moderna, 851.727 AstraZeneca şi 1.157.145 Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 33 de reacţii adverse la vaccinare.

În ceea ce priveşte numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.022 de reacţii comune şi minore.

130 de reacții adverse sunt în curs de investigare. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină înfiptă într-un stâlp, într-o localitate din Prahova. Doi copii și o femeie, asistați medical

Publicat

Un accident rutier a avut loc sâmbătă după-amiază un accident rutier pe DN 1, în Sinaia, județul Prahova. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului și s-a infipt într-un stâlp.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Ploiești către Brașov, a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un stâlp de susținere a cablurilor electrice.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, conform IPJ prahova.

3 persoane, femeie de 43 de ani și doi minori (8 și 11 ani ) asistați medical la fața locului.

Traficul este restricționat pe sensul către Brașov.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident grav în județul Iași. O persoană încarcerată după impactul dintre două autoturisme

Publicat

iasi

Grav accident de circulație, produs între două autoturisme, în județul Iași.

Accidentul s-a produs de câteva momente în Tomeşti Deal.

Sunt implicate două autoturisme cu trei victime, dintre care una încarcerată.

Conform ISU, toate victimele sunt conștiente.

Citește mai departe