EVENIMENT
Sfântul Vasile cel Mare: Racla cu moaştele Sfântului, expusă spre închinare la Catedrala Patriarhală

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare va fi sărbătorit duminică, moaştele sale fiind aşezate spre închinare, începând de sâmbătă, la Catedrala Patriarhală.
Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, sâmbătă, 31 decembrie, la ora 16,00, va fi expusă spre închinare credincioşilor, în interiorul Catedralei Patriarhale, racla cu moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, păstrată în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.
Citește și Mesaje de Anul Nou 2023 * Felicitari de Anul Nou 2023 * Mesaje de Revelion 2023 * Mesaje haioase de Anul Nou 2023 * URĂRI de La Mulți Ani 2023
Aceasta va rămâne în Catedrala Patriarhală până duminică, 1 ianuarie, la ora 20,00.
Între orele 23,30 – 1,00 va fi oficiată Slujba la cumpăna dintre ani de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Duminică, 1 ianuarie, la sărbătoarea Tăierii – împrejur cea după trup a Domnului şi la praznicul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi Anul Nou, între orele 9,30 – 12,30 va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Apoi, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia începutului Noului An – 2023, la finalul ceremoniei urmând a avea loc Proclamarea Anului omagial şi a Anului comemorativ 2023.
Despre Sfântul Ierarh Vasile cel Mare
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii, într-o familie evlavioasă creştină şi a avut parte de o educaţie aleasă.
A studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei, întrecând mult în cuvinte, nu numai pe cei din vremea lui, ci şi pe cei vechi.
Vezi și MESAJE de SFÂNTUL VASILE 2023 – 1 ianuarie. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui
Sfântul Vasile cel Mare a ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei la vârsta de 37 de ani şi a păstorit Biserica opt ani; apoi, s-a dus către Domnul, aflat în fruntea arhiepiscopiei sale.
Ca întâistătător al scaunului din Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi: spitale, azile, ospătării, şcoli şi altele.
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de 10 ori pe an: 1 şi 5 ianuarie, 20 şi 27 martie, 3, 10, 17, 28 şi 30 aprilie, 25 decembrie.
Agerpres
EVENIMENT
FINALA Cupei României: CFR Cluj – Hermannstadt, 3-2. Clujenii își ADJUDECĂ cea de-a 5-a cupă și vor juca în Europa League

Miercuri seara, la Arad, s-a desfășurat ultimul act din Cupa României între CFR Cluj și Hermannstadt. Clujenii au vizat a patra Cupă din istorie, în timp ce sibienii, care n-au drept de joc în Europa, au căutat primul trofeu din istorie. În fața unor tribune pline, cu fani ai CFR-ului mai mulți ca la meciurile de acasă, clujenii înving cu 3-2, goluri marcate de Kamara (min.15), Louis Munteanu (min.22) și Nkololo (min.48), respectiv Căpușă (min.37) și Buș (min.74). CFR…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
România, pe locul 16 în clasamentul privind bunăstarea copiilor. Ce țări sunt pe primele locuri

România se află pe locul 16 în clasamentul țărilor privind bunăstarea copiilor. Potrivit unui raport UNICEF, au fost luate în considerare criterii precum sănătate mintală, sănătate fizică și competențe.
Pe primele locuri la acest capitol sunt Țările de Jos și Danemarca. Clasamentul include 36 de țări cu venituri ridicate.
Franța se află pe cea de-a treia poziție, urmată de Portugalia și de Irlanda. Raportul UNICEF a comparat date din 43 de țări membre ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Furtuni cu averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt în rafale de până la 90 km/h vor afecta pe parcursul zilei de joi, 15 mai, Maramureșul, Crișana, Banatul, mare parte din Transilvania și zonele montane.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, valabilă joi, 15 mai, între ora 10 – ora 22.
În intervalul menționat, în Maramureș, Crișana,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
700 de euro pe metrul pătrat, prețul cerut pe un teren din Alba Iulia. Cât de scumpă e piața terenurilor mari din oraș

Un teren intravilan din Alba Iulia, în suprafață de 4.400 de metri pătrați (foto), a fost scos la vânzare de un preț record pentru oraș. Potrivit unui anunț postat online, proprietarul cere 700 de euro pe metrul pătrat.
Terenul este situat într-o zonă foarte bună din oraș, are acces la două străzi și reprezintă o suprafață compactă mare, lucru destul de rar.
De asemenea, este situat la 10 minute de mers pe jos de Cetatea Alba Carolina.
Totuși suma cerută de 700 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro