Connect with us

EVENIMENT

Gabriel Resources nu exclude o nouă acţiune în justiţie după ce Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO

Publicat

Compania canadiană Gabriel Resources, care deţine o concesiune minieră în zona fostelor mine romane de aur de la Roşia Montană, sit inclus marţi în Patrimoniul Mondial UNESCO, nu a exclus lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urma acestui demers, informează AFP.

Gabriel Resources, care deţine din 1999 o concesiune minieră în zonă, şi-a propus exploatarea în patru cariere şi utilizarea unor cantităţi mari de cianură pentru a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Sub presiunea unei mobilizări de amploare, guvernele succesive au refuzat să emită un acord esenţial pentru lansarea lucrărilor.

Evocând o ”expropriere”, Gabriel Resources a depus în 2015 o cerere de arbitraj internaţional şi a solicitat României daune în valoare de câteva miliarde de dolari.

În aşteptarea verdictului, în 2022, compania, contactată de AFP, nu a exclus lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urma includerii sitului Roşia Montană pe lista regiunilor aflate în pericol.

Cererea de înscriere în Patrimoniul Mondial ”contravine obligaţiilor ce revin României, în temeiul tratatelor internaţionale, în relaţiile sale cu Gabriel Resources”, a declarat compania într-un comunicat emis marţi şi citat de AFP. Compania a notat că proiectul său minier ar fi ”generat profituri economice enorme” pentru România.

Fostele mine romane de aur de la Roşia Montană, incluse marţi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, cu ocazia reuniunii anuale a Comitetului Patrimoniului Mondial, la Fuzhou, în China, reprezintă complexul minier roman ”cel mai important, mai extins şi mai variat din lume”, potrivit UNESCO.

Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur datând din secolele al II-lea şi al III-lea, conţin cea mai mare rezervă de aur din Europa, scrie EFE.

La Roşia Montană au fost descoperite tăbliţe din lemn cerat conţinând texte gravate datând din aceeaşi perioadă, ce ”oferă o imagine autentică despre viaţa de zi cu zi şi practicile culturale ale acestei vechi comunităţi miniere”. Acest sit ”şi-a găsit locul pe care îl merită, după 25 de ani de eforturi” desfăşurate de societatea civilă, a declarat pentru AFP Sorin Jurca, locuitor angajat în conservarea acestei zone.

Aceste galerii sunt, însă, ”vulnerabile”, a avertizat agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a lansat un apel guvernului român să le protejeze şi ”să nu elibereze un permis de extracţie” pe teritoriul acestui sit.

A 44-a sesiune, extinsă, a Comitetului Patrimoniului Mondial are loc la Fouzhou, în China, în perioada 16-31 iulie 2021. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Premieră medicală la Cluj: prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, livrată la Spitalul de Recuperare

Publicat

livrare camera hiperbara spital recuperare 21 scaled.jpeg

Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Aceasta a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost dotat cu o cameră hiperbară, cu tehnologie de înaltă performanță, singura de acest fel din cadrul unui spital public din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un șofer din Alba tras pe dreapta a recunoscut că a băut 20 de beri și jumătate de litru de coniac într-o zi. Ce alcoolemie a avut

Publicat

un șofer din alba tras pe dreapta a recunoscut că

Povestea unui șofer din Alba care a băut într-o zi 20 de beri, dar și jumătate de litru de coniac, iar a doua zi s-a urcat la volan este detaliată de magistrații Judecătoriei Sebeș. 

Mai exact, șoferul a fost recent condamnat pentru conducere sub influența alcoolului. În data de 25 iunie 2025, judecătorii au dat o decizie în primă instanță. 

Recent motivarea a devenit publică, find disponibilă pe portalul rejust.ro.

Bărbatul a fost tras pe dreapta în dimineața zilei de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod portocaliu de caniculă în Alba și în peste jumătate de țară, vineri și sâmbătă. Temperaturile ajung la 40 de grade

Publicat

vineri, zi de foc, în alba și în alte județe

O avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat este în vigoare de vineri dimineața până sâmbătă dimineața în Alba și în peste jumătate din țară. Temperaturile maxime vor ajunge la 40 de grade Celsius. 

Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat

  • Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00

Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.

În Moldova, Dobrogea, jumătatea estică a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ilie Bolojan critică abuzul de sporuri în administrație: „A devenit o competiție de inventat sporul”

Publicat

bolojan e1739035424924.jpg

Premierul Ilie Bolojan, a declarat că sistemul public a ajuns să fie sufocat de sporuri nejustificate, iar reformele reale în administrație trebuie să pornească de la o analiză onestă a resurselor și personalului, nu de la reduceri procentuale arbitrare, arată Mediafax.

Ilie Bolojan, a vorbit la Antena 3 CNN despre problema sistemică a sporurilor din administrația publică, pe care le consideră excesive și adesea abuzive.

Potrivit acestuia, reducerea cheltuielilor din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe