Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul britanic amână aplicarea unor controale vamale, de teama efectelor Brexit

Publicat

Guvernul Marii Britanii a decis amânarea aplicării unor controale vamale prevăzute în contextul retragerii din Uniunea Europeană (Brexit), din cauza potenţialului impact asupra aprovizionării companiilor cu produse, informează cotidianul The Guardian.

Controalele vamale la produse alimentare importate din Uniunea Europeană vor fi amânate până în iulie 2022. Urmau să intre în vigoare pe 1 ianuarie.

 

Pandemia a generat efecte pe termen lung asupra companiilor

 

„Pandemia a generat efecte pe termen lung asupra companiilor, atât în Marea Britanie, cât şi în Uniunea Europeană. De asemenea, există presiuni asupra reţelelor de aprovizionare, cauzate de o serie de factori, precum pandemia şi majorarea tarifelor de transport. Aceste presiuni sunt resimţite în principal în sectorul agroalimentar”, afirmă un oficial guvernamental de la Londra, Penny Mordaunt.

Însă Uniunea Naţională a Fermierilor britanici şi Federaţia pentru Alimente şi Băuturi contestă decizia Guvernului Boris Johnson, argumentând că de fapt sunt avantajate companiile din Uniunea Europeană, în detrimentul celor britanice.

Pe de altă parte, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au în continuare disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit.

Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. A asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit.

Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, a declarat că Uniunea Europeană va analiza situaţia şi va propune măsuri în următoarele săptămâni.

 

Nemulţumire şi violenţe

 

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii. MEDIAFAX

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Joi: ”Șoapte de vânt”. Lansare de carte, expoziție și recital RIFF la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

soapte.jpg

Joi, 6 octombrie, la Muzeul Principia din Alba Iulia se desfășoară evenimentul ”Șoapte de Vânt”, ce include recital RIFF, lansare de carte și expoziție de grafică și sculptură. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este prezentat de către conf. univ. dr. Georgeta Orian și Ioan Hădărig, director Artistic al Fundaţiei Inter-Art Aiud.

”Șoapte de vânt” – expoziție de grafică și sculptură

Inspirat de muzica originală a grupului RIFF și în special de versurile intense și sugestive ale cântecelor formației, artistul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sondaj: Câți dintre cetățeni susțin aderarea Ucrainei la NATO

Publicat

nato

Aderarea Ucrainei la NATO este susţinută de 83% din cetăţeni, potrivit unui sondaj de opinie preluat luni de Reuters.

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 şi 2 octombrie pe un eşantion de 2.000 de persoane, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri cererea oficială de aderare a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această temă în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotrivă, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această temă.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidentă schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Agenţia reaminteşte că Moscova s-a opus vehement de multă vreme aderării la NATO fostei republici sovietice ucrainene, considerând că extinderea alianţei constituie o ameninţare de securitate pentru Rusia. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

AȚI VĂZUT-O? Fată de 14 ani, DISPĂRUTĂ dintr-un centru de minori din Cluj

Publicat

foto plecare voluntara e1664887483578.jpeg

La data de 3 octombrie a.c. Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că minora COVACI CRENGUȚA MARIA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar la aceeși dată, în jurul orei 22.50 dintr-un centru de minori situat în municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.65m, forma feței ovală, ochi căprui, ten măsliniu, păr negru, tuns scurt.

La momentul plecării, aceasta era îmbracată cu un tricou negru, fustă de culoare albastră, iar pe cap avea un batic negru.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ancheta în Filipine, după ce sute de persoane au câștigat premiul cel mare la loterie

Publicat

loto-6-49
fotografie cu caracter ilustrativ

Autoritățile au deschis o anchetă după ce sute de persoane au câștigat premiul cel mare la loteria din Filipine. Marele premiu este estimat la 4 milioane de dolari.

O extragere la loteria din Filipine, în urma căreia 433 de persoane au câștigat jackpotul, a stârnit numeroase întrebări și a declanșat un control. Potrivit presei locale, acesta a fost cel mai mare număr de persoane care au câștigat la o singură extragere premiul cel mare de la Grand Lotto.

Combinația câștigătoare pentru jackpotul de 236 de milioane de peso (4 milioane de dolari) de la sfârșitul săptămânii trecute a fost o serie de numere, toate divizibile cu nouă.

Un lider al senatorilor filipinezi, Koko Pimentel, a cerut o anchetă privind rezultatele „suspecte”.

„Aceste jocuri loto sunt autorizate de Republica Filipine. Prin urmare, trebuie să menținem și să protejăm integritatea acestor jocuri de noroc”, a declarat Pimentel, care a cerut o anchetă.

Melquiades Robles, directorul general al Biroului filipinez de lozuri (PCSO), a declarat că nu au existat nereguli și a subliniat că oamenii din Filipine au tendința de a paria pe secvențe de numere.

„Mulți și-au păstrat numerele. Nu este bine să fii loial doar soțiilor și soților, ci și numerelor tale”, a declarat Robles într-o conferință de presă.

„Am pariat pe modelul 9, modelul 8, modelul 7 și modelul 6 de mulți ani și sunt recunoscător că tocmai am câștigat”, a declarat un câștigător.

Terence Tao, un profesor de matematică de la Universitatea din California, a explicat pentru BBC că un astfel de rezultat este rar „pentru orice loterie”.

„Există sute de loterii în fiecare zi în întreaga lume și, din punct de vedere statistic, nu ar fi surprinzător ca la fiecare câteva decenii, una dintre aceste loterii să prezinte un model neobișnuit. Este similar cu modul în care la orice mână de poker ar fi puțin probabil să se tragă o chintă de culoare, dar dacă ne uităm la sute de mii de mâini deodată, atunci devine de fapt destul de probabil să se tragă o chintă de culoare”, a explicat profesorul din California.

Participanții la loteria filipineză selectează șase numere de la 1 la 55. Pentru a câștiga premiul cel mare, toate cele șase numere ale unui jucător trebuie să corespundă cu cele extrase de operatorul loteriei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe